Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Güllü, "Diyet listelerinde baklavanın olması gerektiği düşüncesini hep savunuyorduk. Hem enerji veren hem de moral veren bir yiyecek olması bakımından baklavanın diyet listelerinde bulunması gerektiğini bir beslenme uzmanı tarafından onaylanması iddiamızın ne kadar doğru olduğunu kanıtladı" dedi. Diyetisyen Esma Akça, 'Her şeyin azı karar çoğu zarar' söylemiyle anlatılmak istenen düşünceyi somut şekilde ortaya koyduklarını ve diyet yapmayı eziyete dönüştüren sıkıcı listelerin yerine, kontrollü ve sağlıklı beslenme üzerine kurgulanan listeler oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Diyetisyenler, kilo kontrolünü elden bırakmadan tatlı krizlerini önlemek adına sütlü tatlıları bir çözüm önerisi olarak sunuyor. Fakat kontrolün sağlanması halinde tüm besinlerin doğru miktarlarda tüketilebileceğini dile getiren Diyetisyen Esma Akça, "Baklava, Türk toplumunun geleneksel tatlılarından olmasının yanı sıra çok fazla sevilen ve tüketilen bir tatlı. Aynı zamanda bilinenin aksine, standartlara uygun şekilde hazırlanan baklava, sağlık açısından her hangi bir tehdit içermemekle birlikte, vücuda enerji sağlıyor" diye konuştu. Baklavacı Güllüoğlu tarafından keçi sütü ile hazırlanan dondurmaların da diyetteyken rahatlıkla tüketilebileceğini vurgulayan Diyetisyen Esma Akça, baklavanın diyet listesinde nasıl yer alması gerektiğini örnek bir liste sunarak açıkladı. Günlük ortalama 1000 ila 1200 kalori alınacak şekilde hazırlanan liste, haftada 1-2 kilo verilmesini sağlıyor. GÜLLÜOĞLU ve AKÇA'nın ÖRNEK DİYET MENÜSÜ 1.GÜN Kalkış 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 su bardağı ılık limonlu tarçınlı su Kahvaltı 09:00 2 dilim esmer ekmek ve light peynirle yağsız tost Domates, salatalık 5 adet zeytin Açık çay ( şekersiz) Ara Öğün 11.00 Yeşil çay ( tarçın ve karanfilli) Öğle Yemeği 12.00
8 yemek kaşığı dolusu ince bulgurla yapılmış kabak yemeği ( susuz) 2 yemek kaşığı dolusu light yoğurt ( içine 1 tatlı kaşığı çekilmiş keten tohumu , pul biber, limon) 1 dilim esmer ekmek Ara Öğün 15.00 1 büyük kase çilek 10 adet tuzsuz badem Yeşil çay ( tarın, karanfilli) Akşam Yemeği 18.00 5 adet ev köftesi ( yağsız dana etinden) 6 kaşık sebzeli bulgur pilavı Bol limonlu mevsim salata ( yağsız) Ara Öğün 21.00 1 su bardağı ılık ve toz tarçın eklenmiş süt ( yarım yağlı) 1 büyük kuru incir 2. GÜN Kalkış 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, 1 su bardağı limonlu tarçınlı su Kahvaltı 09.00 1 haşlanmış yumurta 2 yemek kaşığı lor peyniri İnce kıyım salata ( maydanoz, dereotu, taze kırmızı biber, domates) – limonlu pul biberli 1 dilim esmer ekmek Adaçayı Ara Öğün 11.00 Sade Türk kahvesi 1 şişe limon dilimli sade maden suyu ( gazı kaçırılmış) Öğle Yemeği 13.00 Sınırsız fırın sebze ( yağlı kağıdın üstüne kabak, patlıcan, domates , biber , soğan, sarımsak vb. sebzeleri ince dilimler halinde yerleştirip baharat ekleyip fırına veriyoruz.) Üstüne sarımsaklı light yoğurt ( için 1 tatlı kaşığı ketken tohumu, pul biber, limon,sarımsak, kimyon) Ara Öğün 16.00 2 dilim light baklava 1 top keçi sütü dondurma Akşam Yemeği 19.00 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek ve 2 yemek kaşığı lor ile karıştırılmış yeşil salata (yeşilliklerde miktar ve çeşit sınırlaması yok) 1 su bardağı şalgam Ara Öğün 22.00 1 fincan rezene çayı 3. GÜN
