2015 Yılına Fit Girmek için 4 Altın Kural

2015 diyetinde altın kurallar, en yeni fit besinler, Fit Tutan & Antiaging Salata tarifleri Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, tarafından hazırlandı.

2015 Yılına Fit Girmek için 4 Altın Kural

FARKINDA OLUN! Neyi, Ne Kadar ve Ne Zaman yemeniz gerektiğini öğrenin…

Başarılı bir diyet için öncelikle dengeli beslenmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Vücudunuzun ihtiyacı olan bütün besin öğeleri belirlenmeli, gerekli ölçümler-tahliller yapılmalı, diyet programınız ona göre hazırlanmalı ve düzenli takip edilmelidir. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek için kendinize zaman tanıyın ve sabırlı olun. Enerjinizi, modunuzu ve metabolizmanızı hızlandıran taktiklerle desteklenen bir diyet programı ile sağlıklı yaşam şekline geçişiniz kolaylaşacaktır.

GÖSTERİN! Bedeniniz kontrolün kimde olduğunu öğrensin…

Daha önce kilo vermek için denemediğiniz diyet çeşidi ya da bedeninize yapmadığınız işkence kalmamış olabilir. Kilo vermiş ve her defasında verilen kiloları katlayarak geri almış olabilirsiniz ancak yeniden başlamak düşündüğünüz kadar zor değil. Mesele "neden zayıflamak istediğinizi" bulmakta. İnsan zihni her şeyi yapabilir güçte. Karar verirsek ve zihnimizi ona odaklarsak, başarılı olmamamız söz konusu değildir. Bedeniniz direnirse, siz ondan daha dirençli olun, kontrol sizde olsun. Bunun için şimdiki yaşam şeklinizi gözden geçirin. Düzeltilmesi gereken alanları belirleyin, vazgeçemeyeceklerinizi ne kadar sınırlayabileceğiniz konusunda mantıklı ve kabul edilebilir hedeflere geçin.

YAPIN! Yeme davranışlarınızı değiştirin…

Gözünüzü, bedeninizi, beyninizi ve son olarak ruhunuzu doyuran, keyif aldığınız besinlere programınızda yer verirseniz başarıya ulaşabilirsiniz. Değişim için plan yapın. Günlük ve haftalık kayıtlarınızı, aylık ve yıllık olarak tamamlayıp bütün resme baktığınızda kendi vücudunuza ne kadar yatırım yaptığınızı iyileri ve kötüleri kendi gözlerinizle göreceksiniz.

Kilo vermenin SİHİRLİ yolu; hayatımızın her alanında olduğu gibi, dengeyi sağlayabilmektir.

Vücudunuzu SEVİN ve kilo vermeye BAŞLAYIN!

Konuştuğumuz sizin sağlığınız ve sizin hayatınız. Kendi bedeninde, kendini iyi, rahat ve fit hissetmek paha biçilemez bir duygu. Ertelediğiniz her gün zaman kaybı. Duygularınızı, iştahınız ve yeme alışkanlıklarınızı kontrol etmekte zorlanırsanız mutlaka uzmandan yardım alın.

2015'in EN FİT BESİNLERİ

Kinoa

Çoğu tahıl az oranda protein içerir ancak kinoa 100 gramda 4.4 gram protein içeriğiyle, vücudun kendini onarması ve gelişmesi için gereken ancak kendi başına üretemediği 9 temel amino asite sahiptir. Bu sebeple kinoa 'mükemmel protein kaynağı' olarak adlandırılır. Çorbaya eklenebileceği gibi, yemeklerin yanına garniture olarak ya da salataya ilave edilir.

