Gebelikte Sukraloz Kullanılabilir Mi?

Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Sağlığı Bölümü Dr. Alper Mumcu son zamanlarda şekerden üretilen ve kalori içermeyen bir tatlandırıcı olan sukraloz (sucralose) kullanımının tüm dünyada giderek arttığını belirtti.

Gebelikte Sukraloz Kullanılabilir Mi?

Sukraloz Nedir?


Son zamanlarda şekerden üretilen ve kalori içermeyen bir tatlandırıcı olan sukraloz (sucralose) kullanımı tüm dünyada giderek artmaktadır. Piyasada yer alan tadlandırıcılar hamur işlerinde, alkol içermeyen içeceklerde, sakızlarda, kahve çay gibi sıcak içeceklerde, meyve suyu ve şuruplarda sıkça kullanılmaktadır.

Sukraloz herhangi bir kalori içermez ve kan şeker düzeyini etkilemez. Sukraloz şeker içindeki klor, oksijen ve hidrojen diziliminin değiştirilmesi ile elde edilir. Fazladan eklenen klor atomları şeker molekülünün inaktive olmasına neden olaak vücuttan sindirilmeden atılmasını sağlar.


Bu nednele kalorisizdir. Bir başka deyişle vücut bu molekülü şeker ya da karbonhidrat olarak algılayamaz ve bu nedenle kan şekeri ve insülin düzeyleri etkilenmez. Bu özelliği nedeni ile sukraloz şeker hastaları tarafından da güvenle kullanılabilir. Sukralozun gebelikte kullanımı ile ilgili olarak gebe kadın ya da karnında gelişmekte olan bebeği üzerinde herhangi olumsuz bir etki olduğunu gösteren hiçbir bilimsel çalışma yoktur. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) sukralozun gebelikte güvenli olduğunu deklare etmiş ve gebelikte kullanımına onay vermiştir.

Benzer şekilde Amerikan Bilim ve Sağlık Konseyi'de daha önceden var olan inanışın aksine sukralozun anne karnındaki bebek için zararlı olabileceğini gösteren hiçbir bilimsel veri olmadığını belirtmektedir. Bazı internet sitelerinde iddia edilen sukrolozun düşüğe neden olabileceği ya da üreme potansiyelini azaltabileceği yününde de hiçbir bulgu yoktur ve bu iddialar spekülasyondan ileri gidememiştir.

2000 yılında tavşanlar üzerinde yapılan bir araştırmada gebe hayvanlara tam organ oluşumunun olduğu dönemde değişik dozlarda sukraloz verilmiş ve hiç bir anomali yapıcı etkisinin olmadığı gösterilmiştir. Ocak 2010 yılında yayınlanan bir başka makalede de anne karnındayken tekrarlayan dozlarda sukraloza maruz kalınmasının sinirler üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığı gösterilmiş ve güvenli olduğu teyit edilmiştir.

Gebeler Ne Kadar Sukraloz Tüketebilir?




Resmi sağlık otoriteleri tarafından belirlenen sukrolozun günlük güvenli sınırı vücut ağırlığının kilosu başına 5 miligramdır.Yani 50 kilo olan bir kişi için günlük toplam 250 mg sukraloz alımı güvenlidir. Sukroloz tüketiminin herhangi bir zararı olmasa da gebeliğiniz sırasında kullanımını sınırlamanız yararııza olacaktır. Bunun nedeni sukrolozun hiçbir besin değerinin olmamasıdır. Bebeğiniz ve kendi sağlığınız açısından meyve ve sebze gibi besin değeri yüksek yiyecekleri tüketmeniz çok daha uygundur. Azı karar çoğu zarar felsefesi sukraloz için de geçerlidir.



Amerikan Hastanesi

Kadın Hastalıkları ve Sağlığı Bölümü

Dr. Alper Mumcu

16.7.2010 - 1571



İlgili Diğer Yazılar
Doğum sonrası gebelikten korunma!
Gebelik diyabetinin anne karnındaki bebeğe 4 olumsuz etkisi
Gebelik diyabetinin anne karnındaki bebeğe 4 olumsuz etkisi
Doğum sonrası anneye iki ünite yanlış kan verildiği iddiası
Doğum sonrası anneye iki ünite yanlış kan verildiği iddiası
Hamileyken Kahve Keyfine Ara Vermek Zorunda Değilsiniz!
Hamileyken Kahve Keyfine Ara Vermek Zorunda Değilsiniz!
Renkli Gözlüler Dikkat!
Renkli Gözlüler Dikkat!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?
Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?

 

[Hata Bildir]