Prostat

Prostat Nedir?

Prostat kestane boyut ve şekillerinde bir salgı bezidir.  Prostat bezi mesanenin tam altında bulunur. Bezler seksüel aktivite esnasında sıvı üretir ve semen denilen bu sıvının bir kısmında prostat üretir. Prostatın tam merkezinden üretra denilen mesaneden idrarı boşaltmaya yarayan kanal yer alır. Ejekülasyon (cinsel boşalma) sırasında prostatı çevreleyen kaslar seminal sıvıyı üretraya doldurur. Seminal sıvı üretra boyunca penis ucuna kadar gelerek buradan dışarıya akar

Prostat  görevini yerine getirmek  için testislerde  üretilen androjen hormonlara ihtiyaç duyar. Eğer bu erkeklik hormonları düşükse prostat küçülür. Bezlerden gelen sıvı epitel dokular tarafından üretilir.  Bezlerde mevcut  epitel,  stroma denilen bir doku ile kaplıdır. Prostatın içinde bulunan stroma prostat hastalıklarının neden olduğu semptomları etkileyebilen kas lifleri ihtiva eder. Prostat büyüdüğünde hem epitel hem de stroma da büyür.

Prostat tek bir organ gibi gözükse de gerçekte değişik hastalıklara eğilimli olan iki değişik bölümden oluşmaktadır. Bu durum biraz karmaşık gibi gözükse de prostatın neden olabildiği problemlere ve bunların nasıl tedavi edildiklerine yakından göz atmakta fayda vardır. Aşağıda ikinci resimde  görüldüğü üzere prostat her ikisi de kas ihtiva eden stroma ile kaplı bezlerden( epitel) oluşan iç ve dış kısımdan meydana gelmiştir.

Prostata yakınında bulunan  sifinkster denilen iki adet kas bulunmaktadır. Bu kaslar mesanenin idrar sızdırmasını engeller. Bu kaslar aynı zamanda seksüel  boşalma esnasında semenin hareketini hızlandırarak üretradan dışarı çıkmasını sağlar. Prostatın hemen altında bulunan ve dış mesane sifinksteri denilen kas ise mesaneden idrar sızmasını önlemektedir.

Prostat büyürse içinden geçen üretrayı sıkıştırarak idrar akışını zorlaştırabilir hatta tamamen durdurabilir. Bu nedenle prostat kanserinin belirtilerinden birisi idrar yapmakta güçlüktür. Prostat bezinin yanından penise giden ve peniste sertleşmeyi kontrol eden bir grup sinir lifleri geçer. Ameliyat sırasında bu sinirler zedelenip sonuçta peniste sertleşme güçlüğü (impotans) gelişebilir.  Son yıllarda bu ameliyat sırasında bu sinirleri koruyucu teknikler geliştirilmiştir. Ancak bu sinirleri koruyucu yöntemlerin uygulanabilmesi tümörün boyutuna ve prostat içerisindeki yerleşimine bağlıdır. Eğer radikal prostat ameliyatı size bir seçenek olarak sunulmuşsa kararınızı verirken bu olasılığı akılda tutmanızda yarar vardır. Ancak, impotans gelişse bile günümüzde bunu değişik yöntemlerle tedavi etmek mümkündür.

Prostatın Görevi

Prostat bir dış salgı bezidir. Ayni zamanda organizmanın ikincil seks organıdır. En önemli vazifesi meninin %95' ini teşkil ederek meniyi sulandırmaktır. Böylece sıvının miktarını çoğaltarak döllenmeyi kolaylaştırır. Prostatik dokuda yüksek konsantrasyonda çinko vardır. Çinkonun karbonik anhidraz ve dehidrogenez enzimleriyle ilişkisi vardır. Çinko yetmezliklerinde prostatın fonksiyonları aksar.

Prostat ergenlik yaşına kadar aktif değildir. Ergenlikte aktivite göstermeye baslar. Ortalama 25 yaşına kadar fonksiyonları artar ve daha sonra faaliyetinde yavaş yavaş azalma görülür.
Prostat Hastalıkları

Prostat Büyümesi

Prostat bezi, 50 yaşını geçen erkeklerde büyümeye başlayıp, rahatsızlık verebilir. Hastalığın belirtileri gecenin son kısmında idrara kalkmak, gündüzleri sık sık idrar yapmak, idrar yapmakta zorluk, idrarın yavaş yavaş akması, idrarın başında veya sonunda bir damla kan şeklinde görülür. Kesin tedavi ameliyatla gerçekleşir.

Prostat İltihabı

Vücudun herhangi bir yerindeki iltihabın, kan dolaşımı aracılığı ile prostat bezine gelip yerleşmesi sonucu ortaya çıkar. Hastada titreme, halsizlik, ateş, sırt ve bacak ağrıları görülür. Hasta, İdrarını ve büyük abdestini yapmakta güçlük çeker. Tedavi sırasında en az 10 gün yatak istirahatı şarttır.