Kinoalı Diyet Kısır

Kinoalı Kısır

Malzemeler
1 bardak kinoa
1,5 bardak su
1 çay kaşığı tuz

2 adet yeşil soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1/2 bardak doğranmış taze nane
1/2 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı taze zencefil rendesi

1/2 limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı dövülmüş keten tohumu
1 orta boy küp küp doğranmış domates

Yapılışı

Kinoayı pişirmeden önce 15 dakika oda sıcaklığında suda bekletin. Süzdükten sonra bir tencereye alıp üzerine su ve tuz ekleyip kaynatın. Isıyı orta kısıklığa getirip kapağını kapatın ve yaklaşık 15 dakika taneler yumuşayana kadar suyunu çektirin. Ocaktan alın ve kapağı kapalı olarak 10 dakika demlendirin. Kalan malzemeleri kısır yaparmış gibi doğrayın, ekleyin ve karıştırın.

Açai meyvesi

Açai kanıtlanmış en güçlü antioksidan besindir. Kas gelişimini sağlayan yumurtaya eş değer aminoasitler içerir. Açaideki antioksidan ve ORAC (Oxygen Radical Absorbane Capacity) değerleriyle vücudun yaşlanmasına sebep olan serbest radikallerle savaşır. Açai bağışıklık ve sindirim sistemlerinin çalışmasını hızlandırır, enerjiyi artırır. İçerdiği Omega 6 ve 9 yağ asitleri vücudumuzun yağ yakmasına yardımcı olurken yüksek amino asit değeri de kas yapılandırmaya yardımcı olur. Antioksidanlar vücudumuzu ve cildimizi güzelleştirir. Aynı zamanda gençleştirir. Açai tüketimiyle karaciğerin çalışmasını düzenler ve vücudu toksinlerden arındırır ve kansere karşı bir kalkan oluşturur. Yoğurdunuza, salatanıza ekleyebilir yada ara öğünlerde tercih edebilir.

Çörek otu

Çö­rek otu, ölümden başka her şeye deva olarak kabul edilen bir besindir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği klinik olarak kanıtlanmıştır. Ome­ga 3 ve Ome­ga 6 yağ asit­le­ri, en­zim­ler ve

vi­ta­min­ler gi­bi 100'den faz­la öğe içerir. Çalışmalar, o­be­zi­te ve tip 2 diyabet tedavisi gö­ren

ki­şiler­de çö­rek otu­nun in­sü­lin di­ren­ci­ni azalttığını ve kandaki şe­ker se­vi­ye­si­ni dü­şür­mek­te de fay­da­lı ol­du­ğu­nu or­ta­ya koymak­ta­dır. Aynı zamanda sindirime yardımcı özelliği ile istenmeyen karın şişkinliklerinin önüne geçer. Salatalara, omletinize, lor peynirinize ekleyip tüketebilirsiniz

Hindistan cevizi suyu

Hindistan cevizinin kırılarak içerisinden çıkarılan Hindistan cevizi suyu, hem çok lezzetli, hem de çok sağlıklı bir içecektir. Hindistan cevizi suyu doğal şeker, protein, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller içermektedir. Tek bir Hindistan cevizinin suyu vücudun günlük gereksinimi olan C vitaminini karşılar. B grubu vitaminleri ve ayrıca sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, fosfor, sülfür ve klor içerir. Düşük kalorili olduğu için kilo problemi olanlar için iyi bir içecektir. Bir bardak Hindistan cevizi suyu (200 ml) sadece 46 kaloridir. Hafif içeriği sayesinde son dönemlerde spor içeceği olarak oldukça popüler hale gelmiştir. Ara öğünlerde, tatlı isteğiniz pik yaptığında ve spor sonrası tercih edebilirsiniz.

Tatlı Patates

Tatlı patates, normal sarı patatese oranla daha fazla lif içermektedir ve kan şekerini hızlı yükseltmediği gibi diyet dostudur. Tatlı patates lif, beta karoten,C vitamini,demir,kalsiyum zenginliği ile bağışıklık dostu bir besindir. Karaciğer, cilt ve prostat kanseri riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. İçeriğindeki bulunan beta karoten süper bir antioksidandır, vücutta A vitaminine dönüşür, düzenli tüketimi kırışıklıkları önler ve pürüzsüz bir cilt sağlayıp güzelliğinize güzellik katar. Sarı patates kullanıldığı her yemekte tatlı patates ile değişim yapabilirsiniz.

