Belirtileri Parkinson hastalığını ele veriyor!

Emsey Hospital'dan Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Biman Chabou, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Belirtileri Parkinson hastalığını ele veriyor!


Parkinson bir hareket bozukluğu, ellerde titreme, hareketlerde yavaşlama vücutta katılık yürümede dengesizlik ile karakterize olan bir hastalıktır. Dünyada ve ülkemizde milyonlarca kişi, sinir sistemini etkileyen bu ilerleyici hastalıkla mücadele etmektedir…

Parkinson hastalığı, genellikle sinsi olarak ilerlerken, yıllar içinde yavaş ama giderek artarak belirtilerini gösteriyor. Hem hastanın hem de hastanın ailesinin yaşam kalitesini de büyük ölçüde düşüren bu hastalık, ileri evrelerinde kişiyi başkasının desteğine ve bakımına muhtaç bırakabiliyor.

HER EL TİTREMESİ PARKİNSON DEĞİLDİR!

Parkinson hastalığı genellikle yaşlılık döneminde ortaya çıkan, ellerde titreme, dengede bozukluk ve yavaş hareket etmeyle kendini gösteren bir hastalıktır. Ancak her el titremesi parkinson olarak görülmemelidir. Özellikle ailesel el titremesi olarak adlandırılan ve erken yaşlarda ortaya çıkan el titremelerinde genellikle iki elde birden titreme görülebilir. Bu kişilerde strese bağlı durumlarda ve hareket esnasında elde titreme olur.

Parkinson hastalarında ise el titremesi, hasta istirahat halindeyken görülür ve bir objeye uzanırken ya da örneğin su içerken bardak tutarken kaybolur. Bunun dışında parkinson hastalarında denge ve duruş bozuklukları da görülebilir. Hareketlerde yavaşlık olurken, hastalar yürürken düşebilirler. Ayrıca yüz ifadesinde donukluk, yutma zorluğu, ağızda salya birikmesi, konuşma bozuklukları, koku alma kaybı, el yazısında bozulma ve kabızlık gibi durumlarda Parkinson hastalarında görülebilir.

Hastaların çok büyük bir kısmında ellerde titreme görülmesine rağmen her el titremesi parkinson olarak görülmemelidir. Ancak kişilerde görülen el titremesinin nedenleri de mutlaka araştırılmalıdır.

PARKİNSON TEDAVİSİYLE HASTANIN YAŞAM KALİTESİ ARTTIRILIYOR

Genetik ve çevresel faktörlerin üzerinde durulan parkinson hastalığının nedeni henüz tam olarak bilinmese de araştırmalar devam etmektedir. Parkinsonun tedavisindeki ilk amaç, hastanın günlük yaşam aktivitelerinde ve hareketlerinde hem konfor sağlamak hem de yaşam kalitesini yükseltmek olarak öne çıkıyor.

Hastalığa neden olan beyindeki dopamin azalması rol oynamakta tedavinin temel amacı azalan dopaminin yerini ağız yoluyla ilaçlar alarak vücuttaki dopamin ihtiyacını karşılamaktır. Parkinson hastalığının esas belirtilerinden olan titreme, hareket yavaşlığı veya kas sertliği erken dönemlerde parkinson ilaçlarıyla tamamen düzelebilir veya büyük ölçüde azaltılabiliyor. Hastanın yaşı, parkinson evresine göre ilaç doz ayarlaması uzman doktor tarafından yapılmalıdır. Belli kriterlere uygun hastalarda DBS (Deep Brain Stimulation)'de uygulanan tedavi seçenekleri arasındadır…



15.4.2016 - 20658



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]