Suni Tohumlama Hayvanların Verimini Arttırıyor

Suni tohumlama yöntemiyle dünyada tüm hayvanlarda gelişme, özellikle üretimlerinde bir artış sağlanmıştır.

Suni Tohumlama Hayvanların Verimini Arttırıyor

ÇAĞLAR SEFERTAŞ - Reprodiksiyon ve Suni Tohumlama Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Tekin: "Kıymetli erkek damızlıklardan alınan spermanın dişilere nakledilmesiyle yapılan suni tohumlama yöntemiyle dünyada tüm hayvanlarda gelişme, özellikle üretimlerinde bir artış sağlanmıştır " dedi.

Prof. Dr. Necmettin Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, suni tohumlama yönteminin Sovyetler Birliği zamanında çiftlik hayvanlarında başlatıldığını anımsatarak, bu uygulamanın daha sonra da Türkiye'de yapıldığını ifade etti.

Suni tohumlamanın kıymetli erkek damızlıklardan alınan spermanın dişilere nakledilmesiyle olduğunu kaydeden Tekin, "Dünyada tüm hayvanlarda gelişme, özellikle üretimlerinde bir artış sağlanmıştır. Önceleri ıslah amaçlı kullanılan suni tohumlama, günümüzde sağlık amaçlı kullanılmaktadır " diye konuştu.

Tekin, hayvandan insana, insandan da hayvana geçen hastalıkların bulunduğunu ve bunun engellenmesi için de suni tohumlama yönteminin kullanıldığını ifade ederek, şöyle devam etti: 

"Bu yöntem artık kaçınılmaz ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde tüm hayvanlarda suni tohumlama uygulanarak sağlıklı ve verimi yüksek havyanlar elde tutulabilmektedir. Kıymetli erkek damızlıklardan alınan spermanın çeşitli değerlendirmelerle saklanması söz konusu. Bu 1 günden 1 haftaya kadar olduğu gibi, çok derin dondurma ile yani eksi 96 derecede dondurularak 20-30-40 sene saklanabilmektedir. Bunun ortaya koyduğu durum nedeniyle de kıymetli damızlıklardan bu kadar süre içinde yararlanma ortaya çıkmakta. Kıymetli damızlıklar, canlı olduğu için, nakli söz konusu olmayıp bu spermaların nakli de kolaylaşabilmektedir. "

"Suni tohumlamayla ekonomik gelire katkı sağlayabiliriz "

Türkiye'de son yıllarda suni tohumlama oranının arttığına dikkati çeken Tekin, bu oranın yüzde 50 civarında olduğunu söyledi.

Tekin, sağlıklı spermaların kontrol edilmiş boğalardan elde edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bunların spermalarıyla 3,5-4 milyon hayvan tohumlanabilmektedir. Türkiye'de genelde yerli ırklar hakimken, kültür ırkları yüzde 40 oranına gelmiş durumda, bu da iyi bir rakam. Türkiye'de uygulanan çalışmalarla yerli ırklar kültür ırklarına çevriliyor. Suni tohumlamanın yararlarından biri de ithal havyanlar yerine kullanılmasıyla dışarıdan gelebilecek hastalıkların önlenmesi ya da ülkemizdeki çevre koşullarına adaptasyon süresinin olumsuzluklarından kaçınmak. Hızlı biçimde bu çalışmalara devam ederek ve yüzde 100'e yakın bir oranda ineklerimizi veya diğer havyan türlerini suni tohumlamayla verim kontrolü yaparak ekonomik gelire katkı sağlayabiliriz. " - Kars

4.7.2013 0 - 12931



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]