En İdeal Gebelik Yaşı Kaç?

Sağlıklı bir gebelik ve doğum için fiziksel, psikolojik ve hormonal dengelerin en iyi durumda olması gerekir. Kadınlarda gelişim istisnai durumlar hariç, çoğunlukla on sekiz yaş sonuna değin devam eder.

En İdeal Gebelik Yaşı Kaç?

İdeal gebelik yaşı


Eski zamanlarda annelik yaşam şartları, toplum ve kültürel etkiler sebebiyle genellikle erken yaşlarda gerçekleşmekteydi. Günümüzde ise bu yaş oranı, gittikçe artmaya başladı. Ancak bu duruma fizyolojik ve psikolojik olarak bakıldığında ideal bir hamilelik yaşı vardır. Adet dönemi başlayan her kadın anne olabileceği gibi, önemli olan ideal yaşın yanında olgunlaşma düzeyidir.

 

Sağlıklı bir gebelik için neler gerekli?


Sağlıklı bir gebelik ve doğum için fiziksel, psikolojik ve hormonal dengelerin en iyi durumda olması gerekir. Kadınlarda gelişim istisnai durumlar hariç, çoğunlukla on sekiz yaş sonuna değin devam eder. Bu sebeple doğum için en alt yaş sınırı 18 olmalıdır. Gene genellikle 35 yaş sonrası kromozom anomalilerinde artış olması, vücut fizyolojisinin hamileliğe uygun olmasında sorunlar ve zorluklar ortaya çıkması nedeniyle, planlı gebelikler için en üst yaş sınırının 35 olması idealdir. Bu yaş sınırı 35 olsa dahi, ilerleyen tıp sayesinde sağlıklı bir gebelik dönemi geçirilebilmesi mümkündür.

 

İleri yaşlarda hamilelik ve nedenleri


Son yıllarda başta gelişmiş ülkeler olmak üzere, tüm Dünya’da ilk hamileliğini ileri yaşta gerçekleştiren kadınlarda ciddi bir artış gözlemlenmektedir. Kadınların eğitimlerinin artık uzun süre sürdürülebilmesi, gelişen toplum, doğum kontrol yöntemlerinin etkin kullanılması bu duruma yol açan sebeplerdendir. 35 yaşından sonra hamilelik gerçekleştiğinde de günümüzdeki tıbbi ilerlemeler ile, sıkı ve düzenli doktor kontrolü altında sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirerek sağlıklı bir bebeğe sahip olmak mümkündür. Hamile kalabilme ihtimalleri hem doğal yollarla hem de tüp bebek uygulamalarında yaşın ilerlemesiyle beraber azalmaktadır.

 

İdeal yaşlarda gebe kalma oranı?


Aylık hamile kalma oranı, ideal yaş grubunda aylık yüzde 20 dolaylarındadır. Tüp bebek yöntemlerinde, kadınlarda bu oran 35 yaşın altında yüzde 44 iken, 40- 42 yaş grubunda yüzde 22- 23 ve 42 yaşın üzerinde hamile kalma şansı ise yüzde 10- 12 civarındadır. Bu istatistiklerden de görebileceği gibi yaşın ilerlemesi ile hamile kalma oranında düşme gözlenir. Burada, belirleyici olarak rol oynayan anne adayının yaşıdır. Geç doğumlarda önemli olan yumurta yaşı ve kalitesidir. Bir kız bebek, doğduğu gün yumurtalıklarında neredeyse 100- 150 bin civarı yumarta taşır. Bebek doğduğunda ne kadar yumurta varsa, ömrü boyunca onlarla devam etmektedir.

 

Adet görmeye başladıktan sonra her ay, bu 100-150 bin yumurtanın 50 tanesi gider. Geç yaşlarda doğum yapan kadınların daha az kaliteli ve daha güçsüz yumurtalarla hamile kalınır. Bir kadın menopoz dönemine kadar hamile kalabilir ancak bu yumurtalar genç yaştaki yumurtalar kadar sağlıklı ve kaliteli değildri. Genetik olarak daha az iyi yumurtaların kalması bebeklerde sakatlıklara, kromozom sakatlıklarına sebep olabilir, bu riski arttırabilir.

 

İleri yaşlarda gebelikler ve olası sorunlar


Doğum, kişinin yaşıyla ilişkilidir. Bir kadının en üretken olduğu ve en sağlıklı doğumları yaptığı yaşlar aslında 24-29 yaşları arasındadır. Bir anne adayı hamilelik planlıyorsa, doğumu bu yaşlar arasında gerçekleştirmelidir Bu hem kendisinin hayati riskleri açısından, hem de meydana gelecek bebeğin sağlığı açısından en uygun ve iyi üreme dönemidir. Evlilik yaşlarının eskiye oranla çok ilerlemesiye çocuk yapma yaşı 30-35 hatta 40′lı yaşlarda olabilmektedir. Ve bunun da getirdiği riskler, bizi gebelik takiplerinde zorlu olmaktadır. Doğum zamanı iyi planlanmalı çünkü; ileri yaşta gerçekleşen gebeliklerde özellikle down sendromu görülme olasılığı daha fazla olmaktadır.

 

İleri yaşlarda her insanda olduğu gibi gebelerde de tansiyon, şeker, kalp-damar hastalıkları gibi sistemik hastalıkların görülme oranı artığından bu da gebeliği daha riskli yapmaktadır. İdealden küçük yaşta gerçekleşen gebeliklerde ise düşük, erken doğum veya ölü bebek riskleri daha sık görülebilmektedir.

11.2.2014 - 13742

Prof.Dr. Bülent Tıraş


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Genital bölgedeki bu problemlerin çözümleri var!
Genital bölgedeki bu problemlerin çözümleri var!
Kariyer planlamasında yumurta dondurma yöntemi ile bebek sahibi olmak mümkün
Kariyer planlamasında yumurta dondurma yöntemi ile bebek sahibi olmak mümkün
Kursiyerlere izsiz ameliyatı anlattılar
Kursiyerlere izsiz ameliyatı anlattılar
Doğum sonrası gebelikten korunma!
Türkiye
Türkiye'de 4 bin ebe, pandemiyle savaşa destek veriyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?
Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?

 

[Hata Bildir]