Baharın Müjdecisi Kenger Bitkisi Şifa Saçıyor

Türkiye'nin çeşitli yörelerinde ilkbaharda doğal olarak yetişen, dikeni, tohumu ve kökleri farklı şekillerde tüketilebilen şifa kaynağı kenger bitkisi, yöre halkı sayesinde tüketiciye ulaştırılıyor.

Çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki dağlık kesimlerde yetişen kengerin otundan yemek, tohumlarından kahve ve kökündeki sıvıdan da sakız elde ediliyor.

Safra kesesi, kulak zarı yırtılmalarına iyi geldiği, ayrıca sakızının diş ve diş eti rahatsızlıklarını giderdiği düşünülen kenger, Şanlıurfa'nın Karacadağ bölgesinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için de geçim kaynağı oluyor.

BAHARIN MÜJDECİSİ KENGER BİTKİSİ

Baharın müjdecisi kabul edilen kenger bitkisi için araziye çıkan kadın ve çocuklarla hayvanlarını merada otlatan çobanlar, gün boyunca binbir emekle topluyor. Semt pazarlarını süsleyen kenger, kilosu 6-10 liradan satılıyor.

Diyarbakır-Şanlıurfa karayolunun kenarında hem koyun otlatıp hem de kenger satan 14 yaşındaki Süleyman Arık, yaptığı açıklamada, yılın bu aylarında kengerlerin çıkmaya başladığını anlattı.

Hayvanlarını otlatırken çevreden de kenger topladığını belirten Arık, "Günde iki kova kenger topluyorum ve buradan geçen sürücülere satarak para kazanıyorum. " dedi.



"TÜRKİYENİN BİRÇOK YERİNE GÖNDERMEYE ÇALIŞIYORUZ "

Pazarda kenger satanlardan Sedat Çoban da Karacadağ bölgesinde köylülerin topladığı bitkiyi 2 ay boyunca sattıklarını ifade etti.

Kengerin birçok yemekte kullanılabildiğini söyleyen Çoban, "2-3 liradan alıyoruz, temizleyip 8 liraya satıyoruz. Tadı çok güzel, et gibi. Diyarbakır'a, İstanbul'a, İzmir'e ve Türkiye'nin birçok bölgesine bu dönemde kenger göndermeye çalışıyoruz. Eskiden Diyarbakır, Hakkari, Şırnak taraflarından çok gelirdi ama son zamanlarda gelmemeye başladı. " diye konuştu.

Bitkinin kökünden de sakız elde edildiğini aktaran Çoban, özellikle diş ağrılarına iyi geldiğin bilinen sakızın da satıldığına işaret etti.



"ŞİMDİLERDE SAKIZI BULMAK ZOR "

Pazar esnafından Mehmet Şahinoğlu da tamamen doğal olan kengerin farklı şekillerde tüketilebildiğine dikkati çekerek iki ay boyunca günde ortalama 150 kilogram kenger sattıklarını vurguladı.

Şanlıurfa Aktar Pazarı'nda kenger sakızı satan İbrahim Çetin de kenger otunun sebze olarak tüketildiğini, köklerinden elde edilen sakızın diş ağrıları ve diş eti rahatsızlıklarında kullanılabileceğini söyledi.

Son dönemde sakızın geçmişe oranla pazara daha az geldiğini anlatan Çetin, "Eskiden insanlar gelip kiloyla alırlardı ama şimdilerde sakızı bulmak zor. Koca pazarda benden başka kimsede yok. Ben de elimdekilerin kıymetini bilmeye çalışıyorum. Tanesini 5 liradan satıyorum. " ifadesini kullandı.



ÇEŞİTLİ RAHATSIZLIKLARA İYİ GELİYOR

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan, başta diş hastalıkları olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği bilinen kenger sakızının hoş kokusu ve kendine özgü tadıyla yöre insanının vazgeçilmezleri arasında yer aldığını aktardı. Akan, şöyle konuştu:

"Kenger bizim bölgede nisan ayından itibaren satışı sunulmaya başlıyor. Önemli bir besin bitkisidir, besin değeri oldukça yüksektir. Bitkiden elde edilen kenger sakızı da doğal olması sayesinde uzun yıllardır Anadolu'da kullanılıyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre ve halk arasında bitkilerle ilgilenen vatandaşlara baktığımızda da özellikle diş eti rahatsızlıklarında, patlayan kulak zarı tedavisinde, safra kesesindeki taşların düşürülmesinde kenger sakızıyla ilgili bilgilerin ve bulguların olduğunu biliyoruz. Özellikle mayıs ayından itibaren kenger sakızı elde edilebiliyor. Yapısında süt barındıran gövdesini kestiğinizde buradaki beyazımsı sıvıyı yöre insanı toplar, doğal olarak kurumaya bırakır ve sakız elde edilir. Tabii sert bir sakız. Özellikle ağız ve çene bağlamında egzersiz yapılmasını sağlar. İsteğinizi zaman bu sakızı çiğneyebilirsiniz sonrasında suda bırakıp tekrar çiğneyebilirsiniz. "

"TERÖR OLAYLARI YÜZÜNDEN FİYATI ARTTI "

Akan, son yıllarda kenger sakızın fiyatının ciddi oranda arttığını ifade ederek şunları kaydetti: "Bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle bölge insanı tarafından sağlıklı bir şekilde toplanamayınca kenger ve sakızının fiyatı artmış durumda. Bu bitki küçük ölçekte de olsa gelir getirici önemli bir ürün. İnşallah bundan sonra bitki daha rahat ve sağlıklı bir şekilde toplanır. İnsanlarımıza kenger bitkisi ve sakızını tüketmesini öneriyoruz. "



 

10.4.2017 - 26648





İlgili Diğer Yazılar
Sosyal Medya Baskısı Gençleri Botoksa İtiyor
Sosyal Medya Baskısı Gençleri Botoksa İtiyor
İlerleyen Yaşta Seks Yapmak Beyni Zinde Tutuyor
İlerleyen Yaşta Seks Yapmak Beyni Zinde Tutuyor
Kronik Rahatsızlıkları Olanlar Bayramda Dikkat!
Kronik Rahatsızlıkları Olanlar Bayramda Dikkat!

'Şifalı Bitki' Kandırmacasına 8,7 Milyon Lira Ceza
Obezite Ameliyatları Kalp Yetmezliği Riskini Azaltıyor
Obezite Ameliyatları Kalp Yetmezliği Riskini Azaltıyor
Konuyla İlgili Sorular
BU SAYFAYI PAYLAŞ Facebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler

'Ölümden Başka Her Derde Deva' Besin: Çörek Otu
Lahananın Bilmediğiniz Faydaları
Lahananın Bilmediğiniz Faydaları
Dişleriniz İyi Çiğneyemiyorsa Erken Bunayabilirsiniz
Dişleriniz İyi Çiğneyemiyorsa Erken Bunayabilirsiniz
Rüyalarımızın İçeriğini Etkileyen Faktörler
Rüyalarımızın İçeriğini Etkileyen Faktörler

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? | İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? | İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]