Kadınlarda Tarama Testleri Hayat Kurtarıyor!

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, meme, rahim ağzı, rahim içi ve yumurtalık kanserlerinin, tarama testleri ile erken aşamada yakalanırsa tedavi edilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Kadınlarda Tarama Testleri Hayat Kurtarıyor!

Prof. Dr. Buyru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadın sağlığını tehdit eden en önemli kanserlerin rahim ağzı, rahim iç tabakasından çıkan kanser, yumurtalık ve meme kanseri olduğunu belirtti. Bunların dışında miyom, endometriozis ve polikistik over hastalıklarının da sık rastlanan kadın sağlığı problemleri olduğunu ifade eden Buyru, tarama testleri ile bu hastalıkların önemli bir bölümünü çok erken aşamada teşhis ve tedavi etmenin mümkün olduğunu kaydetti.


Buyru, rahim ağzı kanserinin, cinsel yolla bulaşan virüslerle oluşan bir hastalık olduğunu ve günümüzde bu virüsün bazı tiplerine karşı geliştirilmiş aşı ile hastalığın sıklığının azaltılmaya çalışıldığını belirtti. Buyru, "Ancak daha önemlisi 'smear' testi ile rahim ağzı kanserine dönüşebilecek problemleri çok erken aşamada yakalamak ve tedavi etmek mümkün olabilmektedir. Cinsel aktivite başladıktan sonra 'smear' testinin yılda bir kez yapılması önerilmektedir.


Bu şekilde yıllık smear testinin yaygın olarak kullanıldığı gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanseri giderek daha az görülmektedir. Yani meme, rahim ağzı, rahim içi ve yumurtalık kanserleri, tarama testleri ile erken aşamada yakalanırsa tedavi etmek mümkündür " dedi.


Rahim içi kanserinin de daha çok menopoz döneminin hastalığı olduğunu bildiren Buyru, menopoz çağındaki bir kadında kanama olmasının, hastalığın önemli bir belirtisi olduğunu ve kanama şikayeti olmadan, hastalığın erken dönemde yakalanabilmesi için yıllık jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile rahim içinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Buyru, menopozda rahim iç tabakasının kalın bulunmasının daha ileri tetkik gerektiren bir bulgu olduğunu vurgulayarak, "Yine düzensiz kanamalar da rahim içi ile ilgili bir problem olduğunu düşündürür ve alınan parçanın sonucuna göre yapılacak tedavi ile hastalık kansere dönüşmeden tedavi edilebilir " diye konuştu.


Yumurtalık kanserlerinin ise çok geç belirti veren kanserlerden olduğuna işaret eden Buyru, bu nedenle çoğunlukla geç dönemde teşhis edildiğinin ve erken dönemde tanınabilmeleri için yıllık jinekolojik muayene ve ultrasonografinin ihmal edilmemesi gerektiğini bildirdi.


Prof. Dr. Buyru, ultrason ile saptanan bir kitlenin, yumurtalık kanserinin tek belirtisi olabileceğine dikkati çekerek, hastalık ilerleyince genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya karında büyüme gibi genel şikayetlere ve teşhiste gecikmeye neden olduğunu söyledi. Buyru, meme kanserinin tek tarama yönteminin mamografi olduğunu ve 40 yaşın üzerindeki kadınların yılda bir kez mamografi yaptırması gerektiğini belirterek, kendi kendine yapılan meme muayenesinin, meme ultrasonografisi gibi yöntemlerin mamografinin yerini tutmadığını, ancak yine de kadınların adet sonrası dönemde, kendi kendine el ile meme muayene yapmaları ve burada her zamankinden faklı bir bulgu tespit etmeleri durumunda doktorlarına başvurmaları gerektiğini vurguladı.


Prof. Dr. Faruk Buyru, erken dönemde yakalanan bir kist veya miyomum, endoskopik yöntemlerle tedavi edilebildiğini, ancak teşhis ve tedavide gecikildiğinde rahim veya yumurtalığın alınması ile sonuçlanabilen daha büyük operasyonlar gerektirdiğini belirterek, şunları kaydetti: "Rahim ağzı kanserine dönüşebilecek problemlerin tedavi edilmesi, daha sonra gerekebilecek büyük operasyonlar ve radyoterapi gibi karmaşık tedavilere gereksinimi ortadan kaldırabilir. Şikayet veya bir hastalık belirtisi olmaksızın çoğunlukla kontrole gidilmiyor. Bu nedenle ufak şikayetler veya hastalık belirtileri kadının doktora başvurmasına neden olup, bazen yararlı olabiliyor. Bu sayede o şikayetle ilgili olmasa bile başka bir problem erkenden yakalanabiliyor. Ama tabii ki en doğrusu şikayet olmasa da zamanı gelince yıllık kontrolü yaptırmak.

8.6.2011 1 - 8008



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]