Sevgi Egzersizi Olur Mu Demeyin, Mutlaka Deneyin

Psikolog İlayda İrem Sanağ 'Sevgiyi hissetmeyenler, sevilmenin kişiye kattıklarını öğrenemiyor.' diyor ve sevmenin de egzersizi olduğunu vurguluyor.

Sevgi Egzersizi Olur Mu Demeyin, Mutlaka Deneyin

Psikolog İlayda İrem Sanağ, sevgiyi müziğe benzetiyor. "Müziğin sesini duymayanlar dans edenlerin deli olduğunu düşünürler" sözünde olduğu gibi sevgiyi hissetmeyenler de sevilmenin kişiye kattıklarını öğrenemiyor.

Güçlükler karşısında yılmadan, yaşamla dans eden çocuklar yetiştirmek için onlara sevginizi her zaman hissettirin. Bırakın müziği duysunlar ve yaşama katılsınlar. Psikolog Sanağ'ın sevgiyi daha kolay somutlaştırmak ve yaşamın içine katabilmek için önerdiği egzersizler de bu konuda işinize yarayabilir.

SEVGİYİ MÜZİĞE BENZETİYOR

Doğduğumuzda, annemizin sıcak kollarında ninnilerle karşımıza çıkar müzik, hayatımız sona erdiğinde ise ağıtlarla… Psikolog İlayda İrem Sanağ, çocuk için sevginin önemini anlatırken bu soyut kavramı müziğe benzetiyor: "Duymasını bilenler için tüm yaşamımızda vardır müzik. Bazen bebeklerin çıkardığı anlamsız ama tatlı seslerde, bazen bir annenin çocuğuna söylediği türkülerde… Şarkılarla ya da bir ney sesiyle huzura kavuştuğumuz ilahi aşkta duyarız müziği. Hayatın farkındalığını yakalamak için o müziğin sesini duymakla geçiririz tüm yaşantımızı. Bir çocuğa farkındalık kazandıran ve yaşamına anlam yükleyen ise sevgidir.

SEVGİ ÇOCUĞA BENZER

Anne babasının sevgisi ile büyüyen çocuk, aldığı sevgiyle kendini besler. Bu sevgiyi, daha sonra sosyal yaşantısındaki kişilere/nesnelere yansıtır. Oyuncaklarını sever, arkadaşlarını sever, doğayı sever… Sevmeyi öğrenmişse sevebileceği şeyleri yapmaya yönelir. Çocuk, sevdiği şeyi yapmayı önce hayal eder. Hayal gücünü aktif olarak kullanan çocuğun sağ beyin gelişimi önemli ölçüde desteklenir. Beyin gelişimi desteklenen çocuk, olaylar arasında bağlantı kurabilmede, yüz ifadelerini ve davranış biçimlerini yorumlamada daha aktif olacaktır. Çocuğa, "Büyüyünce ne olmayı düşünüyorsun?'' diye sorarken, neleri sevdiğini öğrenmeye, soyut olan sevgi kavramının zihninde nasıl somutlaştığını öğrenmeye çalışırız. Severek yaptığı her işte başarının gelmesi kaçınılmazdır".

SEVGİ EGZERSİZİ OLUR MU DEMEYİN, MUTLAKA DENEYİN

Zorluklar karşısında yıkılmak yerine, her seferinde ayağa kalkacak gücü içinde bulmasını istiyorsanız çocuğunuzu sonsuz bir sevgiyle büyütün. Ebeveyn olarak kendi duygularınızla ilişki kurabiliyorsanız, çocuklarınız da yaşama anlam yükleme ve empati kurma becerilerini daha kolay elde edecektir.

ÇOCUKLARINIZLA SEVGİ ALIŞTIRMALARI YAPIN

Çocuklarınızla sevgi alıştırmaları yapın. Onlara neler hayal ettiklerini sorun, nerede olmak istediklerini anlattırın. Hikâye tamamlama gibi oyunlar oynayarak söylediklerini dinleyin. Böylece çocuklarınız, neleri sevdikleri üzerinde düşünüp bunları size söyleyebilsinler.

Hayal güçlerini şekillendirmeleri, diğer insanları hatta hayvanları ve bitkileri sevmeleri için çocuklarınızı teşvik edin ve ortam oluşturun.

Sevginizi aşırı korumacı bir tutumla veya size aşırı bağımlı olacakları şekilde değil, çocuğunuza güven aşılayarak verin. "Sen yapabilirsin, sana inanıyorum'' diyerek, onunla empati kurarak sevginizi gösterin. Kendi sınırlarını çizmesine izin verin, birey olma yolunda ilerlerken ona saygı duyun.

KALPTEN "SENİ SEVİYORUM" DEYİN

Müziğin sesini duymalarına izin verin. Farkındalık seviyelerinin yükselmesini sağlayın. Sizin sevginizle beslenen çocuklarınızın, "hayat'' adı verilen dans pistinde tüm farkındalıklarıyla özgürce ve kendinden emin bir şekilde dans etmelerine izin verin.

Belki de en basit olanı en sona sakladık. Eğer ona sevginizi göstermek istiyorsanız, hemen şimdi çocuğunuza sarılın ve ona kalpten bir şekilde "seni seviyorum'' deyin.

10.10.2016 - 23582



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]