Damak Tadınız Diyetinizi Engelliyor Olabilir!

Damak tadınızdan ödünvermeden sağlıklı beslenmeniz mümkün. Önemli olan kendinizi ve dolabınızı iyi tanımak!

Damak Tadınız Diyetinizi Engelliyor Olabilir!

Değişkenliğe Önem Verin


Eğer gıda intoleransı sorununuz yoksa; et, süt ya da karbonhidratlardan uzak durmanıza hiç gerek yok. Beslenme şekliniz ne kadar değişkense önemli besin maddelerini almanız da o kadar kolay olur.

 

Sıcak mı, Soğuk mu?


Bazı uzmanlar çiğ besinleri önerirken bazıları da gıdaların pişmiş olarak tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. İşin doğrusu, bu, kişiden kişiye değişir ve sindirim sisteminin kapasitesine bağlıdır. Kendinizi izleyin: Akşam yediğiniz salata midenize mi oturuyor? Bu durumda pişmiş sebzeyi tercih Edin.


Lif Olmadan Asla


Kendinizi iyi hissedebilmeniz için sindirim sisteminizin sorunsuz çalışması gerekiyor. Bunun için gerekli günlük lif miktarı 30 gram. Lifler, genelde bitkisel besinlerde bulunuyor. 1-2 porsiyon meyve (elma, armut, mümkünse kabuklarıyla), 75 gram salata ve 200 gram sebze tüketerek günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.


Tuz Ayarı


Fazla tuz, yüksek tansiyona yol açabiliyor. Ama gerektiğinden az tuz tüketmek de sağlıksız. Önerilen günlük miktar, altı gram. Tuzu, taze otlarla ve hafif yemeklerle birlikte kullanmaya özen gösterin.


Faydalı Yağlar


Yağ, vücudun önemli yapı taşı. Günlük beslenmenin yüzde 30-35'i yağdan oluşmalı. Kalp ve damarların sağlıklı kalabilmesi için doğru yağları kullanmak çok Önemli. Kullandığınız yağların üçte biri doymuş (tereyağı, et ürünleri, bitkisel katı yağlar); üçte ikisi ise doymamış (zeytinyağı, kanola yağı, ayçiçeği yağı, yağlı balıklar) yağlar olmalı.


İçecekleri Keyifle İçin


Yapılan araştırmalar, şekerli içeceklerin aşırı tüketilmesinin kilo sorunlarına yol açtığını gösteriyor. Bu nedenle limonata, meyve suyu ve frapeleri susuzluğunuzu gidermek için değil, keyif içeceği olarak tüketmelisiniz. Aynısı alkollü içecekler için de geçerli. Bira, şarap, rakı ve votkanın; yüksek kalorili içkiler olduğunu unutmayın. Bu içeceklerin fazlası ayrıca karaciğere de zarar veriyor.


Acıya Evet


Sık sık acıkıyor musunuz? Öyleyse beslenme planınızda acı maddeler içeren gıdalara fazla yer vermiyorsunuzdur. Acı maddeler; sindirimi destekliyor, iştahı kesiyor ve daha çabuk doyuruyor. Roka, hindiba, enginar, turp, tere, hardal ve greyfurt; acı maddelerini içeren gıdalar.


 

16.9.2010 - 2209



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]