Türkiye Kök Hücre Nakil Merkezi Olma Yolunda!

Pamukkale Üniversitesi Başhekim Yardımcısı, Hematoloji Ana Bili Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Hematoloji Derneği Kök Hücre Nakli Ünitesi Bilimsel Alt Komitesi Sekreteri Doç. Dr. İsmail Sarı, açıklama yaptı.

Türkiye Kök Hücre Nakil Merkezi Olma Yolunda!

Pamukkale Üniversitesi Başhekim Yardımcısı, Hematoloji Ana Bili Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Hematoloji Derneği Kök Hücre Nakli Ünitesi Bilimsel Alt Komitesi Sekreteri Doç. Dr. İsmail Sarı, 5 yıllık bir süreçte Türkiye'deki nakil merkezlerinin Avrupa'dan, Balkanlardan, Kuzey Irak çevresinden ve Türk Cumhuriyetlerinden kök hücre nakli yapılmak üzere hasta alacak duruma geleceğini söyledi.


Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kök hücre nakli konusunda bundan 2-3 sene öncesine kadar Türkiye'nin çok kötü bir durumda olduğunu belirterek, şu an için kök hücre konusunda büyük mesafeler alındığını kaydetti. Birkaç yıl öncesine kadar lösemi hastalarının hem tedavi görmede, hem de nakil yaptırmada sıkıntılar yaşadığına değinen Sarı, "Yatak sayımız sınırlıydı. Ruhsatlı merkez sayısı çok azdı.


Şimdi yavaş yavaş lösemi hastalarının çektiği sıkıntıların iyi yansıtılması nedeniyle bu arttı. 500 civarında kök hücre nakli yapılırken, bugün 2 bin sınırına dayandı. Biz de onlardan biri olacağız " dedi Hematolojik açıdan Türkiye'nin çok büyük bir gelişme kaydettiğini dile getiren Sarı, "Akut lösemide eskiden yurt dışında yapılan tedaviler artık ülkemizde yapılıyor. 5 yıllık süreç içinde Türkiye'deki nakil merkezlerinin çoğu, Avrupa'dan, Balkanlardan, Kuzey Irak çevresinden ve Türk Cumhuriyetlerinden kök hücre nakli yapılmak üzere hasta alacak duruma gelecek " diye konuştu.


Türkiye'deki lösemi hastalarının ilk tedavileri için yatırılmalar konusunda hala çok büyük sıkıntılar çekildiğini de bildiren Sarı, şunları söyledi: "Lösemi hastaları bizim indüksiyon tedavisi dediğimiz, yaklaşık ortalama 30 gün süren başlangıç kemoterapisi için yer bulmada hala büyük sıkıntılar çekiyor. İstanbul'un durumu ortada, 20 milyon nüfuslu bir şehir. Avrupa ve Anadolu yakasında lösemi hastaları için ayrılan kamu hastanelerindeki yatak sayısı neredeyse bizim yatak sayımıza eşit.


Oradan bile hastalar bizi arıyor 'Başlangıç kemoterapisi için yer var mı' diye. Nakil ünitelerinin sayısının artmasıyla nakil sorunu hemen hemen çözüldü, fakat nakilin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için nakil öncesi başlangıç tedavisiyle lösemi hücrelerinin tamamına yakınını yok edilmesi gerekiyor, aksi takdirde ilik tutmuyor. Umarım bu konunun da üzerine gidilerek çözümlenir.


PAÜ'nün Kök Hücre Nakil Ünitesi'nin Ulusal Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu'ndan ruhsat aldığını bildiren Sarı, "PAÜ'de kök hücre nakli ünitemiz hizmet vermeye başladı. Son teknolojiyle donatılmış 7 odadan oluşan bir nakil ünitemiz var. Bu yaklaşık bir ayda 7-10 hasta, senede de 100-120 civarında hastaya nakil yapma potansiyeli demektir. Şu anki güncel verilerle, Ege Bölgesi'ndeki en fazla erişkin yatak sayısına sahip kök hücre nakli ünitesiyiz " dedi.

26.5.2011 - 7607



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Yemeklerden Sonra Mideniz Ağrıyorsa Dikkat!
Yemeklerden Sonra Mideniz Ağrıyorsa Dikkat!
Sağlık Video Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Nasıl Hazırlanmalıdır?
Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Nasıl Hazırlanmalıdır?
Sağlık Video Vejetaryenlik Nedir? Varsa Faydaları Nelerdir?
Vejetaryenlik Nedir? Varsa Faydaları Nelerdir?
Sağlık Video Sıvı Alımının Zayıflama Üzerine Etkisi Nedir?
Sıvı Alımının Zayıflama Üzerine Etkisi Nedir?

 

[Hata Bildir]