Türkiye'nin Antibiyotik Kullanımı Rapor Altında!

Türkiye'nin antibiyotik kullanım sıklığı rapor altına alındı. Birkaç yılda bir tekrarlanacak araştırma ile gereksiz antibiyotik kullanımında azalma olup olmadığı belirlenecek.

Türkiye'nin Antibiyotik Kullanımı Rapor Altında!

Çarpıcı sonuçların alındığı araştırmaya göre, katılımcıların dörte biri evlerinde ''ileride gerekli olur'' diye antibiyotik bulunduruyor ve yüzde 17'si doktordan antibiyotik yazmasını talep ediyor. katılımcıların yüzde 26'sı doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanıyor.


Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullananların yüzde 14'ü doktora gitmeye vakti olmadığını, yüzde 9'u muayene ve tetkik ücreti vermek istemediğini belirtirken; yüzde 55'i daha önceki benzer durumda doktorun vermiş olduğu antibiyotiği tüketiyor.


Hekimler ise yüzde 78 oranında muayene ettiğiniz her hastaya reçete ''yazmadığını'', yüzde 98 oranında da muayene ettiği her hastaya antibiyotik ''yazmadığını'' belirtiyor.


Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü Başkanlığı ime Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa İlhan'ın koordinatörlüğünde yapılan ''Toplumda Antibiyotik Kullanımı Sıklığı ve Hekimlerin Antibiyotik Reçetesi Yazma Durumları İle İlişkili Etmenlerin Belirlenmesi Araştırması'' yapıldı.


GÜ Öğretim Üyesi İlhan,Türkiye'de ve dünyada en önemli halk sağlığı sorunlarından birinin uygun olmayan durumlarda antibiyotik kullanımı olduğunu belirterek, bunun hem ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını hem de büyük ekonomik kayba neden olduğunu belirtti.


Antibiyotiklerin toplumda sık kullanılan ilaçlar arasında ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan İlhan, enfeksiyon etkenleri ile mücadelede kullanım dışında gereksiz durumlarda reçete edildiğinde ya da vatandaşların kendilerinin temin ederek kullanmaları halinde antibiyotiklere karşı direnç oluştuğunu, dirençli kökenlerle gelişen enfeksiyonların da tedavisinin güçleştiğini, Dünya Sağlık Örgütünün de antibiyotik direncinin artık küresel bir tehdit oluşturduğu gerekçesiyle, bu yıl ''7 Nisan Dünya Sağlık Günü''nde, ''Antibiyotik Direncini'' ana tema olarak belirlediğini söyledi.


Sağlık Bakanlığı'nın akılcı ilaç kullanımı konusunda geliştirdiği stratejiler ile bu sorunun kontrol altına alınmaya çalışıldığını ifade eden İlhan, ''Toplumda Antibiyotik Kullanımı Sıklığı ve Hekimlerin Antibiyotik Reçetesi Yazma Durumları İle İlişkili Etmenlerin Belirlenmesi Araştırması'' ile konunun Türkiye düzeyinde gerek toplum gerek hekimler yönünden değerlendirildiğini ve mevcut durumun ortaya konduğunu aktardı.

29.7.2011 - 9375



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]