Alzheimer Testi ile Alzheimer Riskiniz Belirlenebilecek!

Günümüzün en büyük sorunlarından birisi unutkanlık. Günlük hayatın temposunda yaşadığımız unutkanlıklar, Alzheimer'a yakalanma korkusunu da beraberinde getiriyor. Ancak Anadolu Sağlık Merkezi'nde yapılmaya başlanan "Alzheimer (Unutkanlık) risk belirleme testi" ile günlük unutkanlıkların Alzheimer hastalığına dönüşme riski belirlenebilecek.

Alzheimer Testi ile Alzheimer Riskiniz Belirlenebilecek!

A Beta 42 proteinin genç yaşlarda kanda yüksek bulunmasının erken dönem Alzheimer riskinin önemli göstergelerinden  birini oluşturduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, alzheimer testi ile ilgili bilgi verdi.


Ailesinde erken yaşta Alzheimer hastası olanlar yüksek risk grubunda!


Bugüne kadar  “A Beta 42” denilen bir proteinin Alzheimer hastalığıyla ilişkisi ve yarattığı hasar bilinen bir gerçekti.  Son yıllarda bilim adamlarının elde ettiği veriler, bu proteinin çok erken dönemlerde ailesinde –birinci dereceden yakınlarında-  Alzeimer hastası olan kişilerde daha yüksek seviyede bulunduğu tezini güçlendirdi. Dolayısıyla bu proteinin genç yaşlarda kanda yüksek bulunması erken dönem Alzheimer riskinin önemli göstergelerinden  birini oluşturdu.


Peki Alzheimer’a yol açan Amiloid  Beta 42 proteini nasıl oluşuyor? Alzheimer hastalarının beyinlerinde biriken ve nöronal plak olarak adlandırılan yapılar moleküler anlamda incelendiğinde  çeşitli proteinlerden oluştuğu belirlendi. Bu proteinler arasında yer alan A Beta 42 aslında vücutta çok kullanılan proteinler. Aynı zamanda beyin hücresinin, zarında kullandığı bir yapı taşı.


Fakat zaman içinde, yaşla beraber amiloid proteinlerin birbirlerine oranları değişir ve bazılarının yapıları bozulur. Hücreler, yapıları değişen bu yapı taşlarını kullanamadığı zaman beyinde birikmeye başlar. Çok fazla birikme sonrasında da hücre kendi işini yapamaz hale gelir ve ölmeye başlar. Bu da Alzhiemer’ın oluşumuna neden olur.


Türkiye’de ilk kez Anadolu Sağlık Merkezi’nde uygulamaya başladığımız alzheimer risk belirleme testi, kandaki A Beta 42 proteinin seviyesinin belirlenmesini sağlıyor. Bu proteinin yüksek olması da, kişinin Alzheimer’a yakalanma olasılığı ile ilgili ciddi bilgiler veriyor.


Test sonucu A Beta 42 seviyesinin yüksek çıkması kişinin yüzde 100 bu hastalığa yakalanacağı anlamına gelmiyor, ancak riskin yüksek olduğunu gösteriyor. Test; MR, Pet-CT ve EEG gibi görüntüleme teknikleri ve nörolojik muayene ile birleştirildiğinde unutkanlıkların, masum unutkanlıklar mı yoksa Alzheimer belirtisi mi olduğu daha netlik kazanıyor.


Bu testi kimler yaptırmalı?


Hafif bilişsel bozukluk yaşayan gruba giren kişiler bu testi yaptırabilirler. Bu gruba giren kişiler günlük yaşam aktivitelerini gayet rahat sürdürürler, her türlü sosyal faaliyetlerini gerçekleştirirler, sosyal ilişkilerinde problem yaşamazlar. Ancak  unutkanlık onlar için çok büyük bir problemdir.


Bu kişiler unutkanlıkları yüzünden aynı işi defalarca yapmak zorunda kalırlar. Yapmaları gereken işleri sürekli olarak not etme ihtiyacı hissederler. Bu unutkanlıkların şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Hafif düzeyde yaşayan kişileri çevremizde çok fazla görebiliriz.


Alzheimer riski belirlendiğinde, hastalık engellenebilecek mi?


Test sonucunda kişide Alzheimer riski çıktığında, maalesef hastalığın önüne geçilemiyor. Ancak hastalığa karşı bazı koruyucu yaşam tarzı ve ilaçlarla hastalığın daha geç yaşlarda ortaya çıkması ve daha hafif seyretmesi sağlanabiliyor. Kişi, hastalığa karşı kendisini önceden hazırlayabiliyor ve çok yakın gelecekte kullanıma sunulacak umut verici tedavi yöntemlerini yaklama şansı kazanabiliyor.


Prof.Dr. Türker Şahiner

 

11.8.2010 - 1839



İlgili Diğer Yazılar
Depresyon, alzheimer riskini artırıyor
Depresyon, alzheimer riskini artırıyor
Hidrosefali: Alzheimer
Hidrosefali: Alzheimer'la karıştırılan ve tedavisi olan hastalık
Alzheımer
Alzheımer'dan Korumak Ve Korunmak 9 İçin Öneri
Barkod, Demans Hastalarını Korumanın Bir Yolu Olabilir Mi?
Barkod, Demans Hastalarını Korumanın Bir Yolu Olabilir Mi?
Dr. Aydan Sarp: Alzheimer Erken Teşhis Edilebilir
Dr. Aydan Sarp: Alzheimer Erken Teşhis Edilebilir
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]