19. Ulusal Kanser Kongresi Başlıyor!

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Koordinatörü Prof. Dr. Tezer Kutluk, 12 Haziran'da yapılacak seçimden sonra göreve gelecek başbakanı, bu yıl Eylül'de New York'ta BM'de yapılacak "Dünya Kanser Zirvesi"nde görmek istediklerini belirtdi.

19. Ulusal Kanser Kongresi Başlıyor!

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Koordinatörü Prof. Dr. Tezer Kutluk, 12 Haziran'da yapılacak seçimden sonra göreve gelecek başbakanı, bu yıl Eylül'de New York'ta BM'de yapılacak "Dünya Kanser Zirvesi "nde görmek istediklerini belirterek, "Sigara ile mücadelede bu kadar öne çıkan bir ülke, kanserle savaşta geri kalamaz " dedi.


Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği, Tıbbi Onkoloji Derneği ve Türk Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği tarafından her iki yılda bir yapılan Ulusal Kanser Kongresi'nin 19'uncusu, bu yıl Antalya Rixos Sungate Otel'de yapıldı.


Her kanser türünün tanı ve tedavi metotlarının masaya yatırıldığı ve dünyadaki son gelişmelerin ele alındığı kongrenin basın toplantısına katılan Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Zorlu, bilginin sürekli eskidiğini, bilim insanlarının tıptaki gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini belirterek, kongrede, alanında uzman tüm branşların literatürü yakından takip ederek, tartışma fırsatı bulduğunu söyledi.


Bu yıl kongreye toplam bin 320 kişinin katıldığını ifade eden Zorlu, kanserin tedavi edilmesi ve hastaların yaşam kalitesinin artabilmesinin ön koşulunun koordineli ekip çalışması olduğunu vurguladı.


Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Demirkazık, sistemik tedavide özellikle son yıllarda önemli gelişmeler olduğunu belirtti.


Sistemik tedavide "hedefe yönelik tedavi "lerin özellikle öne çıktığını ve yüksek başarı elde edildiğini ifade eden Demirkazık, "Artık gelecekte kanser tedavisinde her hastaya özel tedavi uygulanacak. Buna 'farmakogenetik' deniliyor " dedi. Demirkazık, farmakogenetiğin onkolojide kullanıma girdiğini dile getirdi. Tüm branşlarda hastanın genetik özelliklerine uygun bireysel tedavi programlarının zamanla tüm branşlarda kullanılacağını ifade eden Demirkazık, bu sayede daha az yan etki, daha yüksek etki elde edilebileceğini, yaşam süresinin ve kalitesinin artacağını vurguladı.


Farmakogenetik tedavinin klinik araştırmalarla uygulanabileceğini anlatan Demirkazık, klinik araştırmalara katılımın Türkiye'de az olmasını eleştirdi. Demirkazık, katılımın "kobay " ya da "ilaç araştırması " gibi yanlış bilgilerden dolayı az olduğunu belirtti. - "YATAK SAYISI YETERSİZ "- Türk Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Rejin Kebudi ise çocukluk çağı kanserlerinde tedavi şansının erişkinlere oranla daha yüksek olduğunu söyledi.


Çocukluk çağı kanserinde kemoterapinin daha iyi yanıt verdiğini ifade eden Kebudi, çocukluk çağı kanserlerinde tedavi sonrası sağ kalım oranının yüzde 60-70'lere çıktığını belirtti. Kebudi, bu oranın eskiden yüzde 20'lerde olduğunu anlatarak, bunun ABD'de yüzde 80, Türkiye'de ise yüzde 65 olduğunu kaydetti. "Türkiye'de vakaların yaklaşık yüzde 50'si ileri evrede hastaneye başvuruyor " diyen Kebudi, ailelerin, çocuklarında belirti ve bulgular halinde vakit kaybetmeden hekime başvurması gerektiği uyarısında bulundu. Kebudi, çocukluk çağı kanser hastalarının tedavisinde karşılaşılan en önemli sorunlardan birinin yatak sayısının yetersiz olmasından kaynaklandığını vurguladı.

23.4.2011 - 6615



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]