Kanserden Korunmak İçin 10 Öneri

Prof. Dr. Kömürcü: "Kanserin önlenmesindeki en önemli iki konu, sağlıklı besinlerin seçimi ve sigara gibi kanserojenlerden uzak durmaktır" "Son çalışmalar, sebze ve meyveden zengin bir diyet, sigarasız yaşam, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı vücut ağırlığının korunması ile kanser gelişiminde yüzde.

Kanserden Korunmak İçin 10 Öneri

Memorial Ankara Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Kömürcü, kanserin önlenmesindeki en önemli iki konunun "sağlıklı besinlerin seçimi" ve "sigara gibi kanserojenlerden uzak durmak" olduğunu bildirdi.

Kömürcü, "4 Şubat Dünya Kanser Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kalıtımsal özellikler, beslenme düzeni, çeşitli virüs ve bakteriler, kimyasal ve radyoaktif maddeler, hormonlar ve bağışıklık sistemi gibi faktörlerin kanser gelişiminde önemli rol oynadığını aktardı.

Her 7 kişiden birinin hayatının bir döneminde kansere yakalanabildiğine işaret eden Kömürcü, araştırmaların kanserle mücadelede yaşam tarzı değişikliklerinin önemini ortaya koyduğunu belirtti.

Kanserin vücudun bir ya da birden çok organı veya organ bölgesini etkileyen 200'den fazla hastalık grubunu tanımlamak için kullanılan bir terim olduğunu ifade eden Kömürcü, hastalığın belirli bir doku veya organdaki hasarlı hücrelerin kontrolsüz bir biçimde üreyerek bir kitle veya tümör oluşturmasıyla ortaya çıktığını anlattı.

Kömürcü, genetik yapıdan çevresel faktörlere kadar birçok etkenin kanser gelişiminde rolü olduğunu kaydederek, "Bunlardan en önemli ve önlenebilir olanları çevresel faktörlerdir. Bu etkenler vücuttaki normal hücre programını bozarak kanser gelişimine yol açabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de en sık görülen kanserlerin önemli bölümünün etkin ve kolay uygulanabilen halk sağlığı tarama yaklaşımlarıyla erken fark edilebildiğini aktaran Kömürcü, kanserin önlenmesindeki en önemli iki konunun, "sağlıklı besinlerin seçimi ve sigara gibi kanserojenlerden uzak durmak" olduğunu vurguladı.

"Son çalışmalar, sebze ve meyveden zengin bir diyet, sigarasız yaşam, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı vücut ağırlığının korunması ile kanser gelişiminde yüzde 40'lara varan bir azalma sağlanabileceğini gösteriyor. Bu da her yıl dünyadaki 3-4 milyon yeni kanser vakasının önlenmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullanan Kömürcü, besinlerin vücudu kanser dahil birçok ciddi hastalığa karşı koruduğuna dikkati çekti.

Prof. Dr. Kömürcü, kanserden korunmak için şu önerilerde bulundu:

"İdeal kilonuzu korumaya çalışın. Bu amaçla, fazla şeker tüketmeyin. Tek yönlü beslenmeden kaçının. Gün içinde tüm besin gruplarından uygun miktarlarda tüketin. Kanserden korunmada posa alımının önemini unutmayın. Bu sebeple beyaz ekmek yerine çavdar, kepek veya tam buğday ekmeğini tercih edin. Pişirme yöntemi olarak fırında veya haşlamayı tercih edin. Tütsülenmiş gıdalardan uzak durun.

Sigara içmeyin ve içilen ortamlarda bulunmayın. Hareketsizlikten kaçının, günlük fiziksel aktivitelerinizi artırmaya özen gösterin. Çay ve kahve tüketimini azaltın. Günde 2-2,5 litre su tüketin. Aşırı alkol alımından uzak durun. Haftada 2 veya 3 kez antioksidan içeriği yüksek besinleri ve omega-3 yağ asidi içeren balığı sofranızdan eksik etmeyin. Brokoli, karnabahar, lahana gibi antioksidan içeriği yüksek besinlerin tüketim sıklığını artırın. Günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaya çalışın. Salamura, turşu gibi tuz oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi sınırlandırın." - İstanbul

2.2.2015 1 - 16526



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]