"Hayata El Ver" kampanyası

Sağlık Bakanlığının himayesinde, Ankara Üniversitesi ve Resüsitasyon Derneğinin katkılarıyla Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği tarafından, "Hayata El Ver" kampanyası başlatıldı.

Ani kalp durmasında, ilk ve doğru müdahalenin nasıl yapılması gerektiğinine yönelik toplum bilincini artırmak için çalışmaların yapılacağı "Hayata El Ver " kampanyası başlatıldı.

Sağlık Bakanlığının himayesinde Ankara Üniversitesi ve Resüsitasyon Derneğinin katkılarıyla Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği tarafından yürütülen "Kalp durmasında ilk ve doğru müdahale " temalı sosyal sorumluluk projesinin duyuru toplantısı ve "Dünya Anestezi Günü " ile "Avrupa kalbi Yeniden Çalıştırma Günü " etkinliği, Ankara Üniversitesi Morfoloji Binası Konferans Salonu'nda düzenlendi. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Neslihan Alkış, açılışta yaptığı konuşmada, dünyada ilk anestezi uygulamasının 30 Mart 1942'de ABD'de Dr. CrwfordLong tarafından James Venable isimli öğrenciye uygulandığını belirterek, anestezinin ilk kez bir hastada 16 Ekim 1946'da gerçekleştirildiğini söyledi. ABD'de Dr. John CollinsWaren tarafından Gilbert Abbott isimli işçiye ilk kez bu tarihte anestezi uygulandığını anlatan Alkış, o nedenle 16 Ekim'in Dünya Anestezi Günü olarak kutlandığını dile getirdi. Alkış, 1950'den sonra Avrupa'da uygulanan modern anestezinin Türkiye'de bu dalda uğraşan hekimler tarafından yapılmaya başlandığını aktararak, anestezi uzmanlarının maskelerin arkasındaki "isimsiz kahramanlar " olduğunu söyledi. Uzmanlık alanlarının kamuoyunda çok iyi bilinmediğini ifade eden Alkış, anestezi uzmanlarının çalışma alanlarının yalnızca ameliyathaneler ile sınırlı olmadığını vurguladı.  Alkış, yoğun bakım, reanimasyon olarak adlandırılan yaşam desteği ve yeniden canlandırma tedavilerinin de anestezi uzmanları tarafından yapıldığını anlatarak, bunun yanı sıra ağrı kontrolü ve ağrı tedavisi gibi çok çeşitli alanlarda çalıştıklarını bildirdi.  

Kampanya iki yıl sürecek

Alkış, ani kalp durmasının ciddiye alınması gereken önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, sosyal sorumluluk projesi kapsamında "Hayata EL Ver " sloganıyla kampanya düzenlendiğini söyledi. Kampanyanın, yaklaşık 2 yıl süreceğini ve bu süreçte ani kalp durmasıyla ilgili toplumsal farkındalığın artırılmasına ve bilinç oluşturulmasına yönelik faaliyetler yapılacağını ifade eden Alkış, ani kalp durmasının ABD ve Avrupa'da başlıca ölüm nedenleri arasında olduğunu belirtti. Alkış, ani kalp durmasının genellikle kalp atışlarında düzensizlik ya da aşırı hız şeklinde oluştuğunu anlatarak, "Bu durum meydana geldiğinde beyne ve vücudun geri kalanına giden kan akışı durur ve kişi yere yığılır. Aslında kişi klinik açıdan ölüdür ve derhal müdahale edilmezse bu durumda kalacaktır " dedi. Ani kalp durmasından yere yığılan bir insanın yaşama şansına sahip olabilmesi için acil temel yaşam desteğinin (kalp masajı ve suni solunum) gerekli olduğunu dile getiren Alkış, müdahalenin faydalı olabilmesi için vakit kaybetmeden, tercihen ilk üç ya da beş dakika içinde yapılması gerektiğini söyledi. Alkış, bu nedenle toplumda böylesi bir durum karşısında nasıl müdahale edileceğinin doğru bilinmesi gerektiğini kaydetti. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk de anestezi uzmanlarının genel tıp bilgisinin çok iyi olması gerektiğinin altını çizdi. Ani kalp durmasında ilk müdahalenin önemine değinen Ertürk, kampanya ile toplumda bu bilincin artacağını öngördüğünü belirtti.  

Sağlık Bakanlığından kampanyaya "Tam destek "

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğünden Dr. Gül Ateş de bakanlık olarak projeye destek vermekten dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Fuat Kantarcı da yaşamdan daha değerli hiçbirşey olmadığını anlatarak, ilk müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.  Ateş, toplum bilincinin artırılması için bakanlık olarak her platformda yer alacaklarını söyledi.  Konuşmaların ardından, ani kalp durması halinde yapılacak ilk müdahale uygulamalı olarak gösterildi.

16.10.2014 - 15545



İlgili Diğer Yazılar
Bir saatte korona olup olmadığınızı öğrenmeniz mümkün
Bir saatte korona olup olmadığınızı öğrenmeniz mümkün
Koronavirüs: Dünya Covid-19 salgınıyla savaşı kazanıyor mu?
Koronavirüs: Dünya Covid-19 salgınıyla savaşı kazanıyor mu?
Maskeyle sıcak havalarda serin kalmanın yolu var mı?
Maskeyle sıcak havalarda serin kalmanın yolu var mı?
Covid-19 kadınlarda daha hızlı yayılıyor
Covid-19 kadınlarda daha hızlı yayılıyor
Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım Sistemi ile Tanışın
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]