Ev Kadınlarını Vuran Hastalık; Tünel Sendromu

Kadınlarda özellikle menopoz, gebelik, loğusalık gibi hormonal değişim dönemlerinde ellerde uyuşma şikayeti ile ortaya çıkan Tünel (bilek kanalı) Sendromu ev işi yapan kadınları daha çok vuruyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Parmaksızoğlu, "Özellikle bir gün önce yerleri silen, elde çamaşır yıkayan kadınlar bu şikayetleri daha çok hisseder" diyor.

Ev Kadınlarını Vuran Hastalık; Tünel Sendromu

Karpal Tünel Sendromu


“En çok ev kadınlarında ve bankacılarda görülüyor”


Kısaca bilek siniri sıkışması olarak tanımlanan Karpal Tünel Sendromu, özellikle kadınların hormonal değişim dönemleri olan menopoz, gebelik, lohusalık, hormon tedavisi gibi dönemlerinde artış gösteriyor. Karpal Tünel Sendromu, özellikle ev işi yapan kadınlarda ve bankacılarda görülüyor. Diyabet, romatizma, gut gibi hastalıkların olması durumunda Karpal Tünel Sendromu'nun ortaya çıktığını vurgulayan Dr. Parmaksızoğlu, şöyle konuştu: Hastalığın en belirgin bulgusu sabahları bir veya iki elde görülen şiddetli uyuşmadır. Sabah uyuşmasına koldan omuza yayılan ağrı eşlik eder.


Hastalık ilerledikçe bu uyuşmalar gündüz de devam edecek şekilde yerleşik bir hal alır. Hasta zaman içinde dikiş, yün örme gibi ince beceriler gerektiren işleri yapmakta zorlanır, elinden eşyalar düşmeye başlar. Hasta özellikle bir gün önce yer silme, çamaşır gibi ellerini aşırı kullandığı, zorladığı ev işlerini yapmış ise o gün şikayetlerini daha çok hisseder. Hastalığın en tipik bulgusu sabaha karşı uykudan uyandıran uyuşma ve bazen buna eşlik eden ağrıdır.


Bilek çevresi kırıklarında bu hastalık yine sık olarak karşımıza çıkabilir. Bu sıkışma sonucu sinirde ileti yavaşlar.  Bu sinir tarafından duyusu sağlanmayan küçük parmakta ve yüzük parmağın küçük parmağa bakan tarafında duyu normaldir. Karpal tünel Sendromu'nda sıkışan sinir tarafından kontrol edilen avuç içi kasları tam randımanlı çalışamadığı için hasta elinden eşyaları düşürür veya ince beceri gerektiren işleri yapmakta zorlanır.”


“Hastalığın ilerlemesine izin vermeyin”


Hastalığın çok ilerlemiş formlarında başparmak kökü civarındaki kaslarda erime ve fonksiyon kusuru oluştuğu için bunun sonunda hasta elini kullanırken, el için çok önemli bir fonksiyon olan başparmağını diğer parmakların karşısına getirme becerisini kaybeder. Hastalığın bu kadar ilerlemesine müsaade edilmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Parmaksızoğlu, “Böyle bir tablo gelişirse, çok önemli olan bu fonksiyonu sağlamak için tendon transferi gibi oldukça komplike ameliyatlar gerekebilir” diyerek konunun önemine dikkat çekiyor.


Nasıl tedavi edilir?


Tedavide; hafif yeni başlamış olgularda gece uyurken bileğin bükülmesini önleyici ateller kullanılabilir. Kanal içi ödemi azaltmak için tedaviye ilaç ilave edilebilir. Olguların erken döneminde ancak bir uzmanın yapması şartıyla kanal içine depokortizon enjekte edilebilir. Bu tedavilerden randıman alınmazsa veya hasta bu tedavileri kabul etmez ise ya da hastalık tekrarlarsa cerrahi girişim gündeme gelir. Cerrahi girişim lokal anestezi ile yapılır ve hasta aynı gün evine döner. Cerrahi uygulama ile kanal içinde sıkışan sinir rahatlatılır ve hasta ellerini ağır işler dışında hemen kullanmaya başlar. Operasyondan 15 gün sonra dikişleri alınır. 45 gün sonra ağır işler dahil tüm fonksiyonlara izin verilir. Tecrübeli, bilinçli bir cerrahi uygulamada başarısı çok yüksek bir operasyondur.


Tanı nasıl konulur?


Tanı için doktorun uygulayacağı bir takım testlerin çok önemli olduğunun altını çizen Dr. Parmaksızoğlu, “EMG  (elektromiyelografi) ile kesin tanı  konur.  EMG hastalığın varlığını, sıkışan sinir veya sinirlerin hangileri olduğunu, hangi bölgede sıkıştığını net olarak ortaya koyduğu gibi aynı zamanda sıkışmanın derecesi hakkında da bilgi verir” diyor.


 


 

28.5.2010 - 1113



İlgili Diğer Yazılar
45 Yaşından Sonra Beyin Gerilemeye Başlıyor!
45 Yaşından Sonra Beyin Gerilemeye Başlıyor!
Beyin Tümörünü Önceden Bildiren 7 Gen
Beyin Tümörünü Önceden Bildiren 7 Gen
Orucunuzu Bozmadan Baş Ağrınızı Geçirebilirsiniz!
Orucunuzu Bozmadan Baş Ağrınızı Geçirebilirsiniz!
Beyin Yorgunluğu Sizi Hasta Hissettiriyor!
Beyin Yorgunluğu Sizi Hasta Hissettiriyor!
Beyin Tramvaları Alzheimer Riskini Arttırıyor!
Beyin Tramvaları Alzheimer Riskini Arttırıyor!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]