Çimlenmiş patateste büyük risk!

Çimlenen patatesteki "solanin" adlı toksin maddenin gıda zehirlenmelerine neden olabileceği bildirildi.

Çimlenmiş patateste büyük risk!
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurten Budak, yaptığı açıklamada, özellikle Anadolu’da kışlık patates ve soğan stoklamasının yaygın bir gelenek olduğunu hatırlattı.

Kış aylarında stoklanan patates ve soğanların, havaların ısınmaya başladığı bu mevsimde çimlenmeye başladığını belirten Budak, patateste çimlenmeyle ortaya çıkan yeşilimsi tabakanın insan sağlığı için son derece zararlı olduğunu kaydetti.

Üzerinde yeşil tabaka oluşan patateslerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Budak, şu bilgileri verdi: "Patateste uygun sıcaklık ve nem ile birlikte bu mevsimde görülen çimlenme, yeşilimsi bir tabaka oluşturur. Yeşillenmeyle birlikte solanin adı verilen toksin madde ortaya çıkar. Solanin içeren patatesin tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olur. Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir. Zehirlenen kişi en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli. Üzerinde yeşil tabaka oluşan patates kesinlikle yenmemelidir. Bazı bölgelerde bu patatesler hayvanlara yem olarak veriliyor. Bu patateslerin hayvanlara da yedirilmemesi ve imha edilmesi gerekiyor. "

Saklama koşulları

Patatesin çok uzun süre bekletildiği zaman yapısı gereği çimlendiğine dikkati çeken Doç. Dr. Budak, özellikle havaların ısındığı bu mevsimde, patates için uygun saklama ortamları bulmanın zorlaştığını kaydetti.

Çimlenmenin neden olduğu sorunların önlenmesi için patatesin saklama süresinin kısa tutulması gerektiğini vurgulayan Budak, "Patatesin çimlenmemesi için soğuk, nemsiz ve ışıksız ortamda saklanması gerekir. Sıcak hava ve nem çimlenme için zemin hazırlar. Ancak, ne kadar uygun ortamlar olursa olsun patates yapısı gereği uzun süre bekletildiği zaman çimlenmeye başlar. Bu nedenle, saklama süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır " diye konuştu.

18.8.2016 - 22480





İlgili Diğer Yazılar
Türkiye
Türkiye'nin İlk Geriatri Merkezinin Hizmetleri
Kansersavar Besin Brokoli
Kansersavar Besin Brokoli
Uzun ve Sağlıklı Ömrün 9 Sırrı
Uzun ve Sağlıklı Ömrün 9 Sırrı
Suyu Doğru Zamanda İçmenin Faydaları Nelerdir?
Suyu Doğru Zamanda İçmenin Faydaları Nelerdir?
Hastalara Mhrs Kullanma Tavsiyesi
Hastalara Mhrs Kullanma Tavsiyesi
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞ Facebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler

'Ölümden Başka Her Derde Deva' Besin: Çörek Otu
Lahananın Bilmediğiniz Faydaları
Lahananın Bilmediğiniz Faydaları
Dişleriniz İyi Çiğneyemiyorsa Erken Bunayabilirsiniz
Dişleriniz İyi Çiğneyemiyorsa Erken Bunayabilirsiniz
Rüyalarımızın İçeriğini Etkileyen Faktörler
Rüyalarımızın İçeriğini Etkileyen Faktörler

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir? Grip Nasıl Tedavi Edilir? Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır? Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir? Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir? Sağlık Video Topuk Dikeni Nasıl Oluşur? Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?

 

[Hata Bildir]