Kalp hastalarına kurban eti uyarısı

CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Berkan, "Aşırı et tüketimi, kalbin çalışma yükünü ve artırır kişilerin kalp krizi geçirmesine yol açabilir" dedi.

Kalp hastalarına kurban eti uyarısı

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öcal Berkan, koroner kalp hastalarında aşırı et tüketimine bağlı olarak kalp krizi geçirme riskinin arttığını belirterek, bu hastaların Kurban Bayramı'nda daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Berkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırmızı etin tüketilmesi gerektiğini ancak fazla tüketilmesinin birçok hastalığa yol açabileceğini belirtti. Koroner kalp hastalarının Kurban Bayramı'nda et tüketirken daha dikkatli olması gerektiğine dikkati çeken Berkan, "Kurban Bayramı'nda tek seferde aşırı miktarda ve uygun yöntemlerle pişirilmeden tüketilen kırmızı et, koroner kalp hastalarında ölüme bile yol açabilecek sonuçlar doğurabilir çünkü dinlenmemiş, taze kesilen kurban etinin, hızlı ve fazla miktarda yenmesi sakıncalıdır. Sindirimi oldukça zor olan kırmızı et, mide bağırsak sisteminin iş yükünü artırarak daha fazla kan ihtiyacına neden olur. Aşırı et tüketimi kalbin çalışma yükünü ve kan ihtiyacını da artırır. Artmış kan ihtiyacı, kalp damarlarında daralma ve tıkanıklık olan kişilerin kalp krizi geçirmesine yol açabilir " diye konuştu.

Berkan, kırmızı etle ilgili birçok farklı görüşün savunulduğunu belirterek, "Yapılan araştırmalar, her gün ilaveten bir porsiyon daha fazla yenen işlenmemiş kırmızı etin kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm oranını yüzde 18 artırdığını göstermiştir. Salam, sosis gibi işlenmiş et yiyenlerde bu oran daha da artmaktadır. Günlük tüketmemiz gereken kırmızı et miktarı yaklaşık 80 gram civarındadır, yani bu 3 ya da 4 köfteye denk gelmektedir. Bunun da haftada üç günle sınırlanması ve diğer günlerde balık eti gibi beyaz etin yenilmesi sağlığımız açısından daha yararlıdır " dedi.  

"Ağır yenilen yemekten hemen sonra sigara içmeyin "

Kırmızı etin önemli bir protein kaynağı olduğunu, içerisinde birçok yararlı mineral ve vitamin barındırdığını vurgulayan Prof. Dr. Berkan, şunları kaydetti: "Kırmızı etin, aşırı tüketilmesi başta kalp damar sistemi olmak üzere karaciğer, böbrek ve bağırsaklar üzerinde de zararlı etkiler yaratır. Özellikle yağlı etler doymuş yağ asidi içerdiklerinden kan kolesterol seviyelerinin yükselmesine ve kalp damarlarının tıkanmasına yol açar ayrıca bayramda aşırı tuz ve şeker tüketimine de dikkat edilmeli. Fazla miktarda yenilen ağır ve şerbetli tatlılar ve art arda alınan karbonhidratlı gıdalar kan dolaşımında insülin hormonunun ani ve fazla salınımına sebep oluyor. Bu durum, bozulmuş damar yapısı bulunan yüksek tansiyonlu, diyabetli veya kan kolesterol yüksekliği olan kişilerde kalp damarlarının tıkanma oranını önemli oranda artırır ayrıca büzüşme etkisi de yaratarak kalp damarlarının kan ihtiyacının karşılanmasını engeller. " Kurban etinin dinlendirildikten sonra haşlama, ızgara şeklinde pişirilip, tek porsiyon olarak yeşil sebzelerle tüketilmesi önerisinde bulunan Berkan, fazla miktarda yemek yenilmesinin ardından kesinlikle sigara içilmemesi gerektiğini vurguladı. 

29.9.2014 - 15447



İlgili Diğer Yazılar
Korona korkusu kalp krizini evde geçirtiyor
Korona korkusu kalp krizini evde geçirtiyor
Kalp krizi belirtileri nelerdir? Kalp krizi geçirdiğinizi nasıl anlarsınız?
Kalp krizi belirtileri nelerdir? Kalp krizi geçirdiğinizi nasıl anlarsınız?
Sağlık çalışanlarından videolu kalp uyarısı
Sağlık çalışanlarından videolu kalp uyarısı
"Oruç tutmak kalp hastalarını olumlu etkiliyor"
"Oruç tutmak kalp hastalarını olumlu etkiliyor"
COVID-19 pandemisi tansiyonu yükseltiyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]