Türkiye Tam Tahıllı Ürünler Tüketmiyor!

Türkiye'de tam tahıllı ürün tüketmeyenlerin oranının %70 olduğu açıklandı.

Türkiye Tam Tahıllı Ürünler Tüketmiyor!

37 yıllık bir aradan sonra yapılan, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'nın (TBSA) ön sonuçlarına göre Türkiye'de tam tahıl tüketmeyenlerin oranının %70 olduğu ifade edildi.

Araştırmalar, tam tahılın çok iyi bir enerji kaynağı olduğunu; tam tahılda bulunan kompleks karbonhidratlar, lif ve proteinlerin, enerjinin vücutta serbest kalmasını yavaşlattığını ve bu durumun da enerjinin daha uzun süre kullanılabilmesine olanak tanıdığını gösteriyor. Sağlık profesyonelleri bu nedenlerden ötürü tam tahılların tüketimindeki artışın beslenme ve sağlığa olumlu yönde etkileri olduğu konusunda birleşiyor.

6 Haziran Diyetisyenler Günü'nde, Ankara Sheraton Hotel'de gerçekleşen ve Türkiye'nin önde gelen beslenme uzmanları ve akademisyenlerinin katıldığı Türkiye Diyetisyenler Derneği'nin evsahipliği yaptığı bilimsel toplantıda Nestlé Beslenme, Sağlık ve İyi Yaşam Müdürü Dyt. Ece Nevra Durukan tam tahıl tüketimini ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Ece Nevra Durukan konu ile ilgili şunları söyledi: "Tam tahıl tüketiminden rafine ürünlere geçişimiz yüzyıllık bir süreç içerisinde gerçekleşti. Ancak, bu geçiş, insanların sağlığını son derece olumsuz etkiledi.

Dolayısıyla, tam tahıllı ürünlerin yaygınlaştırılması; bu hususta, tam tahıllı besinlerin genel sağlık için günlük en az 3 porsiyon tüketilmesi gereklidir. Bu hedefe ulaşırken, tam tahıllı gevreklerin modern hayatın içerisinde çok lezzetli ve sağlıklı alternatifler olduğunuda belirtmek isterim.

Tam tahılların kardiyovasküler hastalık, obezite, diyabet ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olduğunu belirten Dyt. Ece Nevra Durukan, "Türkiye'de insanlar yeterli miktarda tam tahıl tüketmiyor. Aslında yeterli ve dengeli beslenme içerisinde günlük 3 porsiyon tam tahıl tüketimi zor değil. Özellikle günün en önemli öğünü olan kahvaltıda, tam tahıllı kahvaltılık gevrekler tüketilmesi çok önemli. Topluma tam tahıl tüketiminin kolay yolları anlatılmalı ve tüketim özendirilmelidir. " şeklinde konuştu.

9.6.2012 1 - 10955



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]