Psikiyatri Hastalarına Sporla Terapi

Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Psikiyatri Kliniği'ndeki hastalara haftanın 3 günü sağlık görevlileri ve beden eğitimi öğretmeni tarafından spor yaptırılıyor

Psikiyatri Hastalarına Sporla Terapi

SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN / SEMA KAPLAN - Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Psikiyatri Kliniği'ndeki hastalara, tedavi sonrası toplumla daha kolay kaynaşmalarını sağlamak amacıyla haftanın 3 günü sağlık görevlileri ve beden eğitimi öğretmeni tarafından spor yaptırılıyor. Hastane yönetimi tarafından 2 ay önce uygulanmaya başlanan proje kapsamında psikiyatri hastalarının, günlük yaşama adapte olmalarını sağlamak için spor yapması, güncel kitapları okuması ve tercih ettikleri filmleri izlemeleri sağlanıyor. Hastaların hastane yakınında oluşturulan bir bahçede ise domates, soğan, biber gibi ürünleri yetiştirerek moral ve motivasyonlarını yüksek tutmalarına katkıda bulunuluyor.

Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Başhekimi Şenol Gedik, AA muhabirine, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Gaziantep'ten sonra en donanımlı psikiyatri kliniğinin Diyarbakır'da bulunduğunu söyledi. Gedik, psikiyatri hastalarının terapisi için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade eden Gedik, bunun için hazırladıkları proje kapsamında haftanın 3 günü psikiyatri hastalarının uzman bir ekip gözetiminde spor yaptığını belirtti. Hastanenin arkasındaki bir bahçeyi bostana dönüştürdüklerini kaydeden Gedik, burada domates ve çilek gibi ürünleri yetiştiren hastaların moral ve motivasyonlarının arttığını dile getirdi. Gedik, hastaların tüm ihtiyaçlarının hastane içinde görülmesini sağladıklarına işaret ederek, "Hastanemize günde ortalama 4 bin hasta geliyor. Eksikler giderildiğinde bu sayının 6 bine çıkmasını bekliyoruz. Uyguladığımız projeler hastaların moral, motivasyonunu yüksek tutuyor. Hastane idaresi olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalışıyoruz " dedi.

"Hastaların sosyal hayatlarını işlevsel hale getirmiş oluyoruz "

Psikiyatri uzmanı Süleyman Dönmezdil ise hayata geçirdikleri proje ile psikiyatri kliniğinde bir sinema salonu, 2 kütüphane ve bir oyun salonu oluşturduklarını anlatarak, ayrıca hastalarla haftanın 3 günü sabah sporu yaptıklarını kaydetti. Hastaların taburcu edildikten sonra topluma adaptasyonlarını hızlandırmayı hedeflediklerine dikkati çeken Dönmezdil, şöyle konuştu. "Psikiyatri hastaları da toplum içerisinde yaşayan insanlar. Taburcu edildiklerinde sağlıklı insanlarla iç içe yaşıyorlar. Amacımız hastaların toplumdan izole olmadan rahat bir şekilde normal hayata geçişlerini sağlamaktır. Burada, 'zorla ilaç verildiği' yönündeki olumsuz algıyı değiştirip, tedaviyi hayatın olağan aktiviteleri içerisinde bir eylem olduğunu göstermek istiyoruz. "

Dönmezdil, hastaların klinikte sabah sporunun ardından, ilaçlarını aldıklarını, kitap okuma saatinin ardından yine ilaçlarını alarak tedavilerini sürdürdüklerine işaret ederek, hastaların tercih ettikleri filmleri de sinema salonunda seyretme imkanı bulduğunu belirtti. Sosyal medyada kampanya başlatılarak kütüphane oluşturuldu Dönmezdil, sosyal medyada başlattıkları kampanya ile klinikte bir kütüphane oluşturmak istediklerini kaydederek, gösterilen yoğun ilgi ile kütüphanenin oluşturulduğunu dile getirdi. "Bu konuda destek talep ederek toplumun da bilinçlenmesine katkıda bulunmak istedik " diyen Dönmezdil, oluşturdukları kütüphanede kitap okuma etkinliği gerçekleştirdiğini anlattı. Dönmezdil, klinikte hastaların faydalanabileceği bir de sanat atölyesi kurmak istediklerini aktararak, "Bu çalışmamaz da tamamlanma aşamasında. Atölyede resim, el işi, ebru etkinlikleriyle hastalara terapi yapmayı planlıyoruz " şeklinde konuştu.

Hastaların ve yakınlarının projeyi tepkilerinin son derece olumlu olduğunu vurgulayan Dönmezdil, vatandaşlara açık psiko-etkinlik toplantıları gerçekleştirerek hastalarla toplum arasında köprü kurmayı istediklerini söyledi. Beden eğitimi öğretmeni Ali Alioğlu da, psikiyatri hastalarının topluma adaptasyonunda sporun önemli bir yeri olduğuna dikkati çekerek, hastalara gönüllü olarak spor yaptırdığını belirtti. Projede gönüllü olarak yer almak istediğini vurgulayan Alioğlu, bu projeye toplumun her kesiminden destek beklediklerini sözlerine ekledi. - Diyarbakır

26.6.2014 - 14836



İlgili Diğer Yazılar
Madde Bağımlısı Çocuk ve Aile
Madde Bağımlısı Çocuk ve Aile
Arkadaşa Danışmak ile Psikoloğa Danışmak Arasındaki Farklar
Arkadaşa Danışmak ile Psikoloğa Danışmak Arasındaki Farklar
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]