Raşitizm Hastası Sena'nın Boyu Özel Çiviyle 18 Santimetre Uzatıldı

Raşitizm hastalığı nedeniyle anne ve babası gibi boy kısalığı ve kemik eğriliği olan genç kız, bacaklarına yerleştirilen özel çivi sayesinde 18 santimetre uzatıldı.

Raşitizm Hastası Sena'nın Boyu Özel Çiviyle 18 Santimetre Uzatıldı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde, anne ve babası gibi Raşitizm hastalığı nedeniyle boy kısalığı ve kemik eğriliği olan genç kızın boyu, 4 kemiğine yerleştirilen özel çivi sayesinde 18 santimetre uzatıldı.

Üst ve alt eklemlerdeki kemiklere çakılan ve özel olarak yüklenen bir program sayesinde her gün 2 milimetre uzatılan genç kızın boyu, 120 santimetreden 138 santimetreye çıktı.

RAŞİTİZM HASTASI

DEÜ Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bbilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 yaşındaki Sena Yırıkoğulları'nın Raşitizm hastalığı nedeniyle bacaklarında eğrilik ve boy kısalığı olduğunu, Bursa'dan gelen genç kızın bacaklarındaki eğrilikleri ve boy kısalığını giderdiklerini anlattı.

KEMİK İÇİNE ÇİVİ YERLEŞTİRİLDİ, HER GÜN 1 MİLİMETRE UZATILDI

Sena'nın her iki bacağındaki üst ve alt kemiklere özel bir çivinin takıldığını ve boy uzatma işleminin böyle yapıldığını dile getiren Havıtçıoğlu, şöyle konuştu:

"Sena'ya kemik içinden uzatma yöntemi uygulandı. Kemiğin içine çivi yerleştirildikten sonra günde 1 milimetre uzatma yapılacak yöntem uygulandı. Çivinin içerisinde yerleştirilen özel bir program sayesinde sistem kendisini uzatıyor. Üst ve alt bacakta her gün 1'er milimetre uzatma yapıldı. Sistemi 18 santimetrelik bir uzatma için programladık ve yaklaşık 1 yıl içinde bu bitti. Üst taraftaki kemikler 10 santimetre, alt taraf ise 8 santimetre uzatıldı. Uzatma yapılırken vücut ile olan uyum da gözetildi.

BOYU 18 CM UZADI

Sena şu anda lise eğitimine devam edebilecek hale geldi. Bize geldiğinde yüzü gülmüyordu, şimdi artık yüzü gülüyor. Çok iyi bir sonuç aldık. Bacak boyunu 18 santimetre uzattık. Daha sonra da yine aynı şekilde bacaklarını eğitim sürecini tamamladıktan sonra uzatabilme şansımız mümkün. Şu anda kemiklerin iç yapısının dolmasıyla ilgili tedavi devam ediyor. Ayrıca bacaklardaki eğrilik sorunu da ortadan kalktı."

Prof. Dr. Havıtçıoğlu, eskiden dışarıdan yapılan boy uzatma yöntemlerinde birçok sorunla karşılaşılabildiğini, kendi geliştirdikleri yöntemin ise enfeksiyon riski olmadan, fonksiyon kayıplarına da sebep vermeden gerçekleştirilmesinin büyük avantaj olduğunu dile getirdi.

İNTERNETTEN BULMUŞLAR

Sena Yırıkoğulları ise babası Mustafa ve annesi Saadet Yırıkoğulları gibi kendisinin de Raşitizm hastalığı nedeniyle boyunun kısa olduğunu, bacaklarında eğrilikler bulunduğunu dile getirdi.

Babaannesinin internetten yaptığı araştırmalar sonucunda Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu'na ulaştıklarını ve tedavisi için Bursa'dan İzmir'e geldiğini anlatan Yırıkoğulları, rahatsızlığı nedeniyle yürümekte zorlandığını, çabuk yorulduğunu ifade etti.

TEDAVİ BİTTİ, OKULUNA DÖNECEK

Daha önce boyunun 120 santimetre olduğunu, şimdi ise 140 santimetreye yaklaştığını dile getiren Sena Yırıkoğulları, şöyle konuştu:

"Bu hastalık bizde genetik, ailemde var. Annem ve babam boyumu uzatmamı ve daha avantajlı olmamı istediler. Ben de hem eğriliklerin giderilmesi için hem de uzatma için karar verdim. Boy uzatma yaparken hiç kendimi ölçmedim ama bakıyordum da. Otururken, uzanırken farketmiyordum, ancak ayağa kalktığımda boyumun uzadığını fark ediyordum. Eskiye göre artık daha rahat yürüyebiliyorum. Yüksek yerlere daha rahat yetişebiliyorum. Kendime olan güvenim arttı. Daha mutluyum. Mutfak dolaplarına eskiden sandalyeyle çıkıyordum, şimdi rahatlıkla uzanıyorum. Şu anda lise 1'e gidiyorum ancak tedavim için dondurmuştum. Tedavi bitince yeniden okuluma döneceğim."

2.6.2016 1 - 21123



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]