Bebeğinizi Güneş Alerjisinden Koruyun

Uzmanlar yaz aylarındaki güneşin enerji verici özelliklerinin dışında, bebekler ve çocuklar için çeşitli tehlikeleri de beraberinde getirdiğini belirtiyor.

Bebeğinizi Güneş Alerjisinden Koruyun

Uzmanlar yaz aylarındaki güneşin enerji verici özelliklerinin dışında, bebekler ve çocuklar için çeşitli tehlikeleri de beraberinde getirdiğini belirtiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seda Günhar, "Özellikle güneş alerjisi, bebeklerin cildinde olumsuz etkilere neden olurken, anne babaları da telaşlandırıyor " dedi.

"ÇOCUĞUNUZUN CİLDİ KAŞINIYORSA… "

Güneş alerjisinin belirtilerinin sıklıkla güneşe maruz kalınan cilt bölgelerinde göründüğünü belirten Dr. Günhar, belirtilerin güneşe çıkılmasından birkaç dakika ya da saat içinde gelişebileceğine dikkati çekti. Gühnar, "Döküntüler yüz ve koldan daha çok, genellikle sık güneşe maruz kalmayan vücut bölgelerinde izlenmektedir. Güneş alerjisi kendini, ciltte kaşıntı, ağrı, minik kabarcıklar, kabuklanma, çatlama, kanama, kurdeşen gibi belirtilerle gösterir " diye konuştu.

Beyaz tenli bebeklerde güneş alerjisinin daha fazla görüldüğünün altını çizen Günhar, parfümlerde, dezenfektanlarda ve güneş kremlerinde kullanılan bazı kimyasalların da güneş ışığına maruz kalındığında alerji belirtilerini tetikleyebildiğini söyledi. Dr. Günhar bazı antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların güneşe maruz kalan cildin tahriş olmasını hızlandırdığını ve güneş alerjisi olan bir kardeş veya ebeveyn varsa bebekte de alerjinin gelişme ihtimali daha yüksek olduğunu vurguladı.

"BEBEĞİNİZİ KISA SÜRELİ OLARAK GÜNEŞE ÇIKARABİLİRSİNİZ "

Güneş alerjisi olan bebeklerin yine de az miktarda ve kısa süreli güneş ışınlarına maruz kalması gerektiğini belirten Günhar, bu uygulamayla cildi hassas olan bebeğin cilt hassasiyetinin giderilmesinin amaçlandığını söyledi. Çok şiddetli güneş alerjisi olan bebeklerde hassasiyeti gidermek için ışık tedavisi ile cilde alıştırma yapılmasının da mümkün olabileceğini dile getiren Doktor Günhar, bu tedavinin yalnızca alerji uzmanları veya dermatologlar tarafından yapılması gerektiğinin altını çizdi.

"GÜNEŞ ALERJİSİ GÜNEŞ YANIĞI İLE SIK SIK KARIŞTIRILIYOR "

Güneş alerjisi ve güneş yanığı ayrımını doğru yapmanın ve tedaviyi buna göre uygulamanın önemine değinen Günhar şunları söyledi:

"Güneş yanığında, güneş ışığına uzun süreli maruziyet sonucunda acıma ve yanmanın ön planda olduğu bir kızarıklık söz konusu olur. Güneş alerjisinde ise güneşe çıktıktan sonraki dakikalar içinde ciltte kabarık, kırmızı ve kaşıntılı döküntüler ön planda izlenir. Bu durum güneşten uzaklaştıktan en fazla 24 saat sonra geçer. Güneş yanığı daha uzun maruziyet gerektirdiği gibi daha uzun sürede geçen bir etkidir. Sadece cilt muayenesi ile güneş alerjisi teşhis edebilir. Tanının kesin olmadığı durumlarda ise bazı cilt testlerine başvurulabilir. "

GÜNEŞ ALERJİSİNİ ÖNLEMENİN YOLLARI

Dr. Günhar son olarak güneş alerjisini önlemenin yollarını da şöyle açıkladı:

"Bebeğin güneşte kalma süresi sınırlanmalıdır. Gün içerisinde güneşli günlerde 10.00-16.00 saatleri arasında güneşten uzak durulmalıdır. Aşırı güneş ışığına ani şekilde maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Bahar ya da yaz aylarında fazla güneş ışığına maruz kalan çoğu kişide güneş alerjisi belirtileri görülür. Cilt hücrelerinin güneş ışığına uyum sağlamasına izin verilmelidir. Güneşte kalma süresi yavaş yavaş arttırılmalıdır. Uzun süreli güneşe maruz kalmanın alerji riskini arttıracağı unutulmamalıdır. Koruyucu giysiler önemlidir. Uzun kollu ve geniş kenarlı şapkalar, güneşten cildi korumaya yardımcı olur. İnce ya da gevşek bir dokuya sahip kumaşlar UV ışınlarını geçirebildiği için tercih edilmemelidir. Bebeklere sık sık ciltlerine özel güneş koruyucu uygulanmalıdır. Güneş kremi güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce homojen bir şekilde uygulanmalı ve iki saatte bir kremin yenilenmesine özen gösterilmelidir. "

11.7.2016 - 21535



İlgili Diğer Yazılar
Uzmanlar güneş alerjisine karşı uyardı
Uzmanlar güneş alerjisine karşı uyardı
Boyalı maskeler alerjik reaksiyona yol açabilir
Boyalı maskeler alerjik reaksiyona yol açabilir
Sıcak Havalarda Polen Alerjisine Dikkat
Sıcak Havalarda Polen Alerjisine Dikkat
Uzmanından Alerji Testi Uyarısı
Uzmanından Alerji Testi Uyarısı
Sağlığınızı bozuyor
Sağlığınızı bozuyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Ayurveda
Ayurveda' ya Göre Spor Hangi Saatlerde Yapılmalıdır?
Sağlık Video Fazla Kilolu Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Fazla Kilolu Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Sağlık Video Kolesterol Nedir?
Kolesterol Nedir?
Sağlık Video Fazla Kilolar Sağlığımızı Nasıl Etkiler?
Fazla Kilolar Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

 

[Hata Bildir]