Çocuklarda Parmak Emme Alışkanlığı

Bebekler için emmek içgüdüsel, doğal bir davranıştır. Çocuğun emzik ile rahatlaması, parmak emme veya bir oyuncak/kumaş emmesinden daha iyidir.

Çocuklarda Parmak Emme Alışkanlığı

Emzik kullanımı çok nadiren dişlerde bir bozulma, kapanışın değişmesi gibi problemlere sebep olur. Ayrıca çocuğu emzik emmekten vazgeçirmek kolaydır. Genelliklede erken yaşlarda ve kolayca emzikten vazgeçebilirler.


Parmak emme ise 3-5 yaşına kadar çocukların vazgeçmek istemedikleri bir alışkanlıktır ve çocuğu parmağından uzaklaştırmak emziği uzaklaştırmak kadar kolay değildir!


Dikkat ederseniz, bebeğinizin doğumdan sonraki ilk üç ayında emmek içgüdüsünün yoğunlaştığı dönemi farkedebilirsiniz. Emziğe alıştırmak için en uygunu bu dönemdir. Emziği sadece gerektiğinde kullanmasına izin verin. Tüm gün boyunca emziği ağzında tutmasını engelleyin. Çok nadiren emzik yutkunma ile ilgili problemlere neden olabilir.


Emziklerin yırtılıp yırtılmadığını hergün kontrol edin. Eninde sonunda bozulacaklardır. Emzikten kopan bir parça lastiğin bebeğinizin boğazına kaçabileceğini unutmayın. Emziği bebeğinizin boynuna bir ip veya zincirle tutturmayın. Kazayla kendini boğabilir.


Emzik Seçerken


Bebeğin ayına uygun büyüklükte ve diş gelişimin bozmayacak formda emzikler kullanılmalıdır. Kauçuk emzikler daha ziyade dişler çıkmadan önce tercih edilmelidir. Yumuşak olduklarından dişlerini tamamlamış bebeklerde yırtılıp bozulurlar. Kauçuk emzikler daha sık yenilenmelidir.


Parmak veya yumruk emme pek çok çocukta rastlanılan bir alışkanlıktır. Çocuğunuz muhtemelen bu alışkanlıktan 4 yaşına geldiğinde kendiliğinden vazgeçecektir. Eğer, kalıcı dişlerin çıkma zamanına kadar bu alışkanlıktan vazgeçilemediyse parmağın damağa ve dişlere yaptığı basınç damakta ve dişlerde şekil bozuklukları meydana getirebilir.


Bu bozuklukların derecesi alışkanlığın yoğunluğuna, parmak-yumruk emme pozisyonuna, süresine göre değişkendir. Alt-üst çene kapanış bozuklukları, konuşma bozuklukları gibi ciddi problemlere yol açabilir.


Tedavi


1- En iyi önlem emme içgüdüsünün yoğunlaştığı dönemde bebeğinizi emzik ile tanıştırmaktır. Emzik, parmak emme alışkanlığından çok daha kolayca bırakılabilir.


2- Alay konusu olmasına fırsat vermeyin (özellikle okula giden çocuklarda).


3- Bıraktırmak için doğru zamanlama yapın ve kararlı olun. Çocuğunda bu işe gönüllü olmasını sağlayın. Eğer baskı yaparak bıraktırmaya çalışırsanız onun alışkanlığına daha çok sahip çıkmasına sebep olursunuz.


4- Bırakmaya niyetlenmesi halinde onu övücü sözler söyleyin ve ödüllendirin


Gün içindeki parmak emmeyi kontrol altına aldıktan sonra;


1- Çocuğunuza gece parmak emmesinden vazgeçebilmesi için destek olun. Bu genellikle daha zor ve ellerini ağzına sokmasına engel olacak malzemeler yardımıyla olur (ellerine eldiven veya çorap giydirmek, özel apareyler takmak gibi).


2- Her zaman yavaş yavaş ilerleyin. Sert ve onur kırıcı olmayın. Onun için oldukça zor olduğunu ve desteğe ihtiyacı olacağını aklınızdan hiç çıkarmayın.


Tüm çabalarınıza rağmen çocuğunuzu 6 yaşına kadar (sürekli dişlerin sürmeye başladığı yaş) bu alışkanlıktan vazgeçiremediyseniz mutlaka dişhekiminize başvurarak profesyonel yardım alınız!


Creadenta Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

27.2.2011 - 5678



İlgili Diğer Yazılar
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Bebek migreninin nedeni
Bebek migreninin nedeni 'kolik' olabilir
Bebek Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Bebek Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Sma
Sma'lı Hastalar İçin Umut Işığı
Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?
Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]