Hamilelikte Spor: Yararlı mı Zararlı Mı?

Anne adaylarının oldukça hassas davrandığı konulardan biri olan spor, kontrollü şekilde yapıldığında anneye hem doğum öncesinde hem de doğum sonrasında birçok fayda sağlıyor.

Hamilelikte Spor: Yararlı mı Zararlı Mı?

Anne adaylarının oldukça hassas davrandığı konulardan biri olan spor, kontrollü şekilde yapıldığında anneye hem doğum öncesinde hem de doğum sonrasında birçok fayda sağlıyor. Hamilelik sürecinde yapılan basit egzersizler, ruhsal anlamda iyileştiriyor ve üzerinizdeki negatif enerjiyi atmanıza yardımcı oluyor.

Hamilelik boyunca spor yapan kadınlar daha kolay bir doğum yaşıyor. Egzersizler sayesinde anne adaylarının mutluluk hormonları da harekete geçiyor. Hamilelik serüveninde önemli olan hareketlilik gebelik diyabetinin de önüne geçiyor.   

Hangi Ayda Hangi Spor?

Hamileliğinizin ilk 3 aylık döneminde eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa hafif tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz. Aynı zamanda bu aylarda yoga ve pilates ile de nefes alışverişinizi doğru bir şekilde yönetebilirsiniz.  

3-6 aylık dönemde de yürüyüşlerinize devam edebilirsiniz. Bunun yanı sıra hafif tempolu grup egzersizleri de bu aylarda kendinizi rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Bu aylarda sırtüstü yapılacak egzersizler bebeğe baskı uygulayacağından dolayı sırtüstü egzersizlerinden uzak durmalısınız.

6-9 aylık dönemde ise hamilelik sürecinin son zamanlarına gelindiğinden oturur pozisyonda yapılabilecek, kolay egzersizleri tercih etmelisiniz. Hamilelik pilatesi doğumunuzun daha kolay geçmesine yardımcı olabilir.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Hamilelikte yapılacak egzersizlerde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunur. Spor esnasında, nefes nefese kalmadan ilerlemeniz gerekir. Aksi takdirde vücudunuz zorlanacağından dolayı spor sizin için faydalı olmaktan daha çok zarara dönüşür. Ani hareketler yapmadan ilerleyen egzersizleri tercih etmelisiniz. Çünkü ani bir hareket, eklemlerinizi aşırı zorlamanıza sebep olabilir.

Gebelik ilerledikçe denge kurmak da zorlaşır. Bu sebeple gebeliğinizin ilerleyen dönemlerinde egzersiz yaparken dengenizi kolay kurabileceğiniz hareketleri tercih etmelisiniz. Egzersizlere başlamadan önce vücudu ısıtmak için yapılan hareketler hamileler için daha fazla önem kazanıyor. Egzersizlere son verirken de birden bire bırakmak yerine yine aynı şekilde soğuma hareketleri ile yavaş yavaş bitirilmelidir. Düzensiz egzersizler vücudunuzda tutulmalara ve ağrılara sebep olabilir. Bu sebeple kendinize bir plan oluşturmanız, egzersizlerin daha faydalı olmasını sağlayacaktır.

Anne Adayları Bunlara Dikkat!

Gebelikte spor yapmanın tehlikeli olabileceği sağlık durumları da vardır. Daha önce düşük yaşadıysanız doktorunuza danışmadan egzersiz yapmamalısınız. Kansızlık, damar tıkanıklığı, solunum rahatsızlığı yüksek veya düşük tansiyon probleminiz varsa yine aynı şekilde doktorunuz ile görüşmeden kesinlikle egzersizlere başlamamalısınız.

9.2.2017 1 - 25766



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]