Her Bel Ağrısı Fıtık Habercisi Değil!

Özellikle 20 yaş altı veya 50 yaş üstünde ilk kez ortaya çıkan bel ağrısı atağında mutlaka uzmana başvurulmalı. Kortizon kullananlar, bilinen bir kanser hastalığı olanlar, bel ağrısı ataklarını geçiştirmemeli.

Her Bel Ağrısı Fıtık Habercisi Değil!

Hastaların büyük kısmına cerrahi müdahale gerekmez. Algoloji (ağrı ünitesi) veya fizik tedavi ünitelerince tedavi ve takipleri yapılır. Ameliyat olması gereken hastalara günümüzde en geçerli yöntem olan mikrodiskektomi yöntemiyle girişimleri yapılır ve üç günlük bir hastanede yatış döneminden sonra hastaların ortalama yüzde 90’ı bir ay içinde eski hayatlarına dönerler.


Günümüzde her 10 kişiden 8’inin, hayatı boyunca en az bir kez etkilendiği bel ağrıları, özellikle ağır işlerde çalışan ve uzun süre masa başında oturmak zorunda kalan kişileri daha fazla etkiliyor.


Bel ağrıları, iki günlük dinlenme ve ilaçlarla düzelebilecek bir adele spazmı kadar hafif bir şekilde gerçekleşebileceği gibi, kanser veya omurga enfeksiyonu gibi ağır hastalıkların belirtisi olabiliyor. Basit yanlışların bel ağrısına yol açabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Nöroşirurji Uzmanı Prof. Dr. Tuncer Süzer, bel ağrıları ve bel fıtığı ile ilgili merak edilenleri anlattı:


Bel bölgesi, 5 omurdan oluşan ve vücut ağırlığının önemli bir kısmını taşıyan bir yapıdır. Omurların arasında ‘disk’ adı verilen dokular bulunmaktadır. Disklerin görevi, vücut ağırlığına destek olmak ve travma veya ani hareketlerle ortaya çıkan şokları absorbe etmektir.


Yaş ilerledikçe disk içindeki su miktarı azalır ve esnekliğini kaybeder. Esnekliği azalıp daha sert bir hale gelen disk dokusu artık vücut ağırlığını yeterince taşıyamaz, böylece omurlara ve diğer destek dokulara binen yük artar. Normal yapısı bozulan disk dokusundan açığa çıkan bazı kimyasal maddeler sinir uçlarını uyararak ağrı oluşturmaya başlarlar.


Omurlar, omurlar arasındaki eklemler ve diğer destek dokular taşıdıkları yük arttığı için dejenere olurlar ve ağrıya yol açarlar.


Bunun dışında, disk ve etraf doku dejenerasyonu sonucunda omurganın stabil hali bozulur ve iki komşu omur birbirinin üzerinde hareket etmeye başlar. Tüm bu etkenler sonucunda ‘bel ağrısı’ ortaya çıkar.


Her bel fıtığında bel ağrısı görülür fakat her bel ağrısı bel fıtığı anlamına gelmez. Zorlamalara veya ani hareketlere bağlı olarak bel kaslarımızda meydana gelen spazm en sık görülen bel ağrısı nedenlerinden birisidir. Bunun dışında, omurlar arasında yer alan ‘disk’ dediğimiz yapılar yaş ilerledikçe dejenere olurlar ve içlerindeki su miktarı azalınca bel ağrısına yol açarlar. Ayrıca omurları birbirine bağlayan ‘faset’ dediğimiz eklemlerden kaynaklanan problemler bel ve kalça ağrılarına yol açar.


Bel bölgesinin yapısını düşünecek olursak, omur dediğimiz kemikler, omurların rasındaki disk dokuları, omurları birbirine bağlayan eklemler, bağ dokuları, omurilik, bacağa giden sinirler ve bel kasları bir bütünü oluşturur.


Omurganın içindeki kanal denilen boşlukta omurilik ve bacaklara giden sinirler yer alır. Bu dokuların her birisinden kaynaklanan hastalıklar bel ağrısına yol açarlar. En sık görülen bel ağrısı nedeni, disk dokusunun bozularak sinirlere bası yapmasıyla oluşan bel fıtığıdır.

12.2.2011 - 5144



İlgili Diğer Yazılar
Ukraynalı genç kadın, tedavi için Türkiye
Ukraynalı genç kadın, tedavi için Türkiye'yi seçti
Vücuduna Saplanan 80 Santimlik Demire Rağmen Yaşama Tutundu
Vücuduna Saplanan 80 Santimlik Demire Rağmen Yaşama Tutundu
Gentesti Nedir? Gentest ile Kanserden Korunmak Mümkün
Gentesti Nedir? Gentest ile Kanserden Korunmak Mümkün
Tavsiye İlaçlar Kullanmayın!
Tavsiye İlaçlar Kullanmayın!
Hastane Randevusu Nasıl Alınır?
Hastane Randevusu Nasıl Alınır?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]