Kalkış 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve ılık limonlu tarçınlı su Kahvaltı 09.00 1 adet orta boy muz 1 sb sıcak tarçınlı süt ( yarım yağlı) 2 tam ceviz içi Ara Öğün 11.00 Sade Türk kahvesi Öğle 12.00 1 kase mercimek çorba Közlenmiş kırmızı biber ve patlıcan ( sınırsız) üstüne sarımsaklı naneli light yoğurt Ara Öğün 15:00 2 dilim light baklava 1top keçisütü dondurma Akşam Yemeği 18.00 Izgara / fırın çipura Bol limonlu yağsız mevsim salata 1,5 dilim esmer ekmek Şalgam suyu / light içecek Ara Öğün 21:30 1 parmak kalınlığında taze ananas Gece yatmadan 1 su bardağı maydanoz suyu 4. GÜN Kalkış 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 su bardağı ılık tarçınlı limonlu su Kahvaltı 09.00 1 yumurta ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile menemen ( diğer malzemelerde sınır yok) 2 parmak kadar light kaşar 3-4 zeytin Roka, salatalık 1,5 dilim ekmek Adaçayı Öğle Yemeği 13.00 2 yemek kaşığı lor peyniri ve 3 ceviz ile salata üstüne nar ekşisi , balzamik sos ve baharat 1 küçük kase ev yapımı sebzeli tavuk suyu çorba Ara Öğün 16.00 1 büyük kase taze dut 10 adet tuzsuz badem Tarçın karanfilli yeşil çay Akşam 19.00 Izgara bonfile Haşlanmış sebze / salata 1 dilim esmer ekmek Gece yatmadan 1 su bardağı maydanoz suyu 5. GÜN Kalkış 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 su bardağı tarçınlı limonlu ılık su Kahvaltı 09.00 1 kase light sütün içine 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 1 çay kaşığı tarçın ekle, lapa oluncaya dek pişir. Öğle Yemeği 13.00 Küçük kutu light ton ile mevsim salata ( üstüne 1 tatlı kaşığı zeytin yağı ve limonu karıştırarak sos yap ) Ara Öğün 15.30 2 adet light baklava 1 top keçisütü dondurma Akşam Yemeği 18.30 8 yemek kaşığı etli nohut (susuz) 6 yemek kaşığı sebzeli bulgur pilavı Karışık salata ( yağsız , limonlu) Küçük kase naneli cacık Ara Öğün 21.30 Rezene papatya karışık demle 6. GÜN Kalkış 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 su bardağı ılık limonlu tarçınlı su Kahvaltı 09.00 2 dilim light etimek Üstüne light labne ve şekersiz reçel Domates- salatalık Açık çay ( şekersiz) Öğle 12.00 Izgara somon Salata ( yağsız) 1 dilim esmer ekmek Ara Öğün 15.00 Tarçın karanfilli yeşil çay Ara Öğün 16.00 3 parmak kalınlığında 1 dilim karpuz Sade maden suyu – limon dilimli gazı kaçırılmış Akşam Yemeği 19.00 Haşlanmış sebze tabağı ( sınırsız) 1 küçük kase light yoğurt Ara Öğün 21.30 1 avuç beyaz leblebi Çay Yatmadan 1 su bardağı maydanoz suyu 7.GÜN Kalkış 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve ılık limonlu tarçınlı su Kahvaltı 11.00 Menemen Light peynir ½ simit 3-4 zeytin 2 dilim jambon / füme et Kahvaltılık sos 1 tatlı kaşığı bal Domates salatalık vb. yeşillik Açık çay Ara Öğün 15.00 2 dilim light baklava 1 top keçisütü dondurma Akşam Yemeği 18.00 Izgara tavuk Yeşil salata( yağsız , limonlu) 1 dilim esmer ekmek Ara Öğün 21.00 Keçiboynuzu ( sınırsız) Limonlu yeşil çay Ara Öğün 23.00 1 su bardağı kefir NOT: Günde 2 litre su tüketilmelidir.
1.6.2015 1 - 17557
|