Güneşlenme keyfiniz kabusa dönüşmesin

Özellikle beyaz tene sahip kişilerin dikkat etmesi gerekenlerle ilgili Emsey Hospital'dan Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Serpil Özyılmaz bilgilendirici açıklamalarda bulunuyor:

Güneşlenme keyfiniz kabusa dönüşmesin


Yazın gelişiyle güneş hayatımızda çok daha fazla yer tutmaya başlıyor. Bilinçsiz bir şekilde uzun saatler güneş altında durulması ise ciltte güneş yanıklarına neden olabiliyor.

GÜNEŞ YANIĞI BELİRTİLERİ

Güneş yanıkları genellikle ciltte yanma hissi, kaşıntı, kızarıklık, sızı ve su toplaması gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Bu belirtiler, genellikle güneşe yoğun olarak maruz kalmadan sonraki 24 saatten sonra artarak devam etmektedir. Güneş yanıkları yalnızca kızarıklık gibi yüzeysel değil, deri altında da çeşitli hasarlara neden olabilmektedir. Özellikle de ciltte kabarmayla birlikte oluşan kızarıklıklar, cilt kanseri riskini ciddi boyutlarda arttırmaktadır. Cildin nem kaybetmesine, daha hızlı yaşlanmasına, ciltte şekil bozuklukları ve lekeler oluşmasına da neden olan güneş yanıkları, insan sağlığı için büyük bir risk anlamına gelmektedir.

GÜNEŞ YANIKLARINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Güneş yanıklarından korunmak için, birkaç önemli adımı izlemek yeterlidir. Bu adımlar izlenerek, güneşin zararlı etkilerinden korunmak mümkündür.

⦁Güneşin zararlı etkilerinin en yoğun olduğu 11.00 ve 16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamaya özen göstermek,
⦁Güneşe çıkmadan yarım saat önce, cilt tipine uygun bir güneş koruyucu krem kullanmak,
⦁Güneş altında zaman geçirmenin gerektiği durumlarda, vücudun kol ve bacaklar gibi bölgelerini pamuklu ve giysiler ile örtmek,
⦁Açık renkli giysiler tercih etmek,
⦁Açık havada zaman geçirmek gerektiğinde mümkün olduğunca gölgede durmak,
⦁Güneşin UV ışınlarından en çok hasar alan bölgeler olan yüzümüzü ve gözümüzü, şapka ve güneş gözlüğü ile korumak güneş yanıklarına karşı koruyucu niteliktedir.

GÜNEŞ YANIĞI TEDAVİSİ

Güneş yanığı tedavisinde amaç; hasar alan cildi onarmak, ağrıları gidermek, ciltteki kuruluk ve gerginliği gidermek, cildi eski nemine kavuşturmaktır. Güneş yanığı sonrasında oluşan ağrı veya sızılar yaklaşık 48 saat sürmektedir. Bu şikâyetleri azaltmak amacıyla ağrı kesici alınabilir. Halk arasında güneş yanıklarına iyi geldiği düşünülen; yanığa diş macunu, yoğurt sürmek gibi uygulamalar yanlıştır. Güneş yanığı tedavisi mutlaka bir doktor kontrolünde yapılmalıdır. Doktorun vereceği tedaviye ek olarak; yanık olan bölgeye soğuk kompres uygulanması, bol su içilmesi ve güneşten uzak durulması da yapılabilecekler arasındadır.

GÜNEŞ YANIĞINA KARŞI ÇANTADA BULUNMASI GEREKENLER

Güneş yanıkları yalnızca deniz kenarında değil, yazın güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde, açık havada veya sokakta da oluşabilmektedir. Bu nedenle, yaz aylarında dışarı çıkarken çantada cilt tipine uygun güneş koruyucu ve nemlendirici krem taşımak oldukça önemlidir. Güneşin neden olduğu vücuttaki nem azalmasına karşı vücudu içten koruyacak olan içme suyunu yanımızda taşımamız da bu anlamda büyük önem taşımaktadır.

GÜNEŞLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bronzlaşmak için bilinçsizce güneşlenmek cilt kanseri, deri yaşlanması ve kalıcı lekelenmeler gibi birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Güneş farklı cilt tiplerini farklı şekillerde etkiliyor, açık tenli kişilerin güneşlenme konusunda esmerlere göre daha dikkatli olmaları gerekir.

Güneşe ilk çıkıldığı zamanlarda süreyi kısıtlı tutmak gerekiyor, açık tenli kişiler ilk gün 10 dakikadan fazla direkt olarak güneşe maruz kalmamalıdır. Kumrallarda bu süre 20 dakikayı, esmerlerde yaklaşık 40 dakikayı bulabilir. Güneş banyosu için sabah ve öğle sonrası saatler seçilmelidir. Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde (12-16 arası) gölgede oturmak tercih edilmelidir. Güneşlenme süresi yavaş yavaş artırılarak 1 saate kadar çıkarılabilir. Güneşlenirken şapka ve gözlük kullanımı da güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için gereklidir.

GÜNEŞ KREMİ KULLANMAYI İHMAL ETMEYİN

Güneş kremlerinin yalnızca güneşle direkt temas edilen zamanlarda değil gölgede bulunulan zamanlarda da kullanılması gerekir. Koruyucu krem seçilirken suya dayanıklı ve en az 30 SPF koruma faktörlü ürünleri tercih etmek faydalı olacaktır. Güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülen koruyucu krem her iki saatte bir mutlaka tekrar edilmeli, bütün vücuda eşit miktarda dağıldığından emin olunmalıdır.

22.6.2016 - 21433



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]