Türkiye'de Her Yıl 100 Bin Kişiden 250'isine Kanser Teşhisi Konuluyor!

HAYASAD Genel Başkanı Ahmet Tandoğan, Türkiye'de her yıl 100 bin kişiden 250'sine kanser tanısı konduğunu belirterek, "Böyle giderse 20 sene sonra her 100 bin kişiden 500'üne kanser teşhisi konulacağını öngörüyoruz" dedi.

Türkiye'de Her Yıl 100 Bin Kişiden 250'isine Kanser Teşhisi Konuluyor!

Hasta ve Hasta Yakını Haklarını Savunma Derneği (HAYASAD) Genel Başkanı Ahmet Tandoğan, Türkiye'de her yıl 100 bin kişiden 250'sine kanser tanısı konduğunu belirterek, "Böyle giderse 20 sene sonra her 100 bin kişiden 500'üne kanser teşhisi konulacağını öngörüyoruz " dedi.


HAYASAD ve Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezince (KETEM) Sağlık Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen eğitim programında, kanser ve kanserden korunma yolları hakkında HASAYAD üyelerine bilgi verildi.


Hastane Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Koç, açılışta yaptığı konuşmada, Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında, kanser ve korunma yollarına ilişkin farkındalığın artırılması için faaliyetler yürütüldüğünü belirterek, bilimsel platformda da "Kanserde Neredeyiz " başlıklığıyla tanı ve tedavide son gelişmelerin ele alındığını söyledi.


Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Koç, bu konuda farkındalığın artırılmasına yönelik faaliyetlerin hala yeterli olmadığını ifade etti. Genellikle "ya bir şey çıkarsa... " endişesiyle taramalardan kaçınıldığını dile getiren Koç, bu ön yargının kırılması gerektiğini vurgulayarak, "Unutmayalım ki geç bir kanser teşhisinde hem hasta hem hekim oldukça zor günler geçiriyor " dedi.


HAYASAD Genel Başkanı Tandoğan da Türkiye'de her yıl 100 bin kişiden 250'sine kanser tanısı konulduğunu ifade ederek, "Böyle giderse 20 sene sonra her 100 bin kişiden 500 kişiye kanser teşhisi konulacağını öngörüyoruz " diye konuştu. "Türkiye'de her yıl 30 bin kadının kansere yakalandığını " belirten Tandoğan, kanserin kadınlara oranla erkeklerde daha sık görüldüğüne dikkati çekti.


Tandoğan, KETEM'de yürütülen ücretsiz tarama programlarıyla sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek istediklerini, bu kapsamda da bugün dernek üyelerine yönelik etkilik düzenlediklerini aktardı.


KETEM doktorlarından Süreyya Polat, sigara kullanımının kansere etkisi ve önlenebilir kanser türleri hakkında sunum yaptı. Vücuttaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu kanserin ortaya çıktığını belirten Polat, kanserin nedeninin tam olarak bilinmediğini, ancak risk faktörlerini artıran nedenler olduğunu söyledi.


Kanserin bulaşıcı olmadığına ve ailesel faktörlerin kanser oluşumuna etkisine işaret eden Polat, cerrahi işlem sonrasında kanserde yayılma olacağına yönelik inancın yanlışlığını vurguladı. Sigara kullanımı ve tütün maruziyetinin kanser nedenleri arasında ilk sırada geldiğini belirten Polat, sigaranın tüm kanserlerin yüzde 30'u ile ilişkili olduğunu vurguladı.


Polat, sigara içenlerde akciğer kanseri gelişme riskinin içmeyenlere oranla 10 kat daha fazla olduğuna dikkati çekti. Her kanser türü için tarama yöntemi bulunmadığını, ancak meme, rahim ağzı, bağırsak ve prostat kanseri için tarama yöntemleriyle erken teşhisin mümkün olduğunu dile getiren Polat, şöyle devam etti: "Rahim ağzı kanser taraması, 30-65 yaş aralığındaki kadınlara yapılıyor.


Beş yılda bir kez pap smear testi yaptırmaları isteniyor. Meme taraması ise 50-60 yaş arasındaki kadınlara uygulanıyor. İki yılda bir de mamografi filmi ve hekim muayenesi yapılması gerekiyor. Kalın bağırsak taraması, 50-70 yaş arasındaki kadın ve ereklerde yılda bir kez gaitada gizli kan testiyle yapılıyor. Prostat taramasını da 50-70 yaş arasındaki erkeklere yılda bir kez yapılması gerekiyor.

11.4.2011 - 6330



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Tüp Bebek
Tüp Bebek
Sağlık Video Hangi Durumlarda Gebenin Hastalık Takip ve Tedavisi Gerekir?
Hangi Durumlarda Gebenin Hastalık Takip ve Tedavisi Gerekir?
Sağlık Video İleri Düzey Ultrason
İleri Düzey Ultrason
Sağlık Video Doppler Ultrason Gebelikte Kullanılır mı?
Doppler Ultrason Gebelikte Kullanılır mı?

 

[Hata Bildir]