Mikro Cerrahi Nedir?

Çıplak gözle yapılamayacak kadar küçük ameliyat uygulamalarının ameliyat mikroskobunun yardımı ile uygulanmasıdır. Bu gün göz ameliyatlarında beyin cerrahisinde ve diğer bazı branşlarda ameliyat mikroskobu yaygın olarak kullanılmaktadır. Genelde mikro cerrahi ameliyatlar dendiğinde ise travma sonrası kopan parmak, el-kol, bacak gibi vücut kısımlarının yeniden yerine dikilmesi akla gelmektedir.

Mikro Cerrahi Nedir?

Mikro cerrahi Hakkında;


Bu teknikte ameliyat mikroskobu ameliyat sahasını büyütmekte, çok ince damar sinir gibi dokuların detaylı görünümü elde edilmektedir. Bu konuda uzun bir eğitim süreci geçirmiş tecrübeli cerrahlar çok ince, çıplak gözle zor fark edilebilen dikiş malzemeleri ile mikro cerrahi ameliyatlarını yapmaktadırlar.

Kazaya uğramış organlarımızın fonksiyonu açısından bakıldığında, hasar gören sinirlerin mikro cerrahi metotlar ile tamiri çok daha iyi sonuçların elde edilmesine imkan vermektedir. 

 

Mikro Cerrahi Neden Gereklidir?


Vücudumuzda canlı olarak bulunan tüm doku ve organların kan dolaşımına ihtiyacı vardır. Kalbimizin pompaladığı kan atar damarlar aracılığı ile bu dokulara ulaşmakta onların ihtiyacı olan oksijen ve temel diğer ihtiyaçları taşımaktadır. Dokuda çıkan toplar damarlar ise burada oluşan karbon dioksit ve diğer atık malzemeleri de ortamdan uzaklaştırmaktadır.


Kısaca bir dokunu hayatiyeti ona devamlı kan gelmesine, buradaki hücrelerin ihtiyacı olan gaz ve madde alışverişini tamamladıktan sonra dönmesine bağlıdır.

Kazaya uğramış organlarımızın fonksiyonu açısından bakıldığında, hasar gören sinirlerin mikro cerrahi metotlar ile tamiri çok daha iyi sonuçların elde edilmesine imkan vermektedir. 

 

Mikrocerrahi Yapılamazsa Neler Olur?


Vücudumuzdaki sinirlerin bir kısmı derideki reseptörler aracılığı ile oluşan duyu hissini beyne taşır ve bizim sıcak-soğuk, batma, yanma, acı gibi dış dünyanın tesirlerini beynimize ileterek algılamamızı sağlar. Bir diğer kısım sinir lifleri ise beyinden irademiz ile oluşturduğumuz komutları kaslarımıza ileterek onların isteğimiz doğrultusunda hareket etmesini, beynimizin komutlarına uymasını sağlar. Bu bir kısım sinirlerin kesilmesi sonucu bu fonksiyonlar yerine getirilemez ve hastanın bu bölgesi his kaybı sonucu kalıcı olarak uyuşuk kalır. Dış dünyanın zararlarından kendini koruyamaz ve yaralar açılır, yanıklar oluşur.


Yine beyinden hareket için komut taşıyan sinirlerin zarar görmesi sonucu isteğe bağlı çalışan kaslarımıza bu komutlar ulaşamaz ve sinirini kaybeden bu kaslar felç olur, kalıcı hareket kaybı yerleşir.

 


Bu nedenle organların hem canlılıklarının devam etmesi hem de fonksiyonlarının yeterli olması için mikro cerrahi teknikler ile damar ve sinirlerin onarılması gerekmektedir. Bu ameliyatlar ancak sıfır hata ile uygulandığında başarılı sonuç söz konusudur. Başarı için de sabırlı bir cerrahın yıllar süren eğitimi ve tecrübe kazanması ile söz konusu olabilir. Aksi takdirde sonuç olarak uzuv kaybı ya da işlevsel yetersizlik karşımıza çıkabilir.

 

Parmak veya El-kol Kopmalarında İlk Anda Ne Yapılmalıdır?


Parmak veya el-kol kopmalarında amaç organın vücuda dikilmesi ve kan dolaşımının derhal sağlanmasıdır. Burada kopan bölgelere bağlı olarak kansızlığa dayanma süreleri farklıdır. Öncelikle kopan organlar soğutularak hücrelerinin metabolizmaları yavaşlatılır ve ölmeden oksijensiz kalabilme süreleri uzatılır. İçinde kas üniteleri bulunduran el-kol, bacak gibi vücut bölümleri uygun şekilde soğutulsalar bile maksimum kansız kalma süreleri 6 saattir. Yaralı çok süratli ameliyata alınsa bile ameliyatta kan verilene kadar geçen süre kabaca iki saattir. Bunun için hasta minimum 4 saat içinde hastaneye ulaştırılmalıdır. Parmak yapısı kas ihtiva etmediği için uygun şekilde soğutulur ise 12 saate kadar takılma şansı vardır.

 

Kopan Organın İşlevsel Olması Ne Demektir?


Kopan organın yerine takılması) cerrahisinde takılan organın mutlaka fonksiyonel olması amaçlanmalıdır. Hasta için hiçbir işe yaramayacak organın takılmaya çalışılması lüzumsuz bir cerrahi girişimdir.


El-kol, bacak gibi büyük vücut kısımları yerine takıldıktan sonra organın daha fonksiyonel hale gelmesi için mevcut kapasitesi değerlendirilir. Kemik uzatma, fonksiyonel kas transferi, yumuşak doku nakilleri, sinir-damar transferleri,eklem dondurmaları veya kiriş nakilleri gibi bir çok metot devreye sokularak fonksiyonel kapasite arttırılır.


Hastaya daha çok hizmet eden bir organ elde edilmeye çalışılır. Bu planlamaların yapılabilmesi için, planlama etaplarında uygulanması gereken fonksiyon arttırıcı tüm girişimleri yapabilecek cerrahi uygulamalara hakim cerrahlara ihtiyaç vardır. Yetersiz bilgi ve tecrübe yanlış kararların uygulanmasına yol açabilir.




Tüm bunların sonunda en önemli tedavi, tamamlayıcı rehabilitasyon uygulamalarıdır. Bilinçli ve tecrübeli uzmanlarca planlanan ve yapılan bir rehabilitasyon uygulaması bu tip cerrahi girişimlerin ayrılmaz bir parçası olup tedaviye en azından doğru yapılmış bir cerrahi girişim kadar katkıda bulunmaktadır.


Medical Park Hastaneler Grubu Göztepe Medical Park Hastanesi


Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı; Doç.Dr.Fatih Parmaksızoğlu


 

26.5.2010 - 1108



Mikro Cerrahi Nedir? Konusunda Ziyaretçi Görüşleri

Erkan Özcan dedi ki;
25.10.2010

Ahmet As dedi ki;
29.7.2010

İlgili Diğer Yazılar
Sıcak Havada Soğuk İçecekler Dişlerinizi Sızlatıyor Mu?
Sıcak Havada Soğuk İçecekler Dişlerinizi Sızlatıyor Mu?
Ukraynalı genç kadın, tedavi için Türkiye
Ukraynalı genç kadın, tedavi için Türkiye'yi seçti
Organ Nakil Merkezi
Organ Nakil Merkezi'nde iki hastaya birden nakli yapıldı
Karaciğer yağlanması kalp krizi tetikçisi
Karaciğer yağlanması kalp krizi tetikçisi
Hayat kurtaran nakiller artıyor
Hayat kurtaran nakiller artıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]