İdrarda Kan Ne Anlama Geliyor?

İdrarda kan görülmesi bir çok hastalığın belirtisi olabilir.

İdrarda Kan Ne Anlama Geliyor?



İdrardan kan gelmesi durumu idrarın kırmızı renkli görüldüğü makroskopik hematüri ve gözle idrarda renk değişikliğinin görülmediği fakat idrarın mikroskopik değerlendirmesinde kan hücrelerinin idrarda görüldüğü durumlara ise mikroskopik hematüri ismi verilir.

İdrarda kan görülmesi bir çok hastalığın belirtisi olabilir. İdrardan kan gelmesi durumunda en kısa zamanda bir üroloji doktoruna başvurarak tetkik ve değerlendirme yapılması gerekir.


İdrarında kan gören bir kişi günümüzde doktora gitmeden önce internete başvurarak hangi hastalıkların idrardan kan gelmesine yol açabileceğini araştırmaktadır. Böyle bir araştırmada karşılaştıkları her ciddi hastalık isminde büyük korkular yaşamakta ve karşımıza endişeli gözlerle başvurmaktadırlar. Çünkü internette idrardan kan gelmesi şeklinde araştırıldığında mesane kanseri, böbrek kanseri, prostat kanseri, ciddi böbrek hastalıkları(glomerülonefritler) ile karşılaşmaktadır. Fakat bu araştırmalarda kanamaya yol açan idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu ve böbrek taşları, bazı ilaçların kullanımına bağlı idrar kanamaları hastaların dikkatini çekmemektedir. Aslına bakarsanız idrar kanamalarının büyük bir bölümünü bu ikinci saydığımız sebepler oluşturmaktadır.


İdrarda kan gelmesi ile başvuran hastalarda hastanın yaşı, sigara kullanımı, kullandığı ilaçlar, varolan hastalıkları, geçirdiği ameliyatlar hepsi önem arzeder. İdrardan kan gördüğünü ifade eden hastadan ayrıntılı bir hikaye alınır, kanamanın ne zaman başladığı, ne kadar sürdüğü, kanamanın idrarın başında sonunda veya tamamında olup olmadığının ortaya konulması teşhis ve değerlendirme için önemlidir.


Hastadan ayrıntılı bir hikaye alındıktan sonra ilk olarak tam idrar tahlili yapılmalıdır. Bazen hastalar yeni kullanmaya başladıkları ilaçların idrar renginde yaptığı değişikliği kanama olarak algılayabilmektedirler. Tam idrar tahlilinde eritrosit denen kan hücrelerinin normalden fazla olarak tespit edilmesi diğer tahlillerin yapılmasını gerektirir. (Ultrason, kan tahlilleri, idrar sitolojisi, gerekirse tomografi ve sistoüretroskopi)


İdrardan kan gelmesi durumlarında yapılan tahliller ve değerlendirmeler neticesinde sebep olarak büyük oranda üriner enfeksiyon, böbrek ve idrar yolu taş hastalığı, ilaç kullanımına bağlı kanama(aspirin coumadin v.b. kan sulandırıcı ilaç kullanımı) tespit edilmektedir. Daha düşük oranlarda mesane kanseri, böbrek ve idrar yolu kanseri, prostat kanseri sebep olarak belirlenmektedir.


Kanamanın ihmal edilip tetkik ve değerlendirmelerin yapılmaması, ciddi hastalıkların erken tanısında gecikmelere yol açabilmekte ve bu hastalıkların tedavisinde zorluklar yaşanmasına sebep olmaktadır.


İdrar kan gelmesi durumlarında böbrek mesane ultrasonu ile radyolojik değerlendirme yapılır fakat hiçbir anormallik tespit edilememesi durumunda ilaçlı ve ilaçsız tomografi, idrar sitolojisi tetkikleri istenmelidir. Değerlendirmenin başında idrar tahlilinde kanama ile beraber enfeksiyon tespit edilmesi durumunda ileri değerlendirme yapılmadan enfeksiyon tedavi edilmeli ve sonrasında idrar tahlili tekrarlanarak kanama ve enfeksiyon durumu değerlendirilmelidir. Enfeksiyon düzelmesine rağmen mikrohematüri (mikroskobik değerlendirmede idrardan kan gelmesi durumu) tespit edilirse ileri tetkik ve değerlendirme yapılmalıdır. Bu değerlendirmelerde radyolojik ve laboratuvar tetkiklerinde bir şey tespit edilmemesi durumunda sistoüretroskopi denen işlem uygulanmalıdır.

Sistoüretroskopi endoskopik aletler yardımı ile idrar yolu ve mesanenin görüntülenmesidir. Bu işlem ile kanamaya yol açabilecek ultrason veya tomografinin ortaya koyamadığı bir patolojinin ortaya konulmasına çalışılmaktadır.


İdrardan kan gelmesi ihmal edilmemesi gereken ve tüm tetkik imkanlarının kullanılarak kanama sebebinin ortaya konulmasını gerektiren ciddi bir sağlık problemidir. İhmal edilmiş idrardan kan gelmesi durumlarında çok ciddi hastalıklarla karşılaşabilmekteyiz ve bu gecikmeler insan hayatında kısalmalara yol açabilecek kadar ciddi sorunlar yaratabilmektedir.

Op.Dr.Murat ÇELTİK

İstanbul Cerrahi Hastanesi


 

6.4.2014 2 - 14183

Op.Dr. Murad Çeltik


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]