Gerekmediği Sürece Röntgen Çektirmeyin!

Son zamanlarda hastalıkların tanısında büyük faydaları olan röntgen ve tomografi gibi işlemlerin sadece gerektiğinde yapılması önerildi.

Gerekmediği Sürece Röntgen Çektirmeyin!

Türkiye Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Okan Akhan, bundan tam 115 yıl önce, 8 Kasım 1895'de Wilhelm Conrad Röntgen'in X-ışınlarını bulmasıyla tıbbın görmeye başladığını söyledi.


Radyolojinin "tıbbın gören gözü " olduğunu ifade eden Akhan, "Çünkü, radyoloji tıbbın temel disiplinlerinden biridir. Bir radyolog, insan vücudunu röntgen, ultrason, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi yöntemlerle en ince ayrıntısına kadar görüntüler, hastalık belirtilerini bulmaya ve teşhis koymaya çalışır. Konulan teşhis sayesinde diğer branşlardaki hekimler de hastaları tedavi eder. İşte bu yüzden radyoloji 'tıbbın gören gözü'dür " dedi.


Radyolojinin, hastalık bulgularını hastaya hiçbir rahatsızlık hissettirmeden belirleme gibi bir temel felsefesi bulunduğunu, klasik radyolojinin teşhis odaklı, "girişimsel radyoloji "nin ise tedavi eden bir dal olduğunu kaydeden Akhan, "Eskiden cerrahi tekniklerle yapılan tedavilerin bir kısmı, şimdi görüntü yöntemleri kılavuzluğunda cerrahi olmayan tekniklerle yapılıyor. Tedavide de felsefe, tüm işlemleri hastaya mümkün olan en az rahatsızlığı vererek gerçekleştirmektir. Girişimsel radyologlar aynı zamanda 'gören gözler' olmanın avantajını hastaları yararına çok etkin bir şekilde kullanırlar " şeklinde konuştu.


Ses dalgaları (ultrason) ve manyetik alanların (MR görüntüleme), kabul edilen bilimsel limitler içerisinde tekrar tekrar kullanılmasının bilinen herhangi bir zararı bulunmadığını, bu yüzden bu yöntemlerin hamile hastalarda bile güvenle kullanıldığını vurgulayan Akhan, diğer olası risklerle ilgili şu uyarılarda bulundu:


"Röntgen çekimleri, bilgisayarlı tomografi gibi X-ışınlarının kullanıldığı yöntemler için ise durum biraz farklıdır. Bu yöntemlerin kullanılması, hastaların radyasyona maruz kalması sonucunu doğurur. Hastanın maruz kaldığı radyasyon dozu çok sıkı bir biçimde kontrol edilse de, X-ışınlarıyla özellikle tekrarlayan incelemeler söz konusu olduğunda, fayda-zarar dengesinin göz önünde bulundurulması gerekir.


Tamamen zararsız, daha doğrusu faydalı olduğu düşünülen vitaminler bile bazen aşırı kullanıldığında vücudumuz için zararlı olabilir. Bu nedenle tüm radyolojik işlemler gerçekten gerektiğinde, doğru bir şekilde ve mutlaka bir radyolog tarafından gerçekleştirilmelidir. "


X-ışınıyla çalışan cihazların düşük radyasyonlu olanlarının tercih edilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Akhan, bunun mümkün olmaması halinde ise mevcut cihazlara düşük doz yazılımlarının eklenebileceğini bildirdi.

11.11.2010 - 2960



İlgili Diğer Yazılar
İleri Düzey Ultrason
İleri Düzey Ultrason
Kanser
Kanser
Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]