Türkiye'de 40 Yaş Üstü Her 5 Kişiden 1'İ Koah Hastası

Türkiye'de ise 40 yaş üzeri her 5 kişiden 1'inin KOAH hastası olduğunu ifade eden Yıldırım, ülkemizdeki her 10 KOAH hastasından yalnızca 1'inin hastalığının farkında olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'de 40 Yaş Üstü Her 5 Kişiden 1'İ Koah Hastası

Dünya KOAH günü kapsamında açıklama yapan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım, KOAH'ın dünyada yaklaşık 210 milyon insanı etkilediğini belirtti.

Novartis, 19 Kasım Dünya KOAH Günü kapsamında halk arasında KOAH olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'na dikkat çekmek amacıyla Ankara'da bir toplantı düzenledi. Toplantıda, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım günümüzde görülme sıklığı giderek artan hastalıkla ilgili önemli bilgiler aktardı.

KOAH'ın dünyada yaklaşık 210 milyon insanı etkilediğini belirten Prof. Dr. Yıldırım, Türkiye'de ise 40 yaş üzeri her 5 kişiden 1'inin KOAH hastası olduğuna dikkat çekti. Ülkemizdeki her 10 KOAH hastasından yalnızca 1'inin hastalığının farkında olduğunu ifade eden Yıldırım, hastaların yarısının 65 yaş altında olduğunu belirtti.

Tedavi edilmezse önemli ölçüde iş gücü kaybına ve ölüme neden olan bir sağlık problemi olan KOAH, 2011 yılı Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, dünya genelinde tüm ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer alıyor. Dünya genelinde yılda yaklaşık 2.9 milyon kişinin KOAH nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Yapılan bir çalışmaya göre ise 2030 yılına gelindiğinde KOAH'ın 3. sıradaki ölüm nedeni olacağı ön görülüyor. Ülkemizde ise Ulusal Hastalık Yükü çalışmasında KOAH en sık hasar bırakan hastalıklar arasında 8. sırada yer alıyor. TÜİK Ölüm Nedeni İstatistikleri 2013 bülteninde ise solunum sistemi hastalıkları tüm ölümlerin %9,8'sinden sorumlu olarak, 3. sıradaki ölüm nedeni olarak karşımıza çıkıyor.

Tedavi edilmediği taktirde iş gücü kaybı ve ölüme sebebiyet verdiği ölçüde ekonomik maliyeti de yüksek bir hastalık olan KOAH, tanı ve tedavi masraflarının ötesinde; bıraktığı hasarın ekonomik sonuçları, kaybedilen iş, hastalık nedeniyle yapılan aile harcaması gibi dolaylı maliyetler ile ülke ekonomisine büyük bir yük olabiliyor.

Sigara en büyük risk faktörü

Akciğer içindeki hava yollarının tıkanmasına bağlı olarak soluk alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanması ile ortaya çıkan ve kronik bir hastalık olan KOAH'ın sorumlusu daha çok zararlı gaz ve partiküllerdir. Bu zararlı gaz ve partiküller arasında yaygın olarak bilinen ve sıkça karşılaşılan risk faktörü sigaradır. Bunun dışında hava kirliliği ve genetik faktörler de KOAH'ı tetikler.

Hastalığın seyri kişiler arasında farklılık gösterir. Belirtileri, öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığıdır. Öksürük ve balgam çıkarma hastalığın ilk belirtileri olabilir ve nefes darlığı olmadan da ortaya çıkabilir. Nefes darlığı, hastalığın erken dönemlerinde merdiven çıkmak, ağır işler yapmak, ev işi yapmak gibi daha ağır güç gerektiren durumlarda ortaya çıkarken, hastalık ilerledikçe yürümek, evin içinde hareket etmek, basit işler yapmak gibi hafif güç gerektiren durumlarda hatta otururken, istirahat ederken bile görülebilir.

Hastalığın tanısı Solunum Fonksiyon Testi (SFT) denilen bir test ile konmaktadır. Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, hastalığın yeterince iyi bilinmemesi, ilk evrede hastalığın sessiz seyretmesi ve belirtilerin önemsenmemesi erken tanı konmasını engellemektedir. Bunun sonucu olarak hastalık; hasta, hasta yakını ve toplum için daha ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Diğer hastalıklarda olduğu gibi erken tanı ve tedavi KOAH'ın doğrudan ve dolaylı maliyetlerini önemli ölçüde azaltmaktadır.

KOAH hastalığı konusunda bilinçlendirme çalışmalarına büyük önem veren Novartis, erken tanının önemine dikkat çekmek ve hastalığın önlenmesine katkıda bulunmak amacıyla bilgilendirici aktiviteler gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra KOAH hastalarına yeni tedavi seçeneklerini sunabilmek ve yaşam kalitelerini artırmak için sunduğu mevcut tedavilere ek olarak yeni ve etkili tedaviler geliştirilmesi amacıyla araştırma geliştirme çalışmalarına devam ediyor.

19.11.2014 - 15819



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]