Siğil

Siğil derinin çok sık görülen viral infeksiyonudur. Deride oluşan iyi huylu tümörlerdir. Vücudumuzun her yerinde ortaya çıkabilir. Virüs derinin en üst tabakasındaki hücreleri etkileyerek, hücrelerin çoğalmasına ve aşırı keratin üretimine sebep olur. Başlangıçta toplu iğne başı büyüklüğündeyken, haftalar veya aylar sonra bezelye boyuna ulaşırlar. Özellikle tırnak çevresindekiler çatlayabilir veya infekte olabilirler. Çoğu kez de basmakla ağrılıdırlar.

1. Neden Oluşur?

Siğilin etkeni, insan papilloma virusu (HPV) denilen ve şimdiye kadar 77 farklı tipi tespit edilen bir virustur. Virusun bazı tipleri onkogenik yani kanser yapıcı potansiyele sahiptir.

2. En Sık Hangi Yaşlarda Görülür?

Siğiller en çok 10–20 yaşlar arasında görülür. Bu yaşlardaki kişilerin yaklaşık olarak %10’unda siğil bulunur.

3. Başka Hastalık Belirtisi Olabilir mi?

Eğer genital bölge dışında yerleşen siğiller çok fazla sayıda veya yaygın değillerse başka bir hastalığın göstergesi değildir. Vücudun her tarafına yayılmış ve tedaviye rağmen çok kolay nüks ediyorsa, vücudun bağışık sisteminin zayıf olduğunu gösterir. Bu durumlarda AIDS gibi bağışık sistemini zayıflatan hastalıklar açısından hasta incelenmelidir. Kadınlarda genital alanda yerleşen siğiller %90 oranında ileride rahim ağzı kanseri yapacakları için mutlaka hem tedavi edilmeli hem de 6 ayda bir jinekolog tarafından takip edilmelidirler.

4. Ağrı Yapar mı?

Özellikle basınca maruz kalan alanlarda yerleşen siğiller, yani ayak tabanı, tırnak çevresi ve büklüm yerlerindeki siğiller ağrı yapabilir. Bu sebeple ayak tabanına yerleşen siğiller nasırla çok karıştırılır. Oysa siğiller yandan basmakla, nasırlar üzerine basmakla ağrılıdırlar.

5. Zararı ne?

Siğillerin en kötü zararı kadınlarda ve genital bölgede yerleşenlerde görülür. Buradaki siğiler eğer tedavi edilmezlerse %90 oranda rahim ağzı kanserine neden olurlar. Ayrıca görüntü itibarıyla kozmetik bir probleme neden olurlar ve kişinin sosyal yaşamını olumsuz yönde etkiler.

6. Bulaşıcı mı?

Siğilerin bulaşıcı özelliği yüzyılımızın başında kanıtlanmıştır. Bulaşmada travmanın katkısı vardır. Siğiller, genellikle basınca uğrayan veya kaşınan yerlerde ortaya çıkarlar. Viruslar sağlam deriyi kolayca geçemezler. Eğer deride hasar, çizik, harabiyet varsa yerleşirler. Aşırı manikür ve tırnak yemek tırnak çevresine siğilin yerleşmesini kolaylaştırır. Ayak tabanında yerleşen siğiller ise en çok banyo zemini ve banyo malzemeleri ile spor malzemelerinden bulaşır. Zührevi bir hastalık olarak kabul edilen genital siğiller ise daha çok cinsel ilişki ile bulaşır. Tek bir cinsel temas ile siğilin bulaşma şansı ise en az %50’dir.

7. Kalıtımın, Gebeliğin ve Stresin Etkisi Var mı?

Kalıtımın direkt bir etkisi olmamakla beraber, eğer kalıtsal olarak geçen ve bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalık varsa kişi siğile kolay yakalanabilir. Sık nüksler gözlenebilir. Gebelik siğile yakalanmayı kolaylaştıran fizyolojik bir durumdur. Stres, sıkıntı, depresyon gibi psikolojik faktörler siğile zemin hazırlayan etkenlerdir.

8. Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavinin amacı siğili uzaklaştırmak ve yok etmektir. Farklı tedavi yöntemlerinin hiç birinin % 100 başarı şansı yoktur. Tedavi sonucunu etkileyen en önemli iki faktör:

a) İşlemin doğru bir şekilde uygulanması,
b) İşlem sırasında hastanın virüse karşı sahip olduğu bağışıklık derecesi önemlidir.

Tedavide; asit salisilik, laktik asit, 5-Fluorourasil içeren solüsyonlar, koterizasyon, kriyoterapi (sıvı azot tedavisi), lazer, podofilin, podofilotoksin, bleomisin, psikoterapi gibi yöntemler kullanılır. Hastanemizde koterizasyon ve kriyoterapi başarı ile uygulanmaktadır.

9. Tedaviden Sonra Nüks Görülür mü?
Tedavi ile sadece görünen siğilleri yok ederiz. Fakat yapılan çalışmalar, siğilin çevresindeki 2 cm lik sağlam alanda virusun varlığını göstermiştir. Muhtemelen tedavi sonrası nüksler de bu yerlerde bulunan virüslerden kaynaklanmaktadır. Tedavi sonrası tekrarlama olasılığı %30 civarındadır. Eğer tedavi sonrası ilk 6 ayda tekrarlama yoksa, nüks olasılığı azaldı demektir.

10. Siğil Önlenebilir mi?

Burada önemli olan genital siğillerin bulaşmasını önlemektir. En büyük bulaşma yolu cinsel ilişki olduğu için, tek eşlilik en iyi ve en kolay çözüm yoludur. Prezervatif kullanımı da bir başka kısmi çaredir. Prezervatif tam bir koruyucu değildir. Diğer bölgelerde yerleşen siğillerden temizlik ve hijyen koşullarına dikkat edilerek korunulabilinir.

Siğil ile ilgili düşüncenizi paylaşın
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hastane.com.tr'nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi ve Facebook.com'daki profilini ilgilendirmektedir.
Siğil İle İlgili Konular
Adele Romatizması Deri Çatlakları Lomber Ponksiyon
Aglütinin Diyabet Lökopeni
Aglütinojen El Titremesi Lökositoz
Agoni Genel Sağlık Lumbago
Agraniilositoz Ileitis Saçkıran
Amipli Dizanteri Jet Lag Sıraca
Antikor Kabızlık Siyah Nokta
Bağışıklık Hücresi Kırım Kongo Şirpençe
Behçet Hastalığı Kireçlenme Uyuz
Biyotipoloji Kortizon Yılancık

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

 

[Hata Bildir]