Emzirmeyi Sonlandırma Sürecinde Annelere Pratik Öneriler

Memeden kesme dönemi birçok annenin duygusal karmaşa yaşadığı bir süreçtir.

Emzirmeyi Sonlandırma Sürecinde Annelere Pratik Öneriler

Emzirmeyi bırakmak için en doğru zamana karar vermektir.


Çocuğunuzu ne zaman memeden kesmeniz gerektiğine doğumundan itibaren onu tanıyan, gelişimini ve büyüme süreçlerini  takip eden çocuk doktorunuz vermelidir.


Bu dönemde çocuk doktorunuzla birlikte hareket etmelisiniz.


Çocuk doktorunuzun artık zamanı geldi , emzirme sonlandırma sürecine başlayabiliriz ifadesinden sonra dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?


Bu sürece öncelikle annenin duygusal olarak hazır olması gereklidir. Emzirme her kadının  annelik süreci için farklı duygular yaşadığı bir dönemdir. 


Bebeğinin ona olan bağlılığından mutluluk duyar ve onu büyüttüğünü, güzel beslediğini ona hissettirir. Bebeğinden bu şekilde ayrılmaya  duygusal olarak hazır olmalıdır. Eğer anne duygusal olarak hazır olmadan bu sürece başlarsa yeniden başa dönen  ve bir türlü başarılamayan  memeden kesme süreçleri gözlemleyebiliriz.


Anne; bebeğinin artık büyüdüğünü daha iyi görecektir. Çocuğu bir birey olarak beslenmesinde anneden bağımsız olarak hareket edebilecek , kendi gelişiminin daha sağlıklı ilerlediğini anneye gösterecektir. Bunu başarabilen bir çocuğu olduğunu görmek bir anneyi daha mutlu eder.


Duygusal olarak rahat olduğunuz bir dönemde memeden kesme sürecine başlamalısınız. Stresli olduğunuz dönemlerde daha sabırsız, sinirli ve aşırı duygusal olabilirsiniz. Yaşadığınız stres çocuğunuza yansıyabilir.


Çocuğunuz da  emzirmeyi bırakma döneminde rahat olmalıdır. Çocuğun stresli olduğu dönemler ( diş çıkarma, bakıcı değiştirme, ev değişikliği   vb ) başarıların geciktiği  ve çocuğun duygusal olarak daha fazla baskı yaşadığı dönemlerdir. Bu nedenle çocuğunuzun ve sizin rahat , daha mutlu olduğu dönemleri tercih etmelisiniz.


Aşamalı bırakma yönteminde çocuk yine stres yaşar, ama yaşadığı stresin derecesi diğerine göre daha düşüktür. Önce gündüz sonrasında gece bırakma sürecine geçilmelidir. Gündüz emzirme sıklığını  çocuğunuzun yaşam düzenine göre azaltmalısınız . Gündüz başarılarının arttığını hissettiğiniz dönemde gece sürecine geçebilirsiniz.


Bu süreçte anlayışlı ve sabırlı davranmalısınız. Diğer aile üyelerini bu süreçle ilgili bilgilendirmeli ve ekip olarak birlikte hareket etmelisiniz. Özellikle bu dönemde ona olan sevginizi sık sık dile getirin. Yaşadığı stresin azaltılması için oyunu ve eğlenceyi unutmayın. İstediklerinin olması konusunda bu dönemde ona daha uyumu davranabilirsiniz.


Tensel temasınızı gün içerisinde mümkün olduğunca arttırın , özellikle uyku dönemlerinde ona yakın olmaya özen gösterebilirsiniz.  Artan sinirlilik sizin dokunuşlarınızla azalabilir, sakinleşmesine  yardımcı olabilir.


Bazı çocuklar bu davranışlara tepki gösterebiliyor. Bardağı da alkışları da reddedebiliyor. Bu  tür tepkiler verdiğini gözlemlediğinizde alkışları , bardağı ortadan kaldırabilirsiniz.  Bu dönemde biberona geçişi kabul eden çocuklar da olabiliyor .


Unutmayın !  Doğru zamanda ve doğru yöntemlerle başarılan her gelişimsel aşama  çocuğunuzun sağlıklı büyümesine  zemin hazırlar.

25.2.2011 - 5597



İlgili Diğer Yazılar
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Bebek migreninin nedeni
Bebek migreninin nedeni 'kolik' olabilir
Anne Sütünün Faydaları
Anne Sütünün Faydaları
Bebek Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Bebek Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Sma
Sma'lı Hastalar İçin Umut Işığı
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]