Metabolizmayı Hızlandırmanın Püf Noktaları

Ne yaparsanız yapın, kilo veremiyor veya alamıyorsanız sorunu metabolizmanızın hızında aramakta fayda var.

Metabolizmayı Hızlandırmanın Püf Noktaları

Metabolizmayı hızlandırmak dünyanın her yerindeki kilo derdi olanların kutsal kasesidir, fakat vücudunuzun kalorileri ne kadar hızlı yaktığı çeşitli faktörlere bağlıdır. Bazı insanların metabolizması doğuştan daha hızlıdır. Erkekler dinlenirken bile genelde kadınlardan daha fazla kalori yakarlar. Birçok insan için metabolizma 40 yaşından sonra şaşmaz bir şekilde düşmeye başlar. Her ne kadar yaşınızı, cinsiyetinizi ve genlerinizi kontrol edemeseniz de, metabolizmayı hızlandırmanın bazı yolları vardır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven Avuk, metabolizmayı hızlandırmanın püf noktalarını anlattı.

İşte metabolizmayı hızlandırmanın birkaç püf noktası...

Tatlılarınız sütlü ya da meyveli olsun

Yüksek kalorili şerbetli tatlılar vücutta insülin direncini artırıp, metabolizmanın harcadığı enerjiyi düşürüyor; kolesterol yükseltip kalp sağlığını bozuyor. Bu nedenle şerbetli tatlılardan kaçının. Tok tutucu ve besleyici oldukları için sütlü veya meyveli tatlıları birer ara öğün alternatifi olarak tercih edilebilirsiniz. Ancak ister sütlü, ister meyveli olsun, ölçüyü kaçırmamaya, porsiyonu küçük tutmaya ve bunları her gün yememeye özen gösterin.

Çünkü düzenli tatlı tüketmeniz, tatlıya daha fazla düşkün olmaya ve sürekli tatlı besinleri yeme isteğine yol açıyor. Dolayısıyla haftada 2-3 kez yemeniz yeterli olacaktır. Ayrıca meyveli tatlılar da içeriklerindeki fruktoz nedeniyle, kan şekerine hızla karışan, karbonhidrattan zengin besinler. Dolayısıyla meyveli tatlıların içeriğinde kaç porsiyon meyve olduğunu öğrenip, porsiyon ölçüsünü buna göre ayarlamaya dikkat edin.

Her 2,5 -3 saatlik aralıklarda beslenin

Metabolizma hızının korunması için 2,5-3 saatlik aralıklarda besin tüketmeniz çok önemli. Az ve sık yiyerek, vücudun şeker ve hormon dengesinin sağlık bir şekilde korunmasını sağlayarak, kilo kontrolünde önemli bir alışkanlığı edinmiş olursunuz.

Bu ara öğünler metabolizmayı hızlandırıyor

- 4 adet taze kayısı + 10 adet çiğ badem
- 3-4 üçgen dilim karpuz + 1 dilim peynir
- Tam buğday ekmeği ile peynirli mini sandviç / tost + Şekersiz çay + Söğüş
- 1 küçük kase leblebi, yaban mersini ya da kuru üzüm, fındık karışımından oluşan çerez
- 1 kase yoğurt + 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi + 10-12 çilek + 1 çay kaşığı tarçın

Lif ve proteini sofranızdan eksik etmeyin

İçerisinde lif içeriği yüksek olan sebze ve meyveler; yumurta, süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller gibi kaliteli protein kaynaklarını eksik etmeyin. Vücutta düşük glisemik etkiye sahip, kana yavaş karışan; yulaf, bulgur ve karabuğday gibi tam tahıllı besinleri de düzenli olarak tüketin. Ayrıca yemeklerinizi; ızgara, fırında pişirme ve haşlama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlayın, tuz yerine baharatlarla lezzetlendirin.

Uyumadan 2 saat önce yoğurt ve badem yiyin

Kilo kontrolünde uyku düzeniniz de önemli. Uyku süresi ve kalitesinin kilo kontrolü üzerine yapılan bilimsel araştırmalar; günde 8 saat uyuyan kişilerin, 7 ve 6 saatten az uyuyan kişilere göre daha şişman olduklarını gösteriyor. Eğer, kaliteli uyuyamıyor veya uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız, akşam yatmadan 2 saat önce yoğurt, badem, muz, yulaf, keten tohumu, papatya veya melissa çayı gibi besin ve içeceklerden oluşan bir ara öğün ile vücudunuzda melatonin hormonunun seviyesini arttırıp, uykuya daha rahat geçebilirsiniz.

Egzersiz yapın

Fiziksel aktivitenin azalması, yağsız vücut kitlesinden kaybın artmasına ve metabolik hızın düşmesine yol açıyor. Haftada en az 3 kez, 40-45 dakikalık orta tempodaki kardiyo egzersizlerini (bisiklete binme, yürüyüş yapma, yüzme, koşma vb.) ihmal etmeyin. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, buna ek olarak vücudunuzun kas kitlesini arttıran pilates, yoga ve ağırlık kaldırma gibi egzersizleri de haftada en az 2 kez 30'ar dakika olmak üzere yaşamınıza katmanızda da büyük fayda sağlıyor. Unutmayın, kas kütlenizi arttırmanız metabolizma hızını arttıran en güçlü yoldur.

Bu hataları yapmayın

- Yetersiz sıvı tüketmek

- Yemek yemek için açlık hissinin olmasını beklemek

- Öğün atlamak, şeker, tatlı, çikolata gibi besinleri fazla tüketmek

- Yetersiz sebze ve meyve yemek

- Yemekleri çiğnemeden, hızlı bir şekilde yutmak

- Düzenli egzersiz yapmamak

- Düzenli uyku uyumamak

3.8.2015 1 - 18419



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]