Prostat Kanseri

Prostat bezinin genişleyip, büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastanın karın bölgesinin alt kısımlarında ve bacak aralarında ağrı vardır. Bazen sırtta ve kollarda da ağrı hissedilir. Doktor tedavisi gerekir.

Öneriler

Daha Sağlıklı Bir Prostat için;

1. Alkol tüketmeyiniz: klinik çalışmalar özellikle biranın prostat içersindeki prolaktin seviyelerini artırdığını göstermiştir. ( prolaktin prostat içersindeki testostoranın prostat içersine emilimini artırmakta ve bu prostat  DHT seviyelerini anormal dercede yükseltmektedir) daha fazla alkol daha fazla prostat büyümesi demektir.

2. Kafein şeker ve baharatı azaltınız: kafein içeren kahvelerden kaçınınız kafeinsiz kahveleri tercih ediniz. Glukoz ve baharat (acı)tüketiminizi azaltınız.

3. Günlük sıvı tüketiminizi artırınız: Gün içersinde bol bol su ya da doğal meyve suları içiniz. Bol sıvı tüketimi prostat büyümesinden kaynaklanan böbrek ve idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltabilmektedir.

4. Stresten kaçınınız: Eğer stresli bir yaşam tarzınız varsa bu yaşam tarzınızı değiştirmeye çalışınız. Stres ile ilgili doktorunuza danışarak çeşitli ilaçlar ya da gıda takviyeleri kullanabilirsiniz. Relaxal’ı deneyiniz

5. Yüksek protein az hayvansal yağ diyeti: Diyetinizin % 44 ünün protein ağırlıklı olması vücudunuzdaki testosteronu DHT ye çeviren 5-alfa-reduktazı azalttığı için çok önemlidir. Protein diyetinizde mümkün olduğu kadar kırmızı et yerine balık ve tavuk ürünlerini tercih etmeniz tavsiye edilmektedir. Hayvansal yağlardan kaçınınız. Özellikle fast food ürünlerini hiç tüketmeyiniz. Yemeklerinizde tercihan zeytinyağı ya da ay çiçeği yağı kullanınız. Karbonhidrat içeren yiyeceklerden kaçınınız. Her gün bol bol kabak çekirdeği ve ay çekirdeği yiyiniz.

6. A C B E Vitaminleri ve diğer mineral, amino asitler: Vücudunuzun bağışıklık sistemi prostat sağlığınızla çok yakından ilgilidir. Aşağıdaki vitamin ve mineralleri içeren kapsülleri P-2000 e ilave olarak kullanmanız yararlı olacaktır:

  • Vitamin A: Anti-oksidantır. Savunma mekanizmasını destekler
  • Vitamin B: anti-kanser özelliklere sahiptir.
  • Vitamin C: Savunma mekanizmasını destekler ve iyileşmeye yardımcı olur.
  • Vitamin E: Anti-oksidantır. Savunma mekanizmasını destekler.
  • Magnezyum ve Kalsiyum: Bir arada alındığı  takdirde prostatın fonksiyonlarını artırır.
  • Oxy-gold ya da XP-25 önereceğimiz ürünlerdir.

7. Soy ve Fibre tüketimi: Öğünlerinizde meyve şekeri ve fibre içeren  prostata iyi geldiği bilinen meyve ve sebzeleri tercih ediniz. Kırmızı greyfurt, domates, enginar, ananas vs.

8. Kolesterol kontrolü: Kolesterol seviyelerinizi limitler içersinde tutmaya çalışınız. Hasar görmüş serbest radikal kolesterol prostat büyümesinde önemli bir rol oynamaktadır. Cholestorol-2000

9. Probiyotik Yoğurtlar: Çoğu süper marketlerde bulunan probiyotik yoğurtlar büyümüş prostatin semptomlarını azaltmaktadır. Öğünlerinizde bol bol probiyotik yoğurt yemenizi tavsiye ederiz. Aktiva yoğurtlarına bol taze maydanoz karıştırıp öğünlerinize dâhil ediniz.

10.Kilo kontrolü: Kilonuzu ideal ölçülerde tutmaya özen gösteriniz. Obezite prostat için zararlı bir durumdur.
 

Prostat ile ilgili düşüncenizi paylaşın
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hastane.com.tr'nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi ve Facebook.com'daki profilini ilgilendirmektedir.
Prostat İle İlgili Konular
Afrodizyak Gebelikte Cinsel Yaşam İdrar Zorluğu
Agenitalizm Genel Sağlık İdrarda Kan Görülmesi
Albüminüri Gevşek Penis Kızlık Zarı
Ani Sertleşme Hermafrodit Kriptorşidizm
Bel Gevşekliği Hidrosel Lavator Ani
Bel Soğukluğu Husye Torbası Şişliği Norojen Mesane
Doğum Kontrol Hapları İdrar Torbası İltihabı Piyelonefrit
Donavonoz İdrar Tutamama Tekrarlayan Üriner Enfeksiyon
Erkeklerde Gebelik Belirtileri İdrar Tutukluğu Uyumlu Cinsellik
Fistül İdrar Yapamama Vajina Kaşıntısı

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

 

[Hata Bildir]