Fit Tutan & Antiaging Patates Salatası

1 adet tatlı patates

3 adet taze soğan

½ demet dereotu

½ demet maydanoz

½ çay kaşığı kırmızı pul biber

½ çay kaşığı çekilmiş karabiber

½ çay kaşığı tuz

½ çay kaşığı taze zencefil rendesi

½ limon suyu

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

Yapılışı

Tatlı patates haşlayıp küpler halinde kesip, içine geri kalan tüm malzemeler doğranır son olarak zeytinyağı, limon ve nar ekşisi ile sos hazırlanıp üzerine eklenir.

Chia Tohumu

Chia tohumu, adını maya dilinde "güç" anlamına gelen kelimeden almıştır. Posa içeriği oldukça yüksektir. 1 tatlı kaşığı chia tohumu, 1 kase yulaf kadar posa içermektedir ve günlük önerilen lif ihtiyacınızın %42' sini karşılar. Chia tohumu, demir, kalsiyum ve Omega 3 açısından zengindir. Chia, somondan daha fazla omega 3 yağ asidi içerir. Aynı zamanda yüksek miktarlarda omega 6 içerir. Bu esansiyel yağ asitleri mutlaka günlük beslenme de yer almalıdır çünkü EFA'lar (esansiyel yağ asitleri) yeni hücreler oluşturmak ve vücudun çeşitli işleyişlerini düzenlemekle görevlidir. Aynı zamanda kalp sağlığı, güzel bir cilt ve tırnaklar için önemlidir. Chia tohumu aynı zamanda kalsiyum içerir ve 1 tatlı kaşığında yağsız süte oranla 3 kat daha fazla kalsiyum içermektedir. Yulaf, yoğurt ve meyve karışımlarına ekleyerek yada akşamdan süt ile birlikte bekletip şişirilerek tüketilebilir.

UZMAN DİYETİSYEN GAMZE ŞANLI AK HAKKINDA:


2007 yılında Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden mezun olan Gamze Şanlı Ak, uluslar arası başarılar elde etmiş bir diyetisyendir. ''Ankara-İstanbul-İzmir illerinde Çalışan Sağlık Personelinde Obezite Prevelansının Saptaması'' konulu tezi 2008 yılında Japonya'da gerçekleştirilen 15.Uluslararası Diyetetik Kongresinde (ICD) poster olarak sunulmuştur.Mezuniyetin ardından beş sene boyunca Mezura Klinik'te hem eğitmen, hem araştırmacı, hem çevirmen, hem de yazar olarak çalışmış, farklı yaş gruplarındaki bireylere beslenme danışmanlığı yapmıştır.Mesleğindeki akademik çalışmalarını sürdürmek amacıyla 2009 yılında Haliç Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümünde yüksek lisans eğitimine başlayıp, 2012 yılında ''Uzman Diyetisyen'' ünvanını kazanmıştır. Başkent Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünde ''Doktora'' programına halen devam etmektedir.Türkiye Diyetisyenler Derneği İstanbul üyesi olan Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, Mart 2013'de, 'Moso Diyet ve Beslenme Danışmanlığı'nı açmıştır. Kliniğinde; kilo alma, kilo verme, kilo koruma, sağlıklı beslenmeyi öğrenme, sporcu beslenmesi, hastalıklarda beslenme, çocuk beslenmesi, ergenlik döneminde beslenme, gebelikte-emziklilikte beslenme, menopozda beslenme, anti-aging beslenme, yeme davranış bozukluğunda beslenmenin yanı sıra ülkemizin önde gelen kurumlarında çalışanların rutin takipleri, kurumsal danışmanlık ve beslenme koçluğu yapmakta, kurumlara ve gruplara özel eğitim ve seminerler, medya, ürün ve menü danışmanlığı hizmetleri vermektedir. Alanında birçok ulusal ve uluslar arası kongreye, seminere ve eğitime katılmaktadır.

8.12.2014 - 16065



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]