Türkiye'nin Obezite Haritası!

Obezite en az Doğu Anadolu, en sık İç Anadolu Bölgesi'nde görülüyor.

Türkiye'nin Obezite Haritası!

Obezite, Dünya sağlık örgütünün tanımına göre vücutta sağlığı bozacak kadar yağ birikmesidir. Konya Fizikon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Doktoru Uz. Dr. Ayşe Nur Tekin, Ülkemizde obzeite sıklığı erkeklerde %21, kadınlarda ise % 41'dir. Bölgesel dağılımlar göz önüne alındığında; obezite en az Doğu Anadolu, en sık İç Anadolu Bölgesi'ndedir.

Tekin, Obezite diyabet, hipertansiyon, kolesterol seviyesinde artış, kalp hastalıkları, damar hastalıkları bunların yol açtığı kalp krizi, felç ve ölüm, karaciğerde yağlanma, safra kesesi hastalıkları, reflü, astım, nefes darlığı, uyku apnesi, adet düzensizlikleri, aşırı kıllanma, idrar kaçırma, romatizma, meme, rahim, kalın barsak, prostat, böbrek kanserlerinde artış, varis, pişik, çatlak, lenfödem, kronik baş ağrısı, ruhsal sorunlar, toplumsal uyumsuzluk gibi hastalıklara yol açar.



Obezite Nasıl Anlaşılır?


Tekin, Vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplanır: Kilonun boyun karesine bölünmesiyle elde edilir (VKİ=kg/m²). Örneğin 170 cm boyunda 80 kg. olan birinin VKİ hesabı:80/1.7x1.7=27.6dir. Beden kitle indeksi 25 ve üzerindekiler fazla kilolu, 30 ve üzerindekiler obezdir. Obez kategorisinde olup beden kitle indeksi 35'e kadar olanlar 1. derece, 40'a kadar olanlar 2. derece, 40'ın üzerindekiler 3. derece yani ciddi obezdirler. Bu indeks çocuklar, yaşlılar ve spor yapıp adale kitlesini arttıranlar hariç herkeste kullanılabilir. Ancak son zamanlarda normal kilolu obezite kavramı oluşmaya başlamıştır. Kişinin kilosu normal bile olsa bu kilonun %30'u yağdan ibaretse normal kilolu obez kapsamındadır denilmektedir. Vücuttaki yağ oranı dijital vücut kompozisyon analiz cihazları ile ölçülebilir.



Bel Çevresi Ölçümü Neden Önemlidir?


Uz. Dr. Ayşe Nur Tekin, Karın bölgesindeki yağlar diğer bölgelerdeki yağlara göre daha tehlikelidir. Bu bölgedeki yağlar bir hormon bezi gibi davranıp yağ miktarıyla artan şekilde vücuda sağlık açısından zararlı maddeler pompalarlar. Bel çevresinin erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 cm ve üzerinde olması hastalık riskinin başladığını gösterir. Yine erkeklerde 102 cm ve yukarısı, kadınlarda 88 cm ve yukarısı yüksek riski gösterir.

Obezite Nasıl Tedavi Edilir?

Diyet ve egzersiz obezitenin ana tedavisidir. Her tedavi gibi diyet ve egzersiz reçetesi kişiye özgüdür. O gün için revaçta olan bir diyet bilinçsizce yapılırsa fayda yerine zarar getirebilir. Bilinçsiz yapılan diyetlerde vücut suyu azalabilir ya da kilo kaybı yağlardan değil kaslardan olur. 2011 yılı itibarı ile Sağlık Bakanlığı obeziteye savaş açmış ve tedavi edilmesi gereken hastalıklar listesinin baş sıralarına eklemiştir. %5-10'luk hafif bir kilo kaybı bile uzun süre korunabilirse tansiyonun düşmesi, diyabet ve kalp hastalıklarının azalması gibi önemli faydaları getirebilir.

Uygun Diyet Nasıl Olur?

Diyet yaparken hastanın yaşı, boyu, kilosu, aktivite düzeyi baz alınır. Obezite kronik bir durum olduğundan zayıflama programı uzun süreli olmalıdır. Ayda en fazla 4 kilo verilmelidir. Diyet ve egzersizle amaçlanan hastanın aldığı kalorileri harcayabilmesidir. Diyet yaparken mutlaka aç kalmak gerekmez, uzun süren açlık yerine az az sık sık, içlerindeki şekeri kana yavaşça verecek gıdalar alınırsa açlık hissedilmeden kilo vermek mümkün olabilir. Kalorisi çok kısıtlı diyetler; açlık diyetleri insülin direncini arttırabilir, metabolizmayı yavaşlatabilir.

