Engelli Haklarına Yönelik Sempozyum Düzenleniyor!

Trakya Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selda Çağlar, "Engellilerin sayısının, dünyada 650 milyon olduğu söyleniyor.

Engelli Haklarına Yönelik Sempozyum Düzenleniyor!

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Doktora Salonu'nda, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) ve İstanbul Barosu iş birliğiyle "Türk Sosyal Hukukunda Özürlüler/Engelliler - BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmeye Uyum " konulu sempozyum gerçekleştirildi.


Çağlar, 1950'lili yıllarda engellilik konusunun, dünyada yardımın nesnesi ya da öznesi olarak düşünüldüğünü belirterek, engellilerin, merhamet edilmesi gereken ve sorunları giderildiği zaman, problemlerin ortadan kalktığı düşünülen bir grup olduğunu söyledi.


BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmesi'nde, standart kuralların bulunduğunu ifade eden Çağlar, bu sözleşmeyle, engellilerin haklarını nasıl kullanacağını ortaya koyduğunu ve devletlerin yükümlüğünü adım adım gösterdiğini ve var olan insan haklarının nasıl kullanılacağını gösterdiğini kaydetti.


Çağlar, "Engellilerin sayısının, dünyada 650 milyon olduğu söyleniyor. Bu sayısal çokluğa rağmen hakların aranması bakımından yetersiz kalınıyor. 650 milyondan 500 milyonunun, gelişmekte olan ülkelerde bulunduğu, durumun vahim olduğu ve ayrımcılıkların arttığı görülüyor " diye konuştu.


Sempozyumun açılışında konuşan TOFD Genel Başkanı Ramazan Baş da idari ve cezai davalarla hak talebinde bulunduklarını ve kanunların da yaptırım gücünün olduğunu belirterek, engellilerin yaşadığı sorunların uygulama eksikliğinden kaynaklandığını kaydetti. Baş, kanunlarda, engellilerin ulaşım sorunlarının 2012 yılına kadar giderileceğinin ifade edildiğini, ancak bu konuda yapılan çalışmaların yeterli olmadığını anlattı.


Baş, "Eğitim ve seçimlerde de çok büyük sıkıntılar var. Yüksek Seçim Kuruluna, oy kullanamadığım için dava açtım. Mahkeme, bir vatandaş olarak oy kullanamadığım için duygularımın rencide olmadığına karar verdi " dedi.


Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Rehabilitasyon Şube Müdürü Selma Çalık da Türkiye'de özgürlüğe yönelik yaklaşımları değerlendirdi. Çalık, tarihsel süreçte, engellilerin moral, tıbbi/bireysel ve sosyal yaklaşım süreçlerinin bulunduğunu belirterek, moral yaklaşımda, bir insanın engelli olmasının dini ve ruhani kökenlere dayandırıldığını ya da Tanrı tarafından cezalandırılan kişiler olarak görüldüğünü ifade etti. Çalık, moral yaklaşımda, engelli çocuk doğuran kadınlara "ahlaksız kadın " gözüyle bakıldığını söyledi.


Teknolojinin gelişmesiyle, tıbbi ve bireysel bakışın değiştiğini anlatan Çalık, bu yaklaşımda, engellilerin durumlarının, normalleştirme ve iyileştirmeden geçirilmesinden bahsedildiğini, sosyal yaklaşımda da engellilerin katılımının önemini vurguladı.


İstanbul Barosu Engelli Merkezi Başkanı avukat Cemal Donat da Silivri Cezaevinde göz okuma cihazları nedeniyle sorun yaşadığını belirterek, bu sorunun da gözündeki retina bozukluğundan kaynaklığını kaydetti.

2.4.2011 1 - 6215



Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]