Çiftlikte Üretilen Sülükler Şifa Dağıtacak!

Antalya'da doğal ortamda yetiştirilen sülükler, başta Avrupa olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edilecek.

Çiftlikte Üretilen Sülükler Şifa Dağıtacak!

Antalya'da doğal ortamda yetiştirilen sülükler, başta Avrupa olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edilecek. Antalya'da yaşayan 92 yaşındaki emekli avukat Mustafa Karasu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal ortamda sülük yetiştirmek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığına 1998 yılında başvurduğunu belirtti. Sülüklerin Avrupa ülkelerinde adeta cam fanuslar içinde yetiştirildiğine işaret eden Karasu, "Sülüklerin yetiştiği ortamdan kaçmaması gerekiyor. Sülükler omurgasız olduğu için iğne deliğinden bile geçebiliyor. Bakanlıkla sülüklerin kaçmayacağına dair anlaşma yaptık.


Bahçemde havuzlar oluşturdum. Kendi geliştirdiğim sistemle sülükler havuzlardan dışarı çıkmıyor ve artık sülük kaybı olmuyor " dedi.


Açık alanda ve doğal ortamda sülük üreten tek kuruluş olduklarını savunan Karasu, bir sülüğün, yaşadığı ortama göre 2 ile 8 kez üreyebildiğini, Erzurum'da yılda 2 kez üreyen sülüklerin Antalya'da hava sıcaklığının fazla olması nedeniyle 8 kez üreyebildiğini kaydetti. Karasu, sülüklerin her üremede 2 ila 8 yavru verdiğini bildirdi. Sülüğe talebin fazla olduğuna işaret eden Karasu, şu bilgileri verdi;


Türkiye'de bakanlık ihracat için 6 ton kota uyguluyor ancak biz doğal ortamda sülük yetiştirdiğimiz için bize kota uygulanmıyor. Kontrollü üretim gerçekleştiriyoruz. Sülükler bitkilerle besleniyor. Bu yıl ilk üretimimiz gerçekleşiyor ve bu yıl bir tondan fazla sülük üretimini hedefliyoruz. Bir tonda yaklaşık 1 milyon sülük bulunuyor.


Avrupa'da 4 ile 8 dolar arasında satılan sülüklerin fiyatı Türkiye'de 4. 5 ile 10 TL arasında... " Karasu, iki tür sülük bulunduğunu, bunlardan birinin medical, diğerinin yenilebilen sülük olduğunu vurguladı. Kendilerinin medical sülük ürettiklerini ifade eden Karasu, ürettikleri sülükleri hem iç piyasaya hem de Avrupa'ya satacaklarını kaydetti. Türkiye'den ihraç edilen sülüklerin tamamen doğadan toplandığına işaret eden Karasu, modern tıpta aşırı kullanımı nedeniyle neslinin tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalan tıbbi sülüklerin koruma altına alındığını söyledi.


Karasu, ABD İlaç ve Gıda Dairesinin 2004 yılında tıbbi sülüğün tedavi amacıyla kullanımını onayladığına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi: "Sülük geçmişte gut veya yüksek ateşli rahatsızlıklarda, karaciğer ve böbrek hastalıkları, romatizma, tüberküloz, epilepsi, cinsel yolla bulaşan hastalıklarda, baş ağrısı, menenjit, kalp, akciğer, deri ve kulak rahatsızlıklarında kullanılmış. Sülüğün, bir taraftan kanı emerken diğer yandan 'Hirudin' adlı salgısını karıştırarak kanı seyreltip, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hastalıkların oluşması ve tedavisinde rol oynadığı biliniyor.


Günümüzde doktorlar sülükleri özelikle mikro ve rekonstrüktif cerrahide vücuttan kopan parmak, kulak, burun ucu gibi organların yeniden kaynaştırılmasında, yanık tedavisinde, nakledilen dokuların altında biriken ya da damarları tıkayan kanın temizlenmesinde kullanıyor.


Karasu, sülüklerin, kanın pıhtılaşmasını önlediğini, pıhtıların çözülmesini sağladığını, kandaki oksijen miktarını artırdığını, yüksek tansiyonu düzenlediğini, iltihaplı yaraların tedavi sürecini hızlandırdığını, damarlardaki kan dolaşımını düzenlediğini, yağların erimesini sağladığını ve ağrı kesici özeliğinin bulunduğunu sözlerine ekledi.

24.6.2011 - 8481



İlgili Diğer Yazılar
Bu Cilt Hastalığı Öldürüyor!
Bu Cilt Hastalığı Öldürüyor!
Vücudunuzdaki Benlere Dikkatli Bakın!
Vücudunuzdaki Benlere Dikkatli Bakın!
Alerjiyi Önleyecek Hücre Keşfedildi!
Alerjiyi Önleyecek Hücre Keşfedildi!
Lazer Cildinizdeki Bütün Pürüzleri Tedavi Ediyor!
Lazer Cildinizdeki Bütün Pürüzleri Tedavi Ediyor!
Astım Hastaları Seyahate Çıkmadan Önce Dikkat!
Astım Hastaları Seyahate Çıkmadan Önce Dikkat!
Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]