Diyabet Yalnızca Yaşlı İnsanların Hastalığı Değil!

Bugün dünyada 130 milyon diyabetli bulunurken 2025 yılında bu sayının 300 milyona ulaşması bekleniyor.

Diyabet Yalnızca Yaşlı İnsanların Hastalığı Değil!

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet ömür boyu devam eden, pankreasın yeterli derecede insülin salgılayamamasından ve salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmamasından kaynaklanan kronik bir hastalık.


Acıbadem Sağlık Grubu İç Hastalıkları ve Diyabet Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. İlhan Satman, diyabetin tedavi edilmediği taktirde kalp, böbrek, göz gibi organlar ve damarlarda ciddi hasarlar oluşturabileceği uyarısında bulunarak şunları söylüyor: "Günümüzde yaşam süresi uzadı. İnsanlar artık salgın hastalıklar, enfeksiyonlar sebebiyle hayatlarını kaybetmiyorlar. Kronik hastalıklar en önemli ölüm nedeni.


Bunların başında da diyabet geliyor. Genetik faktörler bir etken ama tek başına yeterli değil. İnsan ömrünün uzaması dışında yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik de diyabeti tetikliyor. Bu sebeple yaşam tarzına dikkat ederek diyabeti önlemek gerekir. "


Diyabet Tipleri


Genelde yaşı 40 ve üzeri olanlar, obez kişiler, ailesinde diyabet hastalığı bulunan bireyler, gebelik sırasında diyabet gelişen, 4.5 kg. ve daha ağır bebek doğuranlar, polikistik over sendromu olan kadınlar, beslenme alışkanlığı bozuk olanlar diyabet riskini taşıyor.


En sık rastlanan iki çeşit diyabet var. Tip 1 ve Tip 2 diyabet. Acıbadem Sağlık Grubu İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı, tip 1 diyabeti şöyle tarif ediyor: "En yüksek görülme dönemi çocukluk ve ergenlik çağıdır. Diyabet vakalarının yaklaşık yüzde 5-10’u tip 1 diyabetlidir. Tip 1 diyabet genelde insülin üreten pnkreas hücrelerinin bağışıklık sistemine bağlı hasarı sonucu gelişmekte. Akut yani aniden ortaya çıkıyor.


Tip 1 diyabette insülinin çok az salgılanması ya da hiç salgılanamaması söz konusu. Bunun sonucunda hastaya insülin tedavisine başlanıyor. Yaklaşık yüzde 90-95 oranında görülen diyabet tipi ise, daha çok erişkin yaşta ortaya çıkan Tip 2 diyabettir.


Acıbadem Sağlık Grubu İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı hastalığı şöyle tarif ediyor: “Daha çok 40 yaş üzeri kişilerde ortaya çıkar. Ancak daha erken yaşlarda özellikle kilolu bireylerde ,hatta çocuklarda bile görülebilir.


Tip 2 diyabette pankreas insülin üretir ancak vücut bunu gerektiği gibi kullanamaz, özellikle kas ve yağ dokusunda, karaciğerde insülin görevini yerine getirmekte zorlanır, yani kandaki şeker hücrelere rahat bir şekilde giremez ve kanda yüksek düzeyde kalır, buna insülin direnci denir. Hastalığın ilk yıllarında insülin pankreastan genelde yeterince yapılır ve özellikle bu dönemde ağızdan alınan diyabet ilaçları etkilidir.


Ancak yıllar geçtikçe pankreastan insülin yapımı giderek azalır ve pankreastan insülin salgılatan ilaçlar etkisizleşir ve tedavide insüline geçilmesi zorunlu hale gelebilir. Tip 2 Diyabet, Tip 1 diyabet gibi ani olarak ortaya çıkmaz.


Çoğu zaman hasta yıllarca hastalığının farkında olmayabilir. Bu sebeple risk faktörlerini taşıyanlara ve belirtileri olanlara diyabet trama testleri yapılmalıdır. Diyabette en sık rastlanan belirtiler kilo artışı yada azalması, halsizlik, yorgunluk, uyku isteğinde artma, çok acıkma, yemeklerden birkaç saat sonra kan şekerinde düşme belirtileri, çok susama, çok idrara çıkma, gece sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, tekrarlayan , geçmeyen enfeksiyonlar , iyileşmeyen cilt yaraları gibi belirtilerdir. Tip 2 diyabette tedavi diyet, sağlıklı beslenme, egzersiz, kilo verme eğitim, ilaç ve gerekiyorsa insülin ile yapılmaktadır. Tansiyon tedavisi, kan yağlarınının düzenlenmesi diyabet tedavisinde olmazsa olmazlardır.”


Uzmanımız, tip 2 diyabette kan şekerinin kontrol edilmesinde 'düzenli egzersiz' yapmanın vazgeçilmez olduğuna işaret ediyor.


Çünkü tip 2 diyabet hastalarında düzenli olarak yapılan egzersiz, bir süre sonra düzenli insülin salgılandığından ve varolan insülin dokular tarafından etkin bir şekilde kullanıldığından, ilaç kullanmadan yaşamayı sağlayabiliyor. Uzmanımız, "Tip 2 diyabet hastaları beslenmelerine özen gösterip, haftada en az üç gün 30'ar dakika düzenli egzersiz yaptıkları takdirde, kan şekerinin kontrolü kolaylaşıyor. Hastalar diyabetin bir eğitim hastalığı olduğunu kabul etmeyip, önlem almadıklarında, çeşitli komplikasyonlarla karşılaşıyor. " diyor.


 

18.1.2011 - 4302



İlgili Diğer Yazılar
Şeker hastalığı böbrek nakline götürüyor
Şeker hastalığı böbrek nakline götürüyor
Uzmanlardan Diyabet Uyarısı
Uzmanlardan Diyabet Uyarısı
Düzenli Süt Tüketimi Şeker Hastalığı Riskini Azaltıyor
Düzenli Süt Tüketimi Şeker Hastalığı Riskini Azaltıyor
Diyabetik Retinopati Gözünüzü Tehdit Etmesin
Diyabetik Retinopati Gözünüzü Tehdit Etmesin
Düzenli Süt Tüketimi Diyabete Karşı Koruyor
Düzenli Süt Tüketimi Diyabete Karşı Koruyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]