Türkiye'de İşitme Problemi

Türkiye'de ise nüfusun % 1,1'lik kısmını işitme engelli insanlar oluşturuyor.

Türkiye'de İşitme Problemi

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, dünya genelinde yaklaşık 280 milyon insanın her iki kulağında ileri ve orta derece arasında işitme kaybı bulunuyor. Küresel nüfus büyüdükçe ve yaşam süresi arttıkça, işitme kaybı bulunan insanların sayısı da artmaya devam edecek ve 21. yüzyılda insanları etkileyen en yaygın küresel hastalıklardan biri olacaktır.

Türkiye’de ise nüfusun % 1,1’lik kısmını işitme engelli insanlar oluşturuyor. Buna işitme cihazı ya da implant takanlar dâhil. İşitme zorluğu yaşadığını beyan eden insanların en yüksek oranda olduğu şehir Tunceli (% 2,7) olurken en düşük orana sahip şehir ise Muş (% 0,5).

T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, “işitme ve konuşma engelli” insanların sayısını 2002 yılında gerçekleştirilen son araştırmaya göre aşağıdaki şekilde ilan etti:

 

Türkiye’de toplam 8,5 milyon engelli insan bulunuyor. Bu insanların %22’si (yaklaşık 2 milyon) işitme ve konuşma engelli.

 

İşitme engelli nüfusun içinde yer alan ve yaşları 0 ile 19 arasında değişen 63.173 çocukta işitme kaybı bulunuyor: bunların yaklaşık 47.000’inde ise her iki kulakta orta dereceli, ileri ya da çok ileri derece işitme kaybı var.

Bir yıl içinde doğan 1,3 milyon bebeğin arasından 2000 bebek doğuştan işitme kaybı ile karşı karşıya kalıyor.

Doğumsal sebepler, doğum esnasında veya sonradan edinilen işitme kaybına neden olmaktadır. İşitme kaybı kalıtsal veya kalıtsal olmayan genetik faktörlerden ya da hamilelik ve doğum esnasında meydana gelen belli komplikasyonlardan kaynaklanabilir.

 

Türkiye’de işitme engelli doğumların en başlıca sebeplerinden biri olarak akraba evlilikleri gösterilebilir.

 

İşitme engelli çocukların Türkiye’de özel bir okula gitmeleri gerekiyor; Türkiye’de işitme engelli çocukların eğitimi için 50 özel ilkokul ve 14 lise bulunuyor.

 

Bunun yanında 4 anaokulu da mevcut. Ancak Eğitim Bakanlığı’nın 1998 yılındaki bütçe raporuna göre yalnızca 7.000 işitme engelli çocuk işitme engelliler için açılan okullara gidebiliyor.

 

Bu durum gösteriyor ki, Türkiye’de ‘geç teşhis’ ve ‘cihazın geç takılması’ yüzünden doğal işitme-konuşma sürecinin kaybedilmesinin yanında başka bir önemli problem daha bulunuyor.

İşitme engelli çocukların sadece %15’i okula gidebiliyor.

 

Bunun yanında 4 yaşına kadar erken teşhisle işitme kaybı saptanan bir çocuk, devlet tarafından %100 ödemesi yapılan koklear implant cihazı takılarak işitmesi geri kazandırılabiliyor ve rehabilitasyon desteği sayesinde eğitim hayatına normal okullarda devam edebiliyor.

İşitme engelli çocukları normal işitme yetisine sahip akranlarıyla kaynaştırmak, Türkiye’de giderek daha çok kabul görüyor. Ancak ne yazık ki anaokulları ve ilköğretim okulları öğrencilerini işitme engelli çocuklar ile kaynaştırma konusunda isteksiz davranıyorlar. Dolayısıyla ebeveynlerin ve okulların kaynaştırmaya açılmasını sağlamak için yöntemler bulmak önem taşıyor. Bu kaynaştırma işitme engelli çocukların hayatlarında önemli bir rol oynuyor.

İşitme engelinin sıklığı, altında yatan hastalık ve risk faktörleri ve diğer açıklayıcı bilgiler üzerine ülkemizde yeterli araştırma bulunmuyor. Türkiye’deki sağlık sistemi, işitme engellilerin erken teşhis gerekliliğini karşılamakta ve ilk 6 ay içinde bu kişilere cihaz vermekte başarısız olmaktadır. Teşhis etme ve yardımcı cihaz sağlamak için gereken ortalama süre Türkiye’de 24 ayı aşıyor.

24.5.2013 - 12686



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]