Aşırı Yemek Yiyip Pişman Oluyorsanız Dikkat!

Kim günün herhangi bir saatinde açlık hissedip kendini buzdolabının önüne atmıyor ya da anlık tatlı krizleri neticesinde kendini bir tatlıcıda bulmuyor.

Aşırı Yemek Yiyip Pişman Oluyorsanız Dikkat!

"TIKINIRCASINA YEME " GEÇİŞTİRİLECEK DEĞİL, TEDAVİ EDİLECEK BİR BOZUKLUK

Birçok insanın hayatında en az birkaç kez, kadınların ise her ay regl dönemlerinde yaşadığı rutin krizlerden sadece biri olsa da bazıları için geçiştirilecek değil, tedavi edilmesi gereken bir sorun aslında. Bu sorunun adı ilk kez 2013 yılında tıp literatürüne "Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu " olarak girdi. Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu'nu "Çılgın Bir Yeme Maratonu " olarak ifade eden Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Başhekimi Psikiyatrist Uzm. Dr. Asil Budaklı; "eğer bir kişi 3 ay boyunca haftada en az bir kez atak yaşıyor ve bu sırada çok kısa zamanda çok fazla çeşit yiyecek tüketiyor, ardından da pişmanlık duyuyorsa burada TYB'den söz edilebilir " dedi.

Herkesin yemeği fazla kaçırdığı elbette ki oluyor. Ancak bazıları için yemeği fazla kaçırmak bir alışkanlık hatta ihtiyaç haline geliyor. Araştırmalar gösteriyor ki sıklıkla yetişkinlerde görülen Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu son yıllarda çocuklarda da görülmeye başlandı. Kişi, bu bozukluk sırasında bir nevi yeme atağı geçiriyor. Genellikle bir ya da iki saat süren bu atak sırasında ağırlıkta tatlı ve karbonhidratlar olmak üzere ne olduğuna bakmaksızın porsiyonlar dolusu çeşit çeşit yiyecek tüketiyor. Tıkınırcasına yeme bozukluğundan söz edebilmek için kişinin 3 ay boyunca haftada en az bir kez atak yaşaması gerektiğini belirten Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Başhekimi Psikiyatrist Uzm. Dr. Asil Budaklı; "Yaşanan atak sayısı, sorunun derecesini belirliyor. Günde birkaç kez bu atakları geçirenler de var. TYB'deki yeme davranışı basit yeme atağından farklı. Çünkü kontrol kaybı söz konusu. Kişi genellikle utancından kimseye görünmeden, gizlice yiyor. Her seferinde rahatsız edici düzeyde doygunluk hissiyle son buluyor. Peşinden pişmanlık, suçluluk, kendinden tiksinme hisleri geliyor " diye konuştu.

2013 YILINDA "TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUĞU " OLARAK TIP LİTERATÜRÜNE GİRDİ

Önceki yıllarda ayrım yapılmadan "obezite " başlığı altında değerlendirilen hastalık 2013 yılında tıp literatürüne "Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu- Binge Eating Desorder " olarak girdi. Psikiyatrik bir tanı olan Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu'na duygu durum, anksiyete ve kişilik bozukluklarının eşlik ettiğini ifade eden Dr. Budaklı; "En sık konulan tanı majör depresyon tanısı. TYB'de en sık görülen kişilik bozuklukları ise kaçıngan, borderline ve obsesif kompulsif kişilik, bipolar bozukluk. Hastaların psikiyatrist/psikolog-beslenme uzmanı işbirliğince tedavi edilmesi gerekiyor. Psikoterapiler ve gerekirse ilaç tedavileri verilebiliyor " dedi.

Hastalığın en önemli özelliğinin hastaların diğer yeme bozukluklarında örneğin anoreksiyada olduğu gibi yeme davranışını kusarak, idrar söktürücü ya da bağırsak çalıştırıcı kullanarak telafi etmeye çalışmadığını belirten Psikiyatrist Uzm. Dr. Asil Budaklı tıkınırcasına yeme ataklarının hastalığın derecesini belirlediğini söyledi. Budaklı; "Haftada ortalama 1-3 kez tıkınırcasına yiyenler ağır olmayan TYB'liler. Haftada ortalama 4-7 kez tıkınırcasına yiyenler orta derecede, 8-13 kez tıkınırcasına yiyenleri ise ağır derecede TYB'li. Haftada ortalama 14 ya da daha fazla atak geçirenlerse aşırı derecede TYB şeklinde sınıflandırılıyor. Diğer beslenme ve yeme bozukluklarına göre, TYB tedavisinden(eşlik eden ciddi bir psikiyatrik bozukluk da yoksa) yüz güldürücü sonuçlar alınıyor "dedi.

Tedavi edilmediğinde birçok fiziksel hastalığı da beraberinde getirebilen TYB'nin en önemli sonucu obezite. Çünkü araştırmalara göre her 100 obezden 8'i Tıkınırcasına Yeme Bozukluğuna sahip. Dr. Budaklı; "Genellikle karbonhidrat ve yağ bakımından zengin, tatlı ve tuzlu besinleri tercih eden TYB'liler, vitamin, mineral ve liften yoksun kalıyorlar. Buna bağlı diyabet, yüksek tansiyon, kanser, kalp ve damar, safra kesesiyle ilgili hastalıklar, sindirim sistemi, eklem ve kas, kısırlık, uyku, ereksiyon sorunları gelişiyor " dedi.

Stresle baş etmekte güçlük yaşayan, başarı beklentisi yüksek ebeveynlere sahip, arkadaş ilişkilerinde problem yaşayan, kilo problemi olan ve bu yüzden çevresi tarafından eleştirilen veya ani hayat değişimlerine maruz kalan çocuklarda görülebilen tıkınırcasına yeme bozukluğunda ailenin yeme alışkanlıkları ve ebeveynlerin kendi sorunlarıyla baş etmek için yemeği kullanması da etkili oluyor.

27.9.2016 - 23248



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Süt seçiminde bunlara dikkat; doğru tüketimi önemli
Süt seçiminde bunlara dikkat; doğru tüketimi önemli
Kansere yol açıyor: Olestra içeren ürünlerden uzak durun
Kansere yol açıyor: Olestra içeren ürünlerden uzak durun
Ramazanda tüketimi artan hangi besin ne kadar faydalı?
Ramazanda tüketimi artan hangi besin ne kadar faydalı?
Glutatyon tedavisi, yaşlanma karşıtı uygulamaların ön sırasında
Glutatyon tedavisi, yaşlanma karşıtı uygulamaların ön sırasında
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]