Modern Tıp Geleneksel Yöntemle Barışıyor

'Osmanlı Hekimlerinin Sağlık Kuralları' Kitap Oldu

Modern Tıp Geleneksel Yöntemle Barışıyor

Topkapı Sarayı hekimlerinin arşivlerini araştıran ve bugün doğru sayılan birçok şeyin o zamanlar uygulandığını gören İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş, "Osmanlı Hekimlerinin Sağlık Kuralları "nı Biota Vakfı'nın katkılarıyla bir kitapta topladı. Osmanlı hekimlerinden gelen ve ninelerimizin şifalı bitki kültürü anlayışının günümüz tıbbıyla bütünleşerek geri geldiğini gözlemleyen Altınbaş, alanında bir ilk olan kitabında günümüzde de kabul edilen sağlıklı yaşam kurallarını anlaşılan ve sade bir dille günümüze aktarıyor…



Bir tıp tarihçisi olan ve meslek hayatının ilk günlerinden itibaren Osmanlı dönemi tıbbının sağlıklı yaşam bilgilerini araştıran Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş'ın bu bilgilerin günümüze aktarılması gerektiğini düşünerek yazdığı "Osmanlı Hekimlerinin Sağlık Kuralları " isimli kitap Biota Vakfı sponsorluğunda ve Maestro Yayıncılık işbirliği ile raflarda ki yerini aldı.

 
Bugün doğru sayılan birçok şeyin o zamanlar uygulandığını gören ve aslında günümüze kadar gelmiş olan bazı sağlıklı yaşam önerilerinin yer aldığı kitapta yazar, besinleri yaşlara göre taksim edip, kıyafetleri bile hekimlere soran bir tıptan söz ediyor.

 
"Osmanlı'da ilk önce sağlıklı yaşam nasıl olur o anlatılır ve halk eğitilirdi " diyen Prof. Dr. Ayten Altıntaş, çevre ve bilime destek olmayı amaç edinmiş Biota Vakfı desteği ile yayınlanan "Osmanlı Hekimlerinin Sağlık Kuralları " isimli kitapta Osmanlı hekimlerinin sağlıklı yaşam konusunda öngördüklerini o zamanki tıp kitaplarına sadık kalarak anlatıyor.

 
"Osmanlıda Önce Hastalanma Şartları Düzeltilirdi "

Kitapta Osmanlı İmparatorluğu zamanında sağlık yaşam için zorunlu olan altı sebep başlığıyla 6 bölümde anlatılırken o devirde hekimlerin insanların hasta olmaması adına öncelikli çalışmalarda bulunduğu anlatılıyor. Prof. Dr. Ayten Altıntaş bu bilgilerden şöyle bahsediyor; "Eski tıp tedavi etmek, yeni tıp tedavi ettiği kişiyi tanımak üzerine inşa edilmiş. Osmanlı İmparatorluğu zamanında bir hekim tayin olduğunda gittiği yerde önce dağları taşları inceler, rüzgâr nereden esiyor, bitkiler, suların kalitesi, etraftaki madenler nedir, o bölgede yaşayan insanlar hangi saatlerde çalışıyor diye araştırma yapardı. Yani eski hekimler yalnızca insan bedenine çalışmaz, önce hastalanma şartlarını düzeltmek için uğraşırdı. "

29.3.2013 - 12331



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]