Prematüre Bebeklerde Beslenme

Keşan Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Barış Yılmaz, prematüre bebeklerde beslenme konusunda bilgiler verdi.

Prematüre Bebeklerde Beslenme

Keşan Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Barış Yılmaz, prematüre bebeklerde beslenme konusunda bilgiler verdi.

Yılmaz, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, prematüre bebeklerin beslenmesinin en önemli sorunlardan biri olduğunu özellikle, düşük ağırlıkla doğan prematüre bebeklerde, yaşamın ilk günlerinde ortaya çıkan solunum ile ilgili problemler ve sindirim sisteminin tam gelişmemiş olmasının ağızdan beslenmeyi zorlaştırdığını belirtti.

Bu tür bebeklere damar yolundan protein ve kalori verilmeye çalışıldığını ifade eden Yılmaz, erken beslenmenin bebeklerin taburcu olduktan sonraki büyüme ve gelişmesini etkilediğini vurguladı.

Prematüre bebeklerde, yeni doğan dönemi sonrasında (28. günden sonra) beslenme sorunları gelişebildiğini ifade eden Yılmaz, kaydetti:

"Bu sorunlar bebeğin uzun süreli solunum cihazında kalması ve ağızdan beslenememesi, bebeğin emme - yutma işlevlerinde gecikmeler ya da sorunlar, bebeğin zor ve yavaş beslenmesi, gastroözefageal reflü, solunum sıkıntısının sürmesi gibi sayılabilir. Prematüre bebeklerin (özellikle de 1500 gram altında doğum ağırlığı olanların) doğumdan hemen sonra istenilen hızda kilo almaları mümkün değildir. Çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde kaldıkları süre içinde büyümeyi yakalayamadıkları gözlenmiştir. Küçük prematüre bebeklerin büyük bir kısmında ilk aylarda yavaş büyüme görülür, bunun etkisiyle yaşamın ilk yıllarında büyüme geriliği görülmektedir. Ancak bu çocuklar normal boy ve ağırlığa ergenlikten önce erişebilmektedirler. Prematüre bir doğumun ardından ilk süt sağma işlemi mümkün olduğunca erken, hatta doğumhanede gerçekleştirilmelidir. Anne sütü en az 6 kez, tercihen 8-12 kez sağılmalıdır. Bir bebek ne kadar kısa sürede ağızdan beslenmeye başlarsa o kadar hızlı kilo alır. Anne sütü, erken dönemde başlanıp yavaş yavaş arttırılmalıdır. Anne sütü prematüre bebekler için de en iyi gıdadır. Anne sütü içerdiği büyüme faktörleri, enzimler ve antioksidanlar nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur ve vücudun bağışıklığını arttırır."

Yılmaz, bebek hastaneden çıktıktan sonraki üç ay içinde günde 25-30 gram ağırlık artışı ve haftada 0,5 - 1,0 santimetre boy uzaması olması, 3-12 ay arasında ise günde 10-15 gram kilo alması ve haftada 0,5 cm boy uzaması bebeğin beslenmesinin iyi olduğunun göstergesi olduğunu bildirdi.

17.11.2016 - 24150



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]