Zika Değil, Kkka İçin Önlem Alınmalı"

AKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Demirtürk, Güney Amerika'da salgın halinde görülmeye başlanan Zika virüsünün Türkiye'de etkili olmasının beklenmediğini belirterek keneyle bulaşan

Zika Değil, Kkka İçin Önlem Alınmalı

AKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Demirtürk, Güney Amerika'da salgın halinde görülmeye başlanan Zika virüsünün Türkiye'de etkili olmasının beklenmediğini belirterek keneyle bulaşan KKKA konusunda uyarıda bulundu.

Doç. Dr. Demirtürk: "Zika virüsü normal, sağlıklı insanlarda aslında çok sorun oluşturan bir enfeksiyon değil. Hafif ateş yüksekliği, döküntü, kaşıntı, yüz ve göz çevrelerinde ağrılar gibi bulgularla seyrediyor. 3-4 gün içerisinde de ateş düşüyor. Hastalık kendini bununla sınırlıyor ve tedaviye bile gerek görülmüyor "  

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Demirtürk, Güney Amerika'daki Zika virüsü salgınının Türkiye'de etkili olmasının beklenmediğini belirterek sıcak geçmesi beklenen yaz aylarında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan keneyle ilgili önlem alınması gerektiğini belirtti.Demirtürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Amerika ve Pasifik adalarında salgın halinde görülen Zika virüsünün Brezilya'da 1 milyon vakaya ulaştığını anımsattı.Zika virüsünün insanlara kan yoluyla bulaşan bir viral enfeksiyon olduğunu ifade eden Demirtürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Virüsün, sivrisinek ısırmasının yanı sıra birkaç vakada cinsel ilişkiyle de bulaşabildiği gözlendi. Onun dışında kan nakilleriyle bulaşma ihtimali var. İnsanlara başka bir şekilde bulaşma yolu yok. Yani sarılmayla, öpüşmeyle veya hava yoluyla bulaşma ihtimali olmayan bir virüs.'Aedes' denilen ve sarıhumma gibi hastalıkları taşıyan bir tür sivrisinek ile bulaşıyor. " "Bizim açımızdan önemli bir risk taşımıyor "

Türkiye'de Zika virüsüyle ilgili vakaya rastlanmadığına dikkati çeken Demirtürk, şunları kaydetti: "Virüs, Güney Amerika'da salgın boyutunda görülüyor. Türkiye için çok sorun oluşturacağını düşünmüyorum. Çünkü enfeksiyonu taşıyan sivrisinek türü ülkemizde çok yaygın olan bir tür değil. Enfeksiyon, daha çok tropikal bölgelerde ortaya çıktı. Pasifik adalarında görüldü. O bölgelerde bir salgın boyutunda. Ama Türkiye'de henüz belirlenmiş bir vaka yok. Bizim açımızdan önemli bir risk taşımıyor. Ama dünya küçüldü, insanlar her yere seyahat edebiliyor. Dolayısıyla hastalığın olduğu bölgelere seyahat etmiş kişilerin, enfekte olup, enfeksiyonla birlikte ülkemize dönmelerinin ülkemiz için bir risk oluşturabileceği görülüyor. Normal, sağlıklı insanlarda aslında çok sorun oluşturan bir enfeksiyon değil. Hafif ateş yüksekliği, döküntü, kaşıntı, yüz ve göz çevrelerinde ağrılar gibi bulgularla seyrediyor. 3-4 gün içerisinde de ateş düşüyor. Hastalık kendini bununla sınırlıyor ve tedaviye bile gerek görülmüyor.

Virüsün bu kadar gündemde olmasının nedeninin anne karnındaki bebekte neden olduğu gelişim bozuklukları. Gebelere bulaştığı zaman, gebeliğin ilk yarısında, ilk 20 haftasında anneden bebeğe geçebiliyor ve bebeklerde mikrosefali dediğimiz beyin gelişimi bozukluğuna yol açıyor. "Demirtürk, virüsün, gebelerde neden olduğu etki nedeniyle görüldüğü ülkelerde dikkatle takip edildiğini belirterek "Mikrosefali gelişen bir bebeğin ölümü üzerine yapılan otopside, virüsün sebep olduğu ortaya konulmuştur. Bu nedenle gebeler için önemli. Normal, sağlıklı insanlar için uygulanan bir tedavi yok " ifadesini kullandı.

Hastalıktan korunmak için ilaç veya aşının bulunmadığını anlatan Demirtürk, "Çalışmalar başladı ancak kesin bir aşısı henüz yok. Sadece sivrisinekle teması engellemek gerekiyor. Daha önce başka hastalıklarda da önerdiğimiz, uzun kollu giyinme, sinek kovucu losyonlar kullanma ile korunmak mümkün " diye konuştu. KKKA ve keneye dikkat etmek gerekir Demirtürk, Zika virüsünün Türkiye için çok önemi sorun oluşturacağını düşünmediğinin altını çizerek şöyle devam etti: "Yaz aylarında, sıcak havada bizim için çok daha tehlikeli hastalıklar var. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının etkili olabileceği mevsim gelmek üzere. Mart, nisan ayından sonra vaka sayısı artıyor. KKKA, keneyle bulaşan bir hastalık. Bunlar ülkemiz için çok daha önemli. Zika değil, KKKA için önlem alınmalı. Zika virüsünün ülkemizde etkili olması daha zor görünüyor. Türkiye için çok korkutan bir enfeksiyon değil. "

29.2.2016 - 20185



İlgili Diğer Yazılar
"KKKA kene yapışmış hayvanlardan ve insanlardan bulaşabiliyor"
"KKKA kene yapışmış hayvanlardan ve insanlardan bulaşabiliyor"
Kene ölümlerine bir yenisi eklendi
Kene ölümlerine bir yenisi eklendi
Kene Isırması Et Alerjisi Yapıyor
Kene Isırması Et Alerjisi Yapıyor
Keneye Karşı Beç Tavuğu
Keneye Karşı Beç Tavuğu
Yaz Mevsiminin Korkulu Rüyası: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Yaz Mevsiminin Korkulu Rüyası: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]