Çocukların Kar Keyfi Hastalıkla Bitmesin

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. İncilay Üstündağ, çocukların karda oynarken hasta olmamaları için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Çocukların Kar Keyfi Hastalıkla Bitmesin

Kar yağdığında bembeyaz örtüyle kaplanan sokaklar, çocuklar için oyun alanına dönüşüyor. Özellikle okulların tatil olduğu yerlerde birçok çocuk gün boyu eve girmek istemiyor. Çocuklar için kar keyfinin hastalığa dönüşmemesi, ailelerin bir takım önlemler alması önem taşıyor.

Çocuklar kar havasından mahrum bırakılmamalı

Çocukların karlı havalarda dışarı çıkıp oyun oynamaları, hem hareket etmeleri hem de vücut dirençlerini artırmaları açısından önemlidir. Sadece çocuklar değil, 2 aylıktan büyük bebekler de kar havasından mahrum bırakılmamalıdır. Hava sıcaklığının 0 dereceye yakın olduğu karlı günlerde ebeveynler bebeklerini dışarı çıkararak temiz hava almalarını sağlayabilirler. Enfeksiyonların yayılma riskinin yüksek olduğu kapalı alanlardansa, karda dışarıda olmak tüm çocuklar için daha sağlıklıdır.

Çocukların da yüz felci riski olduğu için yüz bölgesi iyi korunmalı

Çocukları soğuk hava ve kar değil, dışarı çıkarken gerekli önlemleri almamak hasta edebilir. Bu nedenle alınması gereken önlemlerin başında kıyafet seçimi gelmektedir. Karlı havalarda dışarı çıkan çocuklara çok kalın tek bir kazak yerine, daha ince birkaç kattan oluşan pamuklu kıyafetler giydirilmelidir. Varsa termal bir içlik, yoksa birkaç kat ince kıyafeti üst üste giydirmek uygun olacaktır. Bunun üzerine mont giydirilmeli ve çocuklar atkı, bere ve eldiven olmadan dışarıya çıkarılmamalıdır. Sentetik eldiven, atkı ve bereler hava almadıkları için çocukların cildinin tahriş olmasına yol açabilir. Bunu önlemek için yün bere, atkı ve eldivenler tercih edilmelidir. Çocuklar kartopu oynarken ellerinin ıslanmaması için, dışı su geçirmeyen içi ise yün veya polar kaplı eldivenler de kullanılabilir. Çocuk, kar yağdığı sırada dışarı çıkacaksa, siperlikli bere takması karın yüzüne vurmasını önleyecektir. Özellikle kara rüzgarın da eşlik ettiği havalarda çocukların da yüz felci geçirme riski bulunduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle atkıyla ağız ve burun kısımları kapatılmalı, yüz mümkün olduğunca ayazdan korunmalıdır.

Karda 1 saat oynadıktan sonra ara verilmeli

Çocuklar karda oyun oynamaya çıktıklarında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ayaklarının sıcak tutulmasıdır. Bu amaçla botlarının içine iki kat çorap giydirilebilir. Su geçirmeyen kar botları tercih edilmelidir. Çocuklar kar oynamaya çıkmadan önce ve eve döndükten sonra beslenmelerine oldukça dikkat edilmelidir. Dışarı çıkmadan önce hafif bir şeyler yemeleri ve ılık içecekler tüketmeleri, vücut ısılarının korunmasına yardımcı olacaktır. Karlı havalarda dışarıdaki oyun süresi kesintisiz 1 saatten daha uzun olmamalıdır. Çocuklar yaklaşık 1 saat oynadıktan sonra eve girip sıcak çorba, ıhlamur gibi yiyecek ve bir içeceklerle dinlendirilmelidir. Çocuklar karın tadını çıkarırken gün boyu eve girmek istemeyebilirler. Hasta olmamaları için aralarda mola vererek gün içinde 3- 4 defa tekrar çıkabilirler. Aileler hastalık korkusuyla çocukların dışarı çıkmalarına engel olmamalı, yalnızca oynarken ara vermelerini sağlamalılardır.

Kayan çocukların yanında bir yetişkin olmalı

Çocukların karlı havalarda yapmaktan en çok hoşlandıkları aktivitelerin başında kaymak gelmektedir. Bilinçsizce kaymanın çeşitli sakatlanmalara ve yaralanmalar yol açacağı çocuğa mutlaka öğretilmelidir. Özellikle sokak aralarındaki yokuş ve tepelerden plastik maddeler veya poşetlerle kaymak ciddi yaralanma ve sakatlanmalar neden olabilir. Bu durumların önüne geçebilmek için aileler çocuklarına güvenliksiz kaymanın yaratacağı riskleri anlatmalıdır. Ayrıca kayan çocukların yanında bir yetişkinin bulunması yaralanma riskini azaltacaktır.

10.1.2017 - 25147



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]