Tarım İşçilerine Tarlada Sağlık Kontrolü

Pilot uygulama olarak Ankara'nın Polatlı ilçesinde 40 köyde mevsimlik tarım işçilerine sağlık hizmeti sunuluyor.

Tarım İşçilerine Tarlada Sağlık Kontrolü

YEŞİM SERT KARAASLAN - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından hizmete sokulan "Gezici Sağlık Aracı ", pilot uygulama olarak Ankara'nın Polatlı İlçesinde 40 köyde mevsimlik tarım işçilerine sağlık hizmeti sunuyor.


Ankara İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren gezici sağlık aracı, Güneydoğu illerinden gelerek tarım sektöründe çalışan geçici işçilere haftanın 4 günü hizmet götürüyor.

Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Önder Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl Ankara'ya tarlalardan soğan, patates, kavun, karpuz gibi çeşitli yiyeceklerin hasadını toplamak için geçici işçilerin geldiğini söyledi.

Bu yıl içinde şu ana kadar Başkentte yaklaşık 4 bin 700 tarım işçisinin geldiğini belirten Özen, bunların yaklaşık bin 600'nün Polatlı'da bulunduğunu bildirdi. Özen, geçici tarım işçilerinin sağlığının kendilerine emanet olduğunu dile getirerek, bu kapsamda ilk olarak barınma ihtiyacının giderilmesi için oluşturulan çadırların çevre sağlığı açısından hijyeninin sağlandığını ifade etti. Bunun dışında tuvalet-banyo gibi ihtiyaçların giderilmesi amacıyla gerekli yapılandırmanın hazırlandığını aktaran Özen, "İçme suyu sağlıyoruz. Bunların klorlanması yapılıyor " dedi.

Sosyal Güvence Şartı Aranmıyor

Sağlık hizmeti kapsamında özellikle "gebelerin, bebeklerin, loğusaların takip ve izlemleri, aşı ve hasta bakımı " gibi uygulamaların yapıldığını anlatan Özen, "Eğer bu kişilerle birlikte gelen yaşlılar varsa onların da ihtiyaç halinde takibini yapıyoruz " dedi.

Özen, bu hizmetten yararlanabilmek için geçici tarım işçilerinden bir "sosyal güvence şartı aramadıklarına " dikkati çekerek, "Burada çalışan işçiler için böyle bir şart gerekmiyor. Herkes, ücretsiz olarak yararlanabilir " diye konuştu.

Uygulamanın Diğer İlçelerde de Yapılması Planlanıyor

Gezici Sağlık Aracı'nın şu an için sadece Polatlı'da mevcut bulunduğunu aktaran Özen, "Şimdi, bu uygulamanın denemelerini yapıyoruz ve son derece başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Bu, aracın içerisinde muayene yapılabiliyor, aşı saklanabiliyor " dedi.

Özen, açık bir arazide sağlık hizmeti sunumu yaparken, hastanın mahremiyatinin korunmasının önemli olduğuna işaret ederek, araç içinde rahatlıkla hastanın muayene edilebildiğinin altını çizdi. Mevsimlik tarım işçisinin yoğun olduğu yerlerde bu araçların hizmet vermesinin planlandığını belirten Özen, "Diğer ilçelerde de bu uygulamayı istiyoruz " diye konuştu.

Gezici Sağlık Aracı Saat 16.00-22.00 Arasında Hizmet Sunuyor

Polatlı Kaymakamlığı Proje Koordinasyon Bölümünden Hasan Çetin de METİP kapsamında hizmete giren araçla kırsalda ağır koşullarda çalışan tarım işçilerine sağlık hizmeti verildiğini söyledi. Projenin önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulduğunu belirten Çetin, projenin uygun bulunmasından sonra gerekli finansal desteğin sağlandığını anlattı. Çetin, "Şartnamelerin oluşturulmasıyla birlikte uygulamaya geçtik " dedi.

Özellikle bebekler, hamile kadınlar, yaşlılar ve hasta olanlara yerinde tedavi ve bakım gerçekleştirilen gezici sağlık aracında halk sağlığı merkezlerinde verilebilen her türlü hizmetin, sahada mobil olarak sunulabildiğini ifade eden Özen, labaratuvar hizmetlerinin de yapılabildiğini, küçük cerrahi müdehalenin gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Özen, araçta 1 hekim, 2 ebe-hemşire ve şoförden oluşan ekip bulunduğunu belirterek, "Ekip, özellikle saat 16.00 gibi yola çıkıyor. Çünkü işçiler gün içinde tarlada oluyor. Bu nedenle ekibimiz, özveriyle saat 16.00-22.00 arasında görev yapıyor " bilgisini verdi.

"Uygulama çok iyi... "

İllerden bölgeye işçi getiren işçibaşı  Hasan Aktar da burada 24 ailenin bulunduğu ve yaklaşık 90 işçinin çalıştığını, 24 çocuk bulunduğunu ifade etti.

Daha önce böyle bir uygulama olmadığını dile getiren Aktar, "araçla geliyorlar ve burada hastamıza bakıyorlar. Yaşlımızı, birşey olduğunda götüremiyoruz, ilgileniyorlar, bebeklerin aşılarını yapıyorlar. Uygulama çok iyi " dedi. - Ankara

3.8.2013 0 - 13115



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]