Egzersizin Faydaları Nedir?

Egzersiz kan basıncını, kan şekerini düzenler, kas ve kemikleri güçlendirir. Beyinde endorfin salgısını uyararak iyi, enerjik hissetme hali, antistres etki sağlar. Kalp hastalığı veya inmeden ölüm riski azalır. Eklem ağrısı ve şişliğini kontrol etmeye yardım eder. Düzenli fiziksel aktivite yapan bireylerde özellikle kalın barsak ve meme kan­seri gelişme riskinin azaldığı belirtilmiştir. Sadece diyet yapanlarda görülen kas kütle kaybını engeller. Bu yararlı etkiler kilo verilse de verilmese de görülür.



Kilo Vermek İçin Hangi Egzersizler Yapılabilir?


Konya Fizikon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Doktoru Uz. Dr. Ayşe Nur Tekin, Egzersizin süresi, tipi, yoğunluğu ve arttırılış şekli hastanın mevcut durumuna ve harcanması istenen enerji seviyesine göre belirlenir. Aerobik egzersiz dediğimiz yağ yaktıracak egzersizler, yürüme, koşma, koşu bandı kullanma, step haftanın 3-5 günü en az 30 dakika yapılır. Aerobik türü egzersizlere dirençli egzersizler ilave edildiğinde yağ yakma oranı artar. Dirençli egzersizler haftada 2 kez 10-20 dakika 8-12 tekrarla yapılır. Egzersiz reçetesi kişiye özeldir; Bilinen en güvenli egzersiz yürüyüştür. Beli ve dizi ağrıyana koşu, step önerilmez. Bel ve diz ağrılarında ağrı hissedilmeye başlayıncaya kadar yürüyüş uygundur, ağrıya rağmen yürüyüş önerilmez. Yürüyüşü tedricen arttırmak önerilir. Haftadan haftaya %5-10'luk artışlar uygundur. Egzersiz esnasında kişinin yaşına ve kalp fonksiyonuna göre belirlenecek kalp hızı limiti aşılmamalıdır.

Diyet ve Egzersizden Başka Tedavi Yöntemleri Var mı?

Gerekli durumlarda uygun hastalara ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanabilir. İlaçla tedavi VKİ 35 ve üstü, cerrahi tedavi VKİ en az 40, ek hastalık (diabet, kalp hastalığı, eklem problemi) durumu varsa VKİ 35-40 arasında ise düşünülmelidir. İlaç kullanımında ve cerrahi tedavilerde hastanın çok yakın takip edilmesi gerekir.



Bölgesel İncelme İçin Neler Yapılabilir?


Tekin, Belli bir bölgedeki yağ artışı için bölgesel incelmede kavitasyon kullanılabilir. İlk defa 2005 yılında İtalya'da kullanılmaya başlayan nispeten yeni bir yöntemdir. Kavitasyon işleminde ultrasonik ses dalgaları ile yağ hücrelerinin çeperleri parçalanıp yağlar vücuttan atılabilecek şekilde sıvı forma geçerler. Yağ hücresi dışındaki diğer hücreler bu işlemden etkilenmezler. Güvenli bir yöntem olup kişi uygulama esnasında herhangi bir rahatsızlık hissetmez. Karın, bel, basen, bacak, kol, sırt, ayak bilekleri ve gıdı bölgesine uygulanabilir. Kavitasyon uygulamasından sonra serbestleşmiş yağların lenf damarlarına gitmesini kolaylaştırmak için işlem sonrasında lenf drenajı uygulanır. Parçalanmış olan yağlar vücuttan böbrekler yoluyla atılır. Genelde haftada bir 8-10 seans uygulanır. Karaciğer, böbrek fonksiyon bozukluğu olanlar, hamile, emziren, kalp pili olanlara kavitasyon tavsiye edilmez. Kupalama, vibrasyon(titreşim), ozon tedavisi yine bölgesel zayıflamada kullanılabilen diğer yöntemlerdir.

21.5.2012 - 10873



İlgili Diğer Yazılar
Migren Tedavisi
Migren Tedavisi
Covid-19 ile birlikte insanlar ortalama 6 kilo aldı
Covid-19 ile birlikte insanlar ortalama 6 kilo aldı
"Diyabet karaciğer kanseri riskini artırıyor"
"Diyabet karaciğer kanseri riskini artırıyor"
Yıllardır veremedikleri kilolarından obezite merkeziyle kurtuluyorlar
Yıllardır veremedikleri kilolarından obezite merkeziyle kurtuluyorlar
HPV Testi Nedir?
HPV Testi Nedir?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]