Kızılıcık Meyvesi Vitamin Deposu!

Portakaldan iki kat fazla C vitaminine sahip olma özelliğiyle tüketimi, aşılama çalışmalarıyla da üretimi artan kızılcık, fiyatıyla da üreticisini mutlu ediyor.

Kızılıcık Meyvesi Vitamin Deposu!

Doğu Akdeniz yöresinde hasadına başlanan kızılcığın, kendiliğinden yetişen ve ''yaban'' diye tabir edilenlerinin kilosu 50 kuruştan, aşılı olanları ise 1 TL'den alıcı buluyor.


C vitamini yönünden zenginliği ve sağlığa faydaları bilindikçe tüketimi artan, daha önce doğada kendiliğinden yetişirken aşılama teknikleriyle de üretimi yoğunlaşan kızılcık, Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde halkın önemli bir geçim kaynağı haline geldi.


İlçe merkezine bağlı Sebil beldesinde yoğunlaşan ekim alanları, yöredeki diğer çiftçilere de model teşkil ediyor.


Çamlıyayla İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sadece Çamlıyayla ilçesinde 150 dekarlık alanda kızılcık üretimi yapılıyor. Bu sezon 70 tonluk rekolte beklenen kızılcık, daha çok reçel ve pasta sektöründe alıcı buluyor.


Bu meyvenin portakaldan iki kat fazla C vitaminine sahip olma ve antioksidan özelliğinin bilinmesinin talepte, talep artışının da ekim alanlarının artmasında önemli etken olduğu belirtiliyor.


''Kan kırmızı'' tabir edilen rengiyle, halk arasında, yaşadığı üzüntüyü belli etmek istemeyenler için ''kan kusar kızılcık şerbeti içtim der'' şeklindeki söylemlerle bilinen kızılcık, fiyatlarıyla da bu sezon üreticisini mutlu ediyor.


Yörede, kızılcık yetiştiriciliği yapan Muhittin Özdemir de bu ürünün daha çok şurup ve reçel olarak değerlendirildiğini belirtti.


Beslenme uzmanları ise C vitamini yönünden zengin olan kızılcığın, kansere karşı antioksidan özelliği bulunduğunu, özellikle meyve rengi koyu kırmızı olanların kansere karşı adeta kalkan görevi üstlendiğini belirtiyorlar.


Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Özgen Arı ise 100-150 gram kızılcığın ortalama C vitamini değerinin 100-120 miligram civarında olmasına rağmen, aynı gramajdaki bir portakalda 50-60 miligram civarında C vitamini bulunduğunu söyledi.


Kızılcığın antioksidan özelliğinin yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini ifade eden Arı, ''Ancak, bu meyvenin fazla tüketilmesi kabızlığa yol açabilir. Bu nedenle, ya dengeli tüketilmeli ya da fazla tüketiliyorsa ilaveden bağırsakları rahatlatma özelliği bulunan kayısı gibi başka meyvelerle de desteklenmeli'' dedi.

14.8.2011 - 9650



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Uzmanından uyarı: Salatanıza bu besinleri koymayın!
Uzmanından uyarı: Salatanıza bu besinleri koymayın!
Selülitlerden Kurtulmak İçin 20 Öneri
Selülitlerden Kurtulmak İçin 20 Öneri
Kayıt Dışı Firmalar Açıklandı, Zehir Yiyoruz
Kayıt Dışı Firmalar Açıklandı, Zehir Yiyoruz
Unutkanlığınız Varsa Balık Tüketin
Unutkanlığınız Varsa Balık Tüketin
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]