Meslek tercihlerinde en önemli faktör işin sevilmesi

2-5 Ağustos tarihleri arasında online olarak tamamlanan araştırmaya; Türkiye temsili, ABC1C2DE sosyo-ekonomik segmente mensup 5 bin 942 kişi katıldı.

Meslek tercihlerinde en önemli faktör işin sevilmesi

Online araştırma şirketi DORinsight tarafından yapılan araştırma doktorluğun hala en prestijli meslek olarak görüldüğünü bir kez daha ortaya koyarken meslek seçiminde maaştan daha önemli bir unsurun olduğunu da ortaya çıkardı. Katılımcılara üniversite tercihlerinde hangi kriterleri dikkate aldıkları ve ideal maaş beklentileri de soruldu.

Hitay Holding firmalarından Türkiye'nin en büyük izinli veritabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight tarafından "Meslek Tercihleri Araştırması" gerçekleştirildi.

Araştırma kapsamında, katılımcılara meslek tercihleri, mesleklerinden memnun olup olmadıkları, tercih yaparken göz önünde bulundurdukları kriterler ile ilgili sorular yöneltildi

Araştırma sonucunda "Şu anda çalışıyor musunuz?" sorusuna yanıt veren her 4 katılımcıdan 3'ünün (yüzde 75) halen bir işte çalışmakta olduğu ortaya çıktı. Cinsiyet bazında ele alındığında ise erkeklerin yüzde 82'sinin, kadınların da yüzde 65'inin çalıştığı tespit edildi.

Katılımcılara meslek tercihlerindeki en önemli kriter de soruldu. Yüzde 50 oranı ile "sevdiğim bir iş olması" seçeneği ilk sırada gelirken bu seçeneği yüzde 35 ile "maaş", yüzde 6 ile "işin kişiye kattığı donanım" takip etti.

EN PRESTİJLİ MESLEK DOKTORLUK

Katılımcıların en prestijli buldukları meslek yüzde 22 ile doktorluk oldu. En prestijli meslekler listesinde pilotluk yüzde 12 ile ikinci sırada yer alırken pilotluğu yüzde 11 ile diplomatlık, yüzde 10 ile mühendislik, yüzde 8 ile yöneticilik/müdürlük ve yüzde 7 ile astronotluk takip etti.

"Küçükken keşke olsaydım" denilen meslekler listesinde de doktorluk yüzde 19 ile ilk sırada yer aldı. Sıralamada doktorluk hayalini pilotluk (yüzde 15), öğretmenlik (yüzde 12), mühendislik (yüzde 10) ve avukatlık (yüzde 6) meslekleri takip etti.

AYLIK MAAŞ EN AZ 4 BİN TL OLMALI

Katılımcıların yüzde 80'i üniversitenin meslek tercihleri üzerinde etkisi olduğunu, yüzde 7'si ise etkisi olmadığını düşünüyor. Üniversite seçimine bakıldığında ise tercih yaparken üniversitenin sağladığı iş olanakları yüzde 59, eğitim kadrosu yüzde 43, uygulamalı çalışma alanı yüzde 31, öğrenciye sağladığı farklı olanaklar yüzde 28, üniversitenin bilinirliliği yüzde 21 ve kampüs yüzde 16 ile belirleyici temel unsurlar arasında yer alıyor. "Bir kişinin aylık ortalama maaşı sizce ne kadar olmalıdır?" sorusu sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 37'si 4.001-6.000 TL aralığını, yüzde 36'sı 2.001-4.000 TL aralığını, yüzde 12'si 6.001-8.000 TL aralığını ideal maaş olarak gördüğünü belirtti.

31.8.2016 - 22768



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]