Sadece Aşı İle Yılda 50 Bin Bebeğin Ölümü Önleniyor

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, "Sadece aşı uygulayarak her yıl 40-50 bin bebeğin ölümünü birlikte önlüyoruz" dedi.

Sadece Aşı İle Yılda 50 Bin Bebeğin Ölümü Önleniyor

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, 22-26 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 9. Avrupa Aşı Haftası'nda hedefin, toplumda aşılama konusunda farkındalığı arttırmak olduğunu söyledi.

Avrupa Aşı Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada aşının önemine temas eden Dr. Fatih Mehmet Aslan, "Aşı; insanda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelerdir. Aşı insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır " dedi.

Yapılan aşı uygulamaları neticesinde sağlık alanında büyük kazanımlar sağlandığını kaydeden Aslan şöyle dedi;

"Bunlardan en önemlileri arasında; çiçek hastalığının dünya üzerinden yok edilmesi ve çocuk felci yapan mikrobun ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinden yok edilmesi, ayrıca ülkemizde kızamık hastalığının elimine edilmesi aşamasına gelmesi sayılabilir. Aynı başarının diğer aşı ile korunabilir hastalıkların da kontrol altına alınması için sürdürülmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından, 2005 yılından itibaren aşılamanın desteklenmesini savunmak için her yıl "Aşı Haftası " yapılmasına başlanmış ve 2014 yılına kadar sekiz kez düzenlenen "Avrupa Aşı Haftası " etkinliğine ülkemizde katılmıştır.

FARKINDALIĞIN ARTTIRILMASI

22 Nisan – 26 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen "9. Avrupa Aşı Haftası "nda ana tema bağışıklamanın önemine vurgu yaparak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak olarak belirlenmiştir. 9. Avrupa Aşı Haftası''nda sağlık personellerinin aşılama konusundaki duyarlılığının ve toplumsal farkındalığının arttırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması ve aşılanma talebinin artırılması hedeflenmektedir. Ülkemizde Genişletilmiş Bağışıklama Programının amacı aşı ile korunabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bu program difteri, boğmaca, tetanoz (yeni doğan tetanozu dahil), kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, verem, çocuk felci, hepatit-A, hepatit-B, hemofilus influenza tip b ve streptokokus pnömoniye bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların engellenmesini kapsamaktadır.

AŞI TAKVİMLERİ

2005 yılı sonuna kadar 7 hastalığa (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, hepatit-B, verem) karşı aşılama yapılıyordu. 2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında Hib, Kızamıkçık, Kabakulak aşıları uygulanmaya başlanmıştır. 2008 yılı başından itibaren DaBT-İPA-Hib aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır. Kasım 2008 tarihinden itibaren; konjuge pnömokok aşısı (KPA) takvime eklenmiştir. Böylelikle aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11'e yükselmiştir. 2010 yılında ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmak üzere aşı takvimine DaBT-İPA (dörtlü karma) aşısı eklenmiş bu şekilde bu yaş grubuna ek bir doz boğmaca aşısı uygulanmasına başlanmıştır. Nisan 2011 tarihinden itibaren daha geniş koruyuculuk sağlayan konjuge pnömokok aşısı uygulanmaya başlanmış, son olarak 2012 Ekim ayında Hepatit-A, Aralık ayında ise Suçiçeği aşısı ulusal aşı takvimine eklenerek uygulanan toplam antijen sayısı 13'e yükselmiştir.

AŞI İLE ÖNLENEBİLİR HASTALIK VE ÖLÜMLERİ

Her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır. Bu da aşılama ile sağlanmaktadır. Dünyada her yıl Difteri nedeniyle 30 bin çocuk hastalanmakta, 3 bin çocuk ölmekte, Boğmaca nedeniyle 39 milyon çocuk hastalanmakta, 300 bin çocuk ölmekte, Yeni doğan tetanozu nedeniyle 200 bin bebek ölmekte, Kızamık nedeniyle 30 milyon çocuk hastalanmakta, 888 bin çocuk ölmekte, Hepatit B nedeniyle 6 milyon kişi hastalanmakta, 500 bin kişi ölmekte, Verem nedeniyle 2 milyon kişi ölmektedir. Oysaki bu hastalıkların hepsi aşı ile önlenebilir hastalıklardır.


"BU HASTALIKLAR OKULLARDA ZAMAN ZAMAN SALGINLARA NEDEN OLMAKTIR "

Aşı ile korunabilir hastalıklara karşı etkin, ücretsiz ve uygulaması kolay aşılar vardır. Aşılanmamış ya da eksik aşılı çocuklar hastalıklara karşı duyarlı kalmakta ve ülkemizde hastalık mikroplarının yaygın olarak dolaşmasına neden olmaktadır. Okul öncesinde ve okul çağı çocuklar arasında da aşı ile korunabilir hastalıkların duyarlılığı yüksektir. Bu hastalıklar okullarda zaman zaman salgınlara neden olmaktır. Müdürlüğümüze bağlı Aile Sağlığı Merkezlerimiz tarafından bebeklere, okul çağı çocuklara ve gebelere aşılama çalışmaları rutin olarak yapılmaktadır. Gezici sağlık ekipleriyle köy ve mezralara gidilmekte ve aşılama hizmetleri götürülmektedir. Erişkin Aşılama Programı çerçevesinde yetişkinlere yönelik aşılama aktivitelerimiz aile sağlık merkezlerinde yapılmaktadır. Sevgili Anneler, Babalar; geleceğimizin teminatı en kıymetli varlıklarımız olan çocuklarımızın sağlıklı yetişmeleri için rutin aşılarını yaptıralım, bu konuda tüm sağlık çalışanlarına yardımcı olalım. Unutmayalım ki, sadece aşı uygulayarak her yıl 40-50 bin bebeğin ölümünü birlikte önlüyoruz "

 

21.4.2014 - 14